Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Charakterystyki częstotliwościowe badanego integratora.

02 Nov 2008 22:00 2364 3
    Anonymous
    Anonymous  
    fuutro
    Level 43  
    Nie, ma być normalnie. Wzmocnienie mniejsze od jeden nazywamy tłumieniem. Po zlogarytmowaniu wskaże to wyraźnie liczba ujemna.
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    Grandalf wrote:
    Witam wszystkich! Moje pierwsze laborki z elementów elektronicznych polegały na analizie filtrów dolno- i górnoprzepustowego. Wszystko niby ok, ale gorzej z wykresem charakterystyki częstotliwościowej, jaki sobie wykładowca zażyczył do sprawozdania. Otóż powiedział, że otrzymany wykres powinien wyglądać mniej więcej tak:

Charakterystyki częstotliwościowe badanego integratora.
    I prawidłowo, ponieważ jest to wykres modułu charakterystyki częstotliwościowej, czyli wykres charakterystyki amplitudowej i na dodatek jest on w skali logarytmicznej, ale to jeszcze mało, ponieważ jest to wykres aproksymowany odcinkami czyli Aproksymowany Wykres Bode'go.

Grandalf wrote:
    W załączniku przesyłam wykres jaki ja otrzymałem. Proszę mi jeszcze powiedzieć czy w tym wzorze na wzmocnienie ma być wartość bezwzględna czy nie? |Ku| = 20*Log(Uwy/Uwe)
    Raczej znak liczby bezwzględnej należy postawić po drugiej stronie... :idea:
    Widziałeś, by dziedzina funkcji logarytmicznej - czyli jej zmienna niezależna, lub inaczej jej argument - była liczną ujemną... :?: :?: :idea:
    Ja osobiście nie widziałem... :cry:
    Natomiast to, coś przedstawił w załączniku - jeśli założyć, iż nie ma tam "grubych błędów" - to jest zmierzone dla zbyt małego przedziału częstotliwości.

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous