Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z zapalaniem Toyota Avensis 1.6 1998 rok

03 Lis 2008 11:42 4044 3
  • Poziom 9  
    Witam serdecznie,
    co prawda wychodzi na to że jestem nowy na forum, miałem konto ale niestety wyleciała mi nazwa użytkownika, a i maile zmieniłem.

    Otóż opiszę mój problem.... Kupiłem avensis 1.6 benzynka silink 4A-FE + gaz 1998r. No i okazało się że wszedłem w coś czego nie planowałem.... Mam ją miesiąc czasu. Jak dotąd wymienione skrzynia biegów, hamulce tył razem z linkami (bębny zostały), wymieniony rozrząd, pompa wody, paski klinowe, wyregulowane zawory, wymieniony aparat zapłonowy, palec rozdzielacza, świece, przewody.... ale jest jeszcze jedna rzecz która nie daje mi spokoju i z którą ani ja, ani żaden znany mi mechanik nie może sobie poradzić.

    Mianowicie moja toyota bardzo ciężko rano pali... rano żeby zapaliła potrzebuje około 10s kręcenia rozrusznikiem, jak silnik jest w pełni nagrzany jest lepiej. Lecz jak postoi nawet 30 minut zgaszona, to znowu jest ją Ciężko odpalić... Filtry paliwa sprawdzone. Sprawdzone ciśnienie podawanego paliwa też jest OK. Iskra też jest OK. Sprawdzone wtryskiwacze są OK. Rozrusznik kręci płynnie. Jak odpali to pracuje równo zarówno na benzynie jak i gazie. Czasami jak postoi jakiś czas po zgaszeniu to potrafi zapalić po czym zgasnąć i znowu trzeba kręcić 10s żeby załapała. Jednocześnie jak ją zapalam właśnie po takim czasie i wyczuję moment w którym "załapuje" i wcisnę jej gaz do końca to zapali....

    Nie mam pojęcia co się dzieje ręce opadają...
    Jest tylu nieuczciwych sprzedawców samochodów że głowa boli, ale cóż obejrzałem, kupiłem i teraz to mój problem żeby dobrze samochód chodził jak należy więc chcę doprowadzić ją do dobrego stanu.

    Czekam na waszą pomoc może znajdzie się ktoś kto miał tak jak ja w ave.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 31  
    Zrób tak:
    Zdejmij przewód gazowy z mixera po zgaszeniu(nie wiadomo jaka instalacja gazowa) ,wyeliminuj instalacje.
  • Poziom 9  
    Instalacja BRC II generacji. Instalacja była odłączana w celu sprawdzenia czy nie będzie problemu z odpaleniem. Niestety to też nie pomogło.
    momik12 dzięki za podpowiedź.
    Sprawdzanie było już tyle że zapomniałem o tym napisać. Być może zapomniałem jeszcze o czymś, ale na chwilę obecną nie pamiętam. Bujam się z tym już od 3 tygodni. Jeździłem raptem tak naprawdę samochodem tydzień, a reszta to po mechanikach cały czas do dnia dzisiejszego.
  • Poziom 9  
    Problem dalej nie rozwiązany, dziś byłem na diagnostyce podłączony do komputera wywalił błąd P0170 Fuel Trim Malfunction Bank 1. Nie wiem co to oznacza. Może ktoś mi pomoże?