Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie kolumny Do PMA-1500AE

qbass301 03 Nov 2008 20:25 2415 4
    qbass301
    Level 11  
    Witam!!
    Mój wujek posiada wzmacniacz Denon PMA-1500AE, według danych producenta jego moc to 2 x 70 W/8ohm.Jednak w recenzji magazynu Audio było napisane, że pomiary wskazują na moc 2 x 97 W/8ohm.Kupił więc kolumny głośnikowe Magnat Quantum 605, których rzekoma moc ciągła wynosi 180 W, niestety przy słuchaniu muzyki maksymalnie na 45% w obu kolumnach uszkodziły się głośniki wysokotonowe, zostały ooddane do serwisu po czym znowu przepaliły się tweetery. Wujek ma ich już dość, chce kupić nowe ale boi się żeby nie było takiej historii jak z Magnatami.Słucha na ogół metalu i ma na oku Dali Icon 7 lub JBL LS890. JBL LS890 mają impedancje 4 omową i moc 125 W/8 ohm, jednak pomiary w Audio wykazały impedancję 4 ohm ,o której już pisałem.Jakie kolumny polecacie?? (oby się tylko nie popaliły)
    RADUL
    Level 21  
    Audio Academy Hyperion IIIs, Paradigm Monitor 9.
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    A czy twój wujek używa podbicia basu/sopranu? Też mam Denona, model niższy 700AE i gdy odkręcę gałkę do połowy mam to samo. Każde kolumny jakie miałem "puchły" ze względu, czułego wejścia wzmacniacza. 50% odkręconej gałki nie oznacza 50% mocy. W tym położeniu przy dobrym sygnale wzmacniacz osiąga swoje max. Dalsza regulacja jest po to, gdy masz ciszej nagraną płytę.

Z reguły jak kolumna ma dwa głośniki basowe to ma 4Ohmy (nominalnie). 8/2=4oHm obecnie rzadko montują głośniki 16oHm (z wyjątkiem Tonsila). Na JBLach producent podaje 8oHm a mają 4 (miałem, zmierzyłem, potwierdzam). Gdy zobaczysz na kolumnie napis Impedancja 4-8oHm jest to fikcja, gdyż i tak ma nominalnie 4, a gdy "gra" schodzi nawet poniżej 3oHm. Jak wujek słucha metalu (szacun ;)) to niech wybierze się na odsłuch LS80 mają taki lekko konturowy dźwięk co w tej muzyce się sprawdza.
    ps Radul zaraz napisze, że to chińsko-meksykański bubel ;)
    hape7
    Level 10  
    jak wyzej polecam AA hyperion, u mnie graly pod Denonem model wyzej niz Twoj i naprawde dobrze to brzmialo
    williams 105
    Level 13  
    Trzeba słuchać muzyki -a nie przesteru.
    Bo inaczej to w 500 watowych estradówkach wysokotonowe można tym wzmacniaczem popalić.