Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulacja obrotów i obrotomierz w silniku komutatorowym 220V

caferacer2 05 Nov 2008 12:20 3585 9
    caferacer2
    Level 2  
    Cześć.

Mam taki silnik: 220V, 15000obr/min, 2,3A, 320W, 50Hz, komutatorowy. Chciałbym do niego kupić regulator obrotów (regulacja musi przebiegać płynnie i silnik nie będzie działał pod dużym obciążeniem) i jeszcze chciałbym podłączyć do niego obrotomierz cyfrowy. Gdzie coś takiego mogę kupić, bo chcę zrobić takie urządzenie
    http://pl.youtube.com/watch?v=8wtI_L-kHuc

Prosiłbym jeszcze, żeby dokładnie wytłumaczyć jak się to instaluje, bo na elektryce za bardzo się nie znam.
    Anonymous
    Anonymous  
    Faces
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przeniosłem z: Ogólnie
    caferacer2
    Level 2  
    To nie jest z pralki automatycznej, ale z zakładów doświadczalnych. Taki stary silnik, pamiętający jeszcze czasy PRL.
    Quarz
    Level 43  
    Regulator fazowy na triaku - taki sam jak do wiertarki ręcznej - będzie tu odpowiednim.
    caferacer2
    Level 2  
    A potrzebowałbym jeszcze do tego obrotomierz taki, żeby wskazywał od 0 do 6000 obr./min.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Skąd w pralce automatycznej silnik o tak wysokiej prędkości obrotowej? W czasach PRL były to typowe obroty dla silnika odkurzacza (i to w późnym PRL).
    Quarz
    Level 43  
    Zbigniew Rusek wrote:
    Skąd w pralce automatycznej silnik o tak wysokiej prędkości obrotowej? W czasach PRL były to typowe obroty dla silnika odkurzacza (i to w późnym PRL).
    "Odgrzewany kotlet" bywa często mocno niestrawnym ...

A stad, ze teraz uzywa sie tam uniwersalnych silnikow komutatorowych i pracujacych w petli sprzezenia zwrotnego z pradniczka tachometryczna - dla kontroli/stabilizacji ilosci obrotow jego walu - i z regulatorem fazowym na triaku.
    BILGO
    Level 38  
    Zbigniew Rusek wrote:
    Skąd w pralce automatycznej silnik o tak wysokiej prędkości obrotowej?

caferacer2 wrote:
    To nie jest z pralki automatycznej, ale z zakładów doświadczalnych.

Czytać ze zrozumieniem :D
    Witold5
    Level 32  
    Aleś wyskoczył. Przecież autor napisał, że silnik nie jest z pralki automatycznej. Zobacz rocznik postu.