Witam,mam zamiar zainstalować na komputerze mojego taty Windowsa 98SE i nowego Linuxa(bodajże Ubundu)
Tata chce mieć legalny system.
Problem polega na tym,że do urządzenia wielofunkcyjnego nie ma już sterowników i software na 98.
Na Linuxa najpewniej są.
Póki co musiałbym skasować z dysku twardego XP-który jest obecnie na dysku.
Teraz moje pytanie.
Gdy będę instalował Linuxa i 98 muszę mieć sie rozumie osobne partycje.Z tego co wiem conajmniej 1pod Windows i conajmniej 2pod Linuxa.Obecnie mam partcje C i D po 40GB każda.
Na C mam pliki systemowe na D multimedia.
Czyli przy formatowaniu mam wybrać utworzenie jeszcze 1partycji pod Linuxa? Wtedy będę miał 3.
I powiedzmy,że po tej operacji będę miał 3partycje:
C
D
E
na C dam Windowsa
a na D i E Linuxa
Czyż tak?
I teraz następne pytanie.Kiedy instaluje Linuxa?
Czy mogę go zainstalować z platformy Windows? Czy robi się to jakoś inaczej?
Aha i czy wszystkie te partycje mają mieć system plików FAT32(bo to sie chyba wybiera przy tworzeniu partycji...) czy Linux potrzebuje innych?
Proszę mnie oświecić bo naprawdę nie wiem co mam zrobić a czasu mam mało...
Tata chce mieć legalny system.
Problem polega na tym,że do urządzenia wielofunkcyjnego nie ma już sterowników i software na 98.
Na Linuxa najpewniej są.
Póki co musiałbym skasować z dysku twardego XP-który jest obecnie na dysku.
Teraz moje pytanie.
Gdy będę instalował Linuxa i 98 muszę mieć sie rozumie osobne partycje.Z tego co wiem conajmniej 1pod Windows i conajmniej 2pod Linuxa.Obecnie mam partcje C i D po 40GB każda.
Na C mam pliki systemowe na D multimedia.
Czyli przy formatowaniu mam wybrać utworzenie jeszcze 1partycji pod Linuxa? Wtedy będę miał 3.
I powiedzmy,że po tej operacji będę miał 3partycje:
C
D
E
na C dam Windowsa
a na D i E Linuxa
Czyż tak?
I teraz następne pytanie.Kiedy instaluje Linuxa?
Czy mogę go zainstalować z platformy Windows? Czy robi się to jakoś inaczej?
Aha i czy wszystkie te partycje mają mieć system plików FAT32(bo to sie chyba wybiera przy tworzeniu partycji...) czy Linux potrzebuje innych?
Proszę mnie oświecić bo naprawdę nie wiem co mam zrobić a czasu mam mało...