Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rozrusznik nie diziała pomimo wymiany szczotek i bendixa

arekcz4004 05 Lis 2008 19:19 3200 8
  • #1 05 Lis 2008 19:19
    arekcz4004
    Poziom 10  

    witam
    Ostatnio mój widlak przestal zapalać wcześniej bylo wszystko ok.
    po przekreceniu stacyjki zupełnie sie nic nie działo.
    po wyjeciu rzrusznika wymieniłem szczotki i bendix i nic nie pomogło.
    po podłaczeniu samego rozrusznika pomijajac bendix kreci się, sprawdzajac palcem bez bendixa tryb wysuwa sie bez problemu. gdy podlaczalem sam bendix(nowy) ten czpien chowal sie dopiero po lekkim wcisniecu go na poczatku późniejon trzymal czy tak prawidlowo on działa. bez spręzyny w bendix tryb wysuwał sie z rozrusznika tylko wiadomo sie nie chowal. czego moze byc wina????
    popraw temat pkt 11 regulamin.momik12

    0 8
  • #2 05 Lis 2008 19:28
    waldekg
    Poziom 28  

    Witam. Może to jest problem zasilania rozrusznika. Czy elektromagnes stuka? Czy na zaciskach rozrusznika jest napięcie?

    0
  • #3 05 Lis 2008 19:47
    arekcz4004
    Poziom 10  

    wszystko podłączalem na krótko

    1
  • #4 05 Lis 2008 19:58
    niutat
    Poziom 37  

    Witam, pisząc bendix masz na myśli zapewne włącznik elektromagnetyczny, więc żeby zadziałał prawidłowo musi być podłączony do rozrusznika ( ma uzwojenie pomocnicze łączone z masą poprzez uzwojenia rozrusznika). Zmontuj wszystko tak jak ma być i podaj napięcie na zacisk sterowania elektromagnesu, jeśli zadziała to masz coś z przewodem od stacyjki albo ze stacyjką.
    Pozdrawiam.

    0
  • #5 05 Lis 2008 20:08
    arekcz4004
    Poziom 10  

    po złożeniu też nie działało słychac jak elektro magnes brzęczy

    0
  • Pomocny post
    #6 05 Lis 2008 20:26
    jaga134
    Poziom 25  

    Elektromagnes włączający rozrusznik posiada dwa uzwojenia.Jedno wykonane z grubszego drutu jest podłączone do zacisku na który przychodzi prąd po przekręceniu kluczyka w stacyjce.Jego drugi koniec jest podłączony do śruby do której przyłączone jest wyjście na rozrusznik.Prąd płynie przez to grube uzwojenie następnie przez szczotki i uzwojenie rozrusznika,które w tym momencie służy jako "masa"dla elektromagnesu.Drugie uzwojenie,wykonane z cieńszego drutu nie jest w stanie wciągnąć trzpienia,ale po wciągnięciu tegoż przez grube uzw.doskonale radzi z podtrzymaniem trzpienia tak długo dopóki kluczyk będzie w poz.START.Zauważ,że w momencie "wciągnięcia"elektromagnesu,jego grube uzw.jest mostkowane przez głowny styk,który w tym momencie podaje prąd na rozrusznik.Jeśli chcesz sprawdzić,czy elektr.wciąga musisz podać napięcie na cewkę elektromagnesu,a tą drugą srubę/zacisk/który jest podłączony do taśmy wychodzącej z rozrusznika,podłączyć do masy.Najlepiej to robić na wymontowanym elektromagnesie.Zauważ,że na obudowie elektromagnesu jest wytłoczenie.To wytłoczenie musi być skierowane do góry,inaczej elektromagnes nie spełni swego zadania.

    0
  • #7 05 Lis 2008 22:11
    arekcz4004
    Poziom 10  

    wielkie dzieki za wytłumaczenie ale ja wszystko złożyłem do kupy (podłączyłem do instalacji)po zmianie szczotek i bendixa i jest tak ja na poczatku zero działania ale zaraz podłącze tak ja mówisz zobacze co sie bedzie działo

    Dodano po 23 [minuty]:



    Dodano po 37 [minuty]:

    wszystko działa,błędem było podłączenie kabla od rozrusznika po niewłaściwy zacisk na bendixe, porzyczyną awarii były zużyte szczotki...

    0
  • #8 05 Lis 2008 22:26
    jaga134
    Poziom 25  

    Świetnie,że sobie poradzileś.Ale tak dla Twojej wiadomości:BENDIX-em nazywamy to sprzęgiełko jednokierunkowe,które zazębia pracujący rozrusznik z kołem zamachowym silnika spalinowego.Ten element,który ci sprawił trochę kłopotu,nazywa się po prostu włącznikiem elektromagnetycznym.
    Pozdrawiam.

    0
  • #9 06 Lis 2008 07:06
    zi.ko
    Poziom 25  

    BENDIX to jeden z producentów części rozrusznika. Sprzęgiełko z zębatką to zębnik.

    0