Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford, mondeo 1.6 16V gaśnie na zimnym silniku

05 Nov 2008 22:25 7113 9
  • Level 11  
    Witam wszystkich!!!! Mam małky problem z monim fordem! Gdy odpale go rano to przez chwile silnik pracuje normalnie , ale za chwile gaśnie. Wymieniłem już czujnik temperatury płynu chłodniczego, oraz przpływonierz. Dodam że rok pr jest 97 . Prosze o pomoc!!!
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 20  
    Przy nadkolu masz elektrozawór który załącza się tylko wtedy gdy silnik jest zimny. Zobacz szczelnośc tych przewodów, a dodatkowe powietrze pobiera przy kolektorze , często jest tam problem z przepustowością.
  • Level 11  
    Ok weym jesycye i to sprawdy!!! Yastanawiaem sie jeszcze cyz nie jest to potensjometr poloryenia pryepustnicy! Co o tym myslicie

    Dodano po 2 [minuty]:

    Sory za te bohomazy ale mam jakis problem z klawiatura
  • User removed account  
  • Level 11  
    Sprawdziłem te przewody od elektrozaworu i wszystko jest tam szczelne!!! Tylko zastanawiam się jeszcze nad czujnikiem polorzenia przepustnicy. Może on coś miesza????
  • User removed account  
  • Level 11  
    chciałem jeszcze podmienić silniczek wolnych obrotów no ale stwierdziłem że raczej nie jest to przyczyna bo na ciepłym silniku jest wszystko ok
  • Level 11  
    Czyli prawidłowo tzn. na ciepłym ci nie zgaśnie ale najczęstrza przyczyną jest właśnie uszkodzenie by-pasu wolnych obrotów
  • Level 2  
    Ja miałem przez 4 lata (od czasy zakupu mondeo)objawy identyczne jak u Kolegi.....Po kilku próbach naprawy tej usterki odpuściłem....po prostu się przyzwyczaiłem do tego ...zimny musi zgasnąć- głównie zimą nieraz też sie zalał i aby go odpalić musiałem odczekać, jak się zagrzał było Ok. Tydzień temu zebrałem sie i wymienilem hydrauliczne popychacze zaworów gdyż od jakiegoś czasu zaczęły mi klepać zawory. Jakież było moje zdumienie gdy oprócz tego że przestały klepać zawory naprawiło sie również w 100% to gaśnięcie na zimnym. Teraz nie poznaję samochodu- ssanie to jest ssanie - nic sie nie dławi, a na zagrzenym silniku również chodzi o wiele równiej, wcześniej wydawało mi sie że jest OK, ale teraz dopiero widzę różnicę. Ciekawe ,że wszyscy szukaja usterki tylko i wyłącznie po stronie elektroniki tymczasem u mnie okazało sie że to sprawa mechaniczna. Może ktoś z tych zastępów szukających (tak jak ja do tej pory) przyczyny gaśnięcia mondeo skorzysta z mojego doświadczenia.