Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Creative T3100 "zatyka się" po podkręceniu mocy wz

Jawo 06 Nov 2008 10:46 4435 10
  • #1
    Jawo
    Level 10  
    Witam! Posiadam ten zestaw i od pewnego czasu pojawił się problem. Mianowicie: podczas odtwarzania na małej mocy wszystko jest ok, lecz po podkręceniu mocy wzmacniacz się, zatyka ''. Po ściszeniu znowu zaczyna normalnie grać. Na słuchawkach wszystko jest w porządku. Dodam, że w środku siedzi układ TDA 7378. Proszę o jakieś sugestie co do tego problemu.
    Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

    Moderated By marek216:

    W temacie nie używamy słowa "problem". Regulamin.

  • #2
    Makro1993
    Level 26  
    Co rozumiesz przez "Zatykanie"?
  • #3
    Jawo
    Level 10  
    Po prostu , przy podniesieniu głosności do pewnego stopnia/mniej niż do połowy/ wzmacniacz przestaje nagle grać . Po powolnym zmniejszaniu głośności zaczyna się odzywać ,lecz się "dusi" , zaczyna jak gdyby "pompować "dżwięk . To samo się oczywiście dzieje przy powolnym podnoszeniu głośności. Przy małym ustawieniu gra normalnie. Kondensator zasilacza jest dobry.
  • #4
    Pytong
    Level 32  
    Zimne luty zasilacz .. chyba nic wiecej nie można powiedziec zanim sie nie wyeliminuje takiej ewentualności.
  • #5
    Jawo
    Level 10  
    Sprawdzałem . Tutaj wszystko jest OK .
  • #6
    Pytong
    Level 32  
    Zimnych lutów nie ma co sprawdzac tylko przelutować płytke, a zasilacz jak sprawdzaleś?
  • #7
    pracuś1989
    Level 19  
    Sprawdź, a najlepiej wymień kondensator bo to główny podejrzany.
    Zimnego lutu nie zobaczysz gołym okiem trzeba przylutować.
    Może samo trafo jest za słabe?
    Masz fabryczne czy nie napisz co to za zasilacz?
    Może napięcie spadać poniżej min. zasilania i końcówka się wyłącza, a kiedy wraca do normy to się załącza.
    Jest jeszcze możliwość ze kostka TDA się uszkodziła...
    Poprawiłem TONI_2003
  • #8
    Jawo
    Level 10  
    Zasilanie jest 12 V napięciem zmiennym z osobnego zasilacza /jest ok/.Prostownik jest na płytce w subwooferze .Główny kondensator jest dobry.Przelutowałem wszystkie luty. Sprawdziłem napięcie podczas pracy wzmacniacza. Wszystko jest ok , czyli nie spada drastycznie podczas podgłaśniania /no może minimalnie ok 1 V/.
  • #9
    Pytong
    Level 32  
    Istnieje do tego schemat ?
    Bo sie robi offtop...
  • #11
    Adam Bernał
    Level 11  
    kolego naprawiałem ten typ głośników i okazało się że przyczyną jest zwarty kabelek przy głośniku sterującym co obciążało końcówkę która zaczynała się wyłanczać po lekkim nagrzaniu.Można to stwierdzić bawiąc się balansem .Jeżeli po wyciszeniu któregoś kanału głośnik przestaje się dusić to znak że jest zwarcie na jednym z kanałów.€mnie było przy samym wyjściu z obudowy na zagięciu.Pozdrawiam.