Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nexia 1,5 16V wysokie obroty szarpie dużo pali

robertt83 06 Nov 2008 22:08 6107 8
    robertt83
    Level 2  
    Witam . mam następujący problem , moja nexia ma obroty ok 1500 a czasem większe a jak już spadnie do ok. 1000 to pracuje nierówno i w rezultacie powraca do 1500. i dużo pali ok. 11l w trasie na spokojną jazdę po za tym w czasie jazdy szarpie przy obrotach ok.1900 i 3000. wcześniej miała zainstalowany gaz i był ten sam problem i na gazie ale po wymontowaniu silniczka krokowego na śrubę nie było tego problemu na gazie. po wielu wizytach u mechaników z tym problem zrezygnowałem z gazu na samej benzynie , wymieniono czujnik położenia przepustnicy i ten drugi świece czujnik ssania . ostatni mechanik chciał mi robić kapitalny remont silnika lekko klekocze wiec chciał zawory itp wymienić bo to może być przyczyna .
    pomóżcie bo mam sentyment do tego auta a tyle już nerwów minie ono kosztuje
    andrzej55
    Level 36  
    Witam !
    Może wymiana elementów WN (kable, kopułka, palec i świece) coś by tutaj dała. W mojej Neksi po wymianie w.w. spalanie na gazie z 11l/100km spadło do 10... Też mi nieraz trochę szarpie ale podejrzewam przerwę na świecach(szczelinomierz zakupiłem i w wolnym czasie doprowadzę te świece do porządku lub całkowicie wymienię).
    robertt83
    Level 2  
    WYMNIENIŁEM kopułke świece kable i palec . aparatu zapłonowego ale niema zmniany.
    andiRT
    Level 18  
    Może masz uszkodzone przewody podciśnieniowe i silnik dostaje tzw."lewe" powietrze.
    WITEK1952
    Level 28  
    Witam serdecznie.Sprawdź zgodnie z opisem.Zawsze czegoś się dowiesz.Pozdrawiam i życzę sukcesu.

http://nexia.klub.prv.pl/

Dodano po 3 [minuty]:

Oczywiście poszukaj sobie w dziale warsztat kodów błędów.Nie wiem dlaczego nie wkleił mi się link do nich.
    momik12
    Level 31  
    robertt83 wrote:
    WYMNIENIŁEM kopułke świece kable i palec . aparatu zapłonowego ale niema zmniany.

robertt83 zastanawiam sie gdzie ty w tym samochodzie znalazłeś kopułkę i palec aparatu zapłonowego?? co?Daj sobie spokój z tym samochodem.
    andrzej55
    Level 36  
    Przepraszam -fakt nie zauważyłem , że to 16V ma pewnie moduł zapłonowy bez kabli palców itp... :oops:
    robertt83
    Level 2  
    momik12 wrote:
    robertt83 wrote:

robertt83 zastanawiam sie gdzie ty w tym samochodzie znalazłeś kopułkę i palec aparatu zapłonowego?? co?Daj sobie spokój z tym samochodem.

udałem się do sklepu wypowjedziałem dokładnie te słowa i pan podał mi części bez żadnych uwag. zamontowałem je sam i każda pasowała.
    co do obrotów czujnik położenia przepustnicy był prawdopodobnie żle zamontowany czyli kiedy dodawałem gazu on pozostawał ciągle w tym samym położeniu . teraz obroty są na pożiomnie 900 i niefalują, co do szerpania nadal szukam.
    bartex84
    Level 10  
    Ja mam Nexie tyle że na benzynie , też miałem szarpania sprawdzałem kable świece egr itp i dalej było to samo, przyczyna okazała się zajeżdżająca pompka paliwa gdy wysiadła zamówiłem nową z allegro koszt 65zł i szarpania ustały