awaryjne myślę podobnie jak wszystkie, z tymi kapsułkami za to jest tak, że robią niezłe napoje, ale to nie to samo co prawdziwe espresso prosto z ciśnieniówki czy jeszcze lepiej ciśnieniowego.
jeżeli natomiast wolisz latte czy cappuccino, to dolce gusto będzie w sam raz imo
Ale z drugiej strony, to na plus: wygląd, i zastosowana technologia. A minus: cena samego urządzenia i kapsuł.
A czy te kapsuły to dobre rozwiązanie ?
U mnie w rodzinie nie pija sie kaw z typowych ekspresów, ale niekiedy napiłbym sie takiego capucciono jak na zdjęciach ma Dolce Gusto.
Oraz czy opłaca się dokładać kasę do modelu Kp2100
Czy ten 1 bar, coś zmieni? Czy ma wpływ na pracę ekspresu ?
Nie wiem, ale jak jest z gwarancję, jeśli zakupię ekspres w Niemczech ?
Bo porównując ich ceny to jest wielka różnica.
Zwykły kosztuje: 100Euro
a ten nowszy model: 120/130 Euro
Może ktoś z forum używa tego ekspresu, i może się wypowie.
Pracowałem 3 lata w serwisie kawomatów, co prawda takich większych, "na monety".
Moim zdaniem jedyne warte polecenia są ekspresy firmy Saeco. Firma ma bardzo dużą część rynku, więc części zamienne są w miarę dostępne (a co za tym idzie, mniej niebotyczne ceny).
Poza tym nie są to jednorazówki, są dobrej jakości i mogą służyć nawet ponad 10 lat.
Niezależnie od marki, takie małe ekspresy, jak pokazałeś, wytrzymują około roku, ze względu na niższą jakość bojlera i materiałów. I są praktycznie jednorazowe, jak jakaś część padnie. Do tego mają zerowa konfigurowalność napojów.
Tylko nie kieruj się proszę apetyczną kawką, którą ktoś postawił obok jakiegoś siejstwa. )) Taką to ja mogę też postawić koło młynka Zelmera.
Więc polecam wydać trochę więcej i kupić ekspres, a nie maszynkę, która leżała na półce koło ekpresów.
Nie wiem, jak zapatrujesz się na kupno uźywanego, ale na Allegro można sprawne dostać za 300 -1000 zł.
Nowe to koszt rzędu 1500- 3000 zł.
Do tego dochodzi pytanie, czy zależy ci na wyświetlaczu i dużej konfigurowalności czy może być z jedną lampką sygnalizującą błędy i niewielkimi możliwościami regulacyjnymi.
Bardzo dobre modele to: Royal Cappucino, Royal Digital
Dobre: Magic de Luxe.
Ale mnie by wystarczył zwykły Cafe Grande. Magic, Vienna czy Via Venetta, chociaż nie mają wyświetlacza i są nisko konfigurowalne.
P.S. Acha, należy uważać na ekspresy szwajcarskiej firmy Jura. Szwajcarskie to one mają ceny, jakość jednakże rosyjską (wytrzymają jakiś czas, ale są całkowice jednorazowe, do tego delikatne i podatne na usterki- słabo zaprojektowane).
Alex2 piłem kawkę z Dolce Gusto, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że zła nie jest.
aczkolwiek sugerowanie się obrazkiem czegoś na reklamie to jak najbardziej głupota, ale może autor wątku pił tę kawę zawczasu i mu odpowiada.
Właśnie przegapiłem degustację u mnie w mieście, ale wybiore się na najbliższą.
Właśnie dużo pozytywnym opini czytam nt. kawy, ale to wystarczy ?
Co do wyglądu, to jest ona bardzoo fajny, nie taki prosty ekspres.
Jakieś pół roku temu te ogladałem się za ekspresami, i ładny na stronie producent abył zelmer 13Z012. Poszłem do sklepu dla idiotów, jak zobaczyłem, to poprsotu się zawiodłem :/ Taki jakiś mały :/
Chciałbym ekspres tak góra 500zł, najlepiej 400.
Rozmawiałem ze znajomą i może mi załatwić Dolce Gusto za 360zł. A kawy po 15. Bardziej się opłaca. A w dodatku nieograniczam sie do jednej czy dwóch kaw jak ze zwykłego ekspresu.
Oraz czy opłaca się dokładać do tego nowszego modelu ?
Zalety:
+ 15 barów
+ moc 1500W
+ zbiornik 1,5 l
cena na allegro od 550
Proszę o odpowieź, bo ten ekspres bardzo mnie chęci. A nie chcę wyjść jak "Zawłocki na mydle"
Pozdrawiam
----
Wyświelacz nie musi być, ma być poprostu prosty w obsłudze
to lepiej spróbuj tej kawy, zanim się zdecydujesz, bo potem się okaże, że Ci nie odpowiada i co będzie? pamiętaj, że zwykły ekspres nie ogranicza Cię do jednej czy 2 kaw, w wielu możesz spokojnie zrobić cappuyccino czy latte, są do tego specjalne programy, poza tym możesz zaprogramować zmienione proporcje itp. a jak masz chęć na gorącą czekoladę, to nawet mleko sobie spienisz w ekspresie. mnie się np bardzo podoba taki ekspres, od Krupsa jak i Dolce Gusto, model ea8050 - robi każdy rodzaj kawy i ma dość elastyczne możliwości. tylko cenowo by Ci nie odpowiadał bo to już taka średnia wyższa półka
Będę się dowiadywał kiedy będą u mnie degustacje, bo już tak myślałem żeby wczoraj sobie go wziąść, ale pomyślałem że co, kawa nie bedzie mi smakować ? i co kolejny bajer do ozdoby nie za małe pieniądze ?!
Ekspres chciałbym tak 400-500 góra 600. W tym przedziale najbardziej podoba mi sie ten Dolce Gusto. Ale czy się opłaca ? Znajoma załatwiłaby go za 360, co jest dosyć ciekawą propozycją.
Muszę się udać na degustację, i dopiero później będę myślał powązniej.
Właśnie nie :/ W tym tygodniu/weekend nie było u mnie w mieście żadnych degustacjii :/ Mam nadzieję że w ten to już się postarają, no i muszę się wybrać
Witam ponownie. Byłem na degustacji.
Piłem czekoladę i cafe lungo.
Czekolada -> nic wyjątkowego
cafe lungo -> normalna sypana kawa
Po degustacji, rozmyśliłem się nad tym Dolce Gusto. Może i nawet dobrze !?
Więc zainteresowałem się innym ekspresem:
Philips Senseo Latte.
Co myślicie o tych padsach ? Napewno wyjdą taniej niż te kapsuły. Wygląd ładny, oraz naturalne mleko, nie w proszku
Może ktoś używa model Senseo, niekoniecznie wersję Latte.
Wygląd samego ekspresu nie jest taki zły, a nawet ładniejszy od Docle Gusto, no i kawa leci sama, nietrzeba pilnować.
witam
kiedys szukałem ekspresu do kawy
przewertowałem fora szukając odpowiedzi
polecam forum kawowe gdzie są ludzie dla których kawa to nie tylko hobby i którzy mieli doswiadczenie z kilkoma ekspresami
jesli dobry ekspres to " liebherr NIVONA " - napewno nie zawiedzie ( smak kawy wyborny i wysoka niezawodnosć )
polecam
podobno bosch i siemens też robią niezłe
i oczywiscie JURA robi bardzo dobre ekspresy
Liebherr to robi dobre lodówki, ale nie wiem, czy ekspresy ;P Za to poważnie pomyślałabym o jakimś Saeco, bo sa porządne. Do 500 zł można już mieć Saeco Nina Cappucino
Jest mozliwosc dokupienia czesci do dolce gusto? Chodzi mi konkretnie o ten dzbanek na wode. Zbij mi sie a nie chce kupowac calego nowego automatu. Dzieki z gory za odpowiedz.
begood:
Jak napisał Adam_ skontaktuj sie z serwisem, jeśli nie to możesz poszukać na ebay.pl. Może taniej wyjdzie cię przez ebay, bo niektóre serwisu zamawiając różne części u producentów zbijają niezłą kasę!
A jak sprawuje sie ekspres? Wart jest swojej ceny, i ceny kapsuł? Czy kawa wychodzi tak jak na reklamie, bo widziałęm na allegro fotke latte macchiato, i wyglądało to okropnie, pianka niemiała nawet 0,5 cm
A wracając do tematu zrezygnowałem z zakupu ekspresu i kupiłem sobie ręczny spieniacz do mleka, za 9,99. Moim zdaniem Latte Macchiato wyglada lepiej niż na prezentacji/degustacji.
Szkoda ze nie miałem okazji zasmakować drugi raz kaw, chodzi mi ine smaki, bo szapowna pani z obsługi ekspresu poinformowała mnie ze kawa jest tylko dla tych osób co zakupią ekspres. Wkurzyłem sie i już nigdy mnie tak pani nie ujrzy :/
Jakiś reklamowy obłęd. Ludzie płacą do 1000 zł za gadżet, który tylk przysparza śmieci i bałaganu w domu. Mądrale - "fachowcy: operują takimi parametrami, jak ciśnienie i moc. Co to ma do rzeczy?
Skąd się na świecie wzięły ekspresy? Ekspres działa na zasadzie doprowadzania do wrzenia wody pod zwiększonym ciśnieniem. Zwiększenie ciśnienia powoduje, że woda wrze przy dużo wyższej temperaturze, i wyługowuje z kawy bardzo szybko i skutecznie zawarte w niej substancje naturalne.
Wykonać ekspres ciśnieniowy pracujący na tej zasadzie to zadanie trudne i odpowiedzialne. Dlatego spryciarze robią zabawki, których działanie polega na, oddzielnie, grzaniu wody i wytwarzaniu ciśnienia. Tak więc obecnie, inaczej niż w ekspresie klasycznym kawa może się zaparzać nawet pod ciśnieniem 15 barów, ale w temperaturze nawet 60 stopni.
Frajerzy manipulują pół godziny, włączając i wyłączając grzałkę, "żeby się nagrzał ekspres" potem "żeby nagrzać głowicę i filiżankę", potem dostają filiżankę lury i kupę błota do wymycia.
Taki ekspres wypłukuje z kawy głównie dodatki wprowadzone po paleniu, przede wszystkim karmel i substancje smakowe.
To już ekspres przelewowy daje gwarancję osiągnięcia przynajmniej 100stopni, bez ceregieli z upychaniem, przelewaniem itp.
Dlatego koneserzy (amatorzy "szatana") nadal posługują się ekspresami - bombkami. Tyle że taki ekspresik kosztuje kilkanaście-kilkadziesiąt złotych, więc kto to będzie reklamował?
Ekspres ciśnieniowy z pompką to tego samego rodzaju pułapka na nieuków z fizyki, jak przyrząd do wypompowywania powierza z naczynia dla utrzymania świeżości produktów. Też efekt, jaki występuje przy sterylizacji (usunięcia powietrza przez parę wodną) spryciarz zastępuje pompką obniżającą ciśnienie o 0,2 bara, co nieukowi kojarzy się z zamknięciem naczynia Wecka po sterylizacji.
Nie da się jednak ukryć - czy ktoś jest nieukiem, czy też wybitnym specjalistą - że kawa z dobrego ekspresu nie ma sobie równej. Przy czym zgodzę się, że poświęcanie niebagatelnych sum na tego typu gadżety to trochę wyrzucanie kasy... Żeby nie być gołosłowną dodam, że kupiliśmy mojej mamie na imieniny ekspres Krupsa za 430zł w mixelectronics - bardzo dobrze się sprawuje, a my dodatkowo dostaliśmy korzystne raty. Zastanawialiśmy się nad lepszymi modelami, ale tutaj jednak w.w. uwagi zdają się być zasadne
byłam użytkowinikiem różnych ekspresów, zazwyczaj tych firmowych w miejscu pracy;) i muszę przyznać, że Dolce Gusto mi chyba najbardziej odpowiada. Nie jestem fanką espresso, lubię raczej białe kawy i trafiłam w końcu na ekspres dla mnie:) latte i cappucino z Dolce Gusto są rewelacyjne. W poprzednich ekspresach system podgrzewania mleka to jakaś porażka, rurkę na mleko trzeba bylo czyścić i wyparzać bo się jakiś syf tam robil a tu elegancko w kapsułce melko w proszku prosto cieplutkie do kubeczka leci:) rach ciach i kawa gotowa bez grzania mleka pod ciśnieniem. Ekspres łatwo sie czyści. jak kogoś częstuje kawą, to nie muszę sie martwić czy zrobię za mocną, za słabą i czy będzie smakowała bo obsługa tego ekspresu jest prosta jak obsługa cepa:) cena 440zl to chyba nie jest duzo jak na elegancki ekspresik. co do awaryjności to nie mogę się wypowiedzieć, bo użytkuję go dopiero 3 miesiące, poczekamy zobaczymy. Jedyny stresik jaki mam to to, że jak koncept sie nie przyjmie i tfu tfu wycofaja ekspresy ze sprzedaży to będzie tylko ładnie wyglądał, bo zwykłej kawy nie dosypię. ale miejmy nadzieję, że tak sie nie stanie.
Niestety, ale kawa w dolce gusto może się zwyczajnie znudzić, mi juz powoli zaczyna. I nic na to nie poradzę, bo kawy wymienić nie mogę. Ja myślę, że nic nie zastąpio ekspresu z funkcją mielenia ziaren. Tak aromatycznej kawy nie da się w inny sposób zaparzyć.
DolceGusto do pracy koleżanka przyniosła z domu. Popsuł się. Pompka mie ma siły przepompować wody przez kapsułlę z czarną i do latte. Taki czeka resztę tego badziewia koniec. Mamy od 5 lat Saeco Via Venetta, wymieniłem tylko uszczelkę w termie i działa do dziś robiąc to, co wsypię. Po co przepłacać za badziewne kapsułki za 19PLN na 10 filiżanek?
Teraz poszukuję schematu do tego.
u nas do pracy szef kupił Krupsa - być może trafił nam się jakiś wadliwy model w każdym razie więcej stał popsuty niż działał. jechał do naprawy, nie było go 2 tygodnie, wracał i po 3-4 dniach znów był popsuty. W końcu po chyba 5 naprawach zaproponowali wymianę, ale szef był już tak zły że dał sobie spokój. Kupił Saeco - model spidem i ten działa bez zastrzeżeń. Jak mówię być może to był jakiś felerny ekspres ale niesmak pozostał. Dlatego jak osobiście od Krupsów trzymam się z daleka.
Wszystko fajnie w tym ekspresie, kawki pyszne, tylko co z tego skoro po miesiącu wylądował w serwisie.
Awaria wyglądała tak jakby nie było ciśnienia aby przez te kapsułki przelała się woda.
Też mam problemy z rocznym expresem przez rok więcej stał niż chodził(brak smaku na kawę),a po roku gdy trzeba zrobić odmówił posłuszeństwa nie daje gorącej wody(żadnej wody).Teraz mam problem jak go rozebrać Śruby są tak nietypowe że nie wiem jak się do tego zabrać.
Polecam solidne włoskie ekspresy z młynkiem firmy Ariete.Solidnie wykonanie,bojler to odlew ciśnieniowy z zatopioną grzałką ,reszta również.Odpowiednio traktowane tj
czyszczone systematycznie są niezawodne.Funkcjonalność doskonała,wadą cena nowych.
Ja kupiłem używany Ariete1316 Supreme Delux i po zrobieniu solidnego przeglądu we własnym zakresie nie mam najmniejszego problemu z jego działaniem.Przerobił kilka kilogramów kawy bez najmniejszego problemu.
Potwierdzam ,że Jura to szajs składany z tych samych podzespołów co Krups i doklejona metka made by SW.....