Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz CB 20 A -samoróbka

maromarecki79 07 Lis 2008 19:34 1798 7
  • #1 07 Lis 2008 19:34
    maromarecki79
    Poziom 2  

    Witam. Jestem początkującym na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
    Mam taki problemik.
    Dostałem zasilacz do CB (samoróbkę), około 20 amper (4 x KD502), niestety zasilacz jest uszkodzony. Uszkodzenie polega na tym,że przy próbie włączenia z obciążeniem, zasilacz nie uruchamia się.
    Jeśli włączam go bez żadnego obciążenia startuje normalnie.
    Sprawdziłem tranzystory kd502 ,kd3055, bd139, bc313 - są sprawne.
    Czasami pomaga przy obciążeniu, dotknięcie obudowy bc313 (wtedy zasilacz startuje). jest jeszcze dioda Zenera (niestety bez napisów), wygląda na sprawną, kilka rezystorów, prostownik i kondensatory.
    W czym problemik.
    P O M O C Y :?::!::?::!::?:

    Moderowany przez -RoMan-:

    Unikaj zbędnych ozdobników i poczytaj regulamin

    0 7
  • #2 07 Lis 2008 19:42
    edberg
    Poziom 30  

    Ty nie patrz co wygląda na sprawne (tak jak napisałeś dioda wygląda na sprawną) tylko miernik i do pomiarów!
    Na oko to Bolek umarł.

    0
  • #3 07 Lis 2008 19:46
    maromarecki79
    Poziom 2  

    Dzięki. Napisałem, że wygląda na sprawną bo nie wiem jak z parametrami diody, pomiar mierniczkiem mówi, że jest ok.

    0
  • #4 07 Lis 2008 23:15
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Zacznij od rozrysowania schematu.

    0
  • #6 07 Lis 2008 23:37
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 08 Lis 2008 08:37
    maromarecki79
    Poziom 2  

    Tranzystory sprawdziłem wylutowane, elektrolity są nowe. Najciekawsze jest to, że zasilacz ma układ miękkiego startu (trafo totoidalne 25 A), wczoraj go na chwilę wymontowałem i zasilacz pracował normalnie, tzn startował z obciążeniem (soft start jest nowy). Schemacik wrzucę w wolnej chwili, ale nie jest to jakaś wymyślna konstrukcja, mostek, elektrolity, tranzystor bc313, bd139, kd3055, i cztery kd502, kilka rezystorów i dioda Zenera. Ot i cały zasilacz.

    0
  • #8 22 Mar 2009 20:15
    jaga134
    Poziom 25  

    Jeśli zasilacz posiada soft-start,to może nie włączyć się gdy jest włączone obciążenie.Należy najpierw włączyć zasilacz,poczekać aż włączy się pełne zasilanie i dopiero wtedy włączyć obciążenie.

    0