Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

piec olejowy palnik zapala i po paru sekundach gaśnie

kris11111 08 Nov 2008 03:04 24048 10
    kris11111
    Level 12  
    witam wszystkich. mam piec olejowy, na olej opałowy. do zbiornika wlałem 50 litrów zielonego disla bo mi znajomy polecił, co się okazało nie był to dobry pomysł bo strasznie piec kopcił, spuściłe więc 25 litrów i dolałem 50 litrów normalnego różowego. rozkręciłem piec bo był cały od sadzy, wyczyściłem, skręciłem i teraz tak: piec pobiera olej, elektrody odpalają, ale paliwo się nie pali, ciągle gaśnie, a gdy staram się ustawić dysze tak żeby się odpalił to po chwili (5sekund) piec się wyłącza. prosze o pomoc, jaka przyczyna?
  • Helpful post
    davvid80
    Level 17  
    Witam,
    jeżeli palnik zapala a po chwili gaśnie to być może problem jest w czujniku płomienia. Zrób próbę opalenia z wyciągniętym i zasłoniętym czujnikiem płomienia - jeżeli kocioł zachowuje się tak samo to własnie w czujniku leży problem. Swoją drogą sprawdź jaki to czujnik - czy na światło widzialne, czy podczerwień.
    Sprawdź również czy palnik w ogóle odpala - jeżeli masz wziernik to przez niego będzie widać - UWAGA - przy odpalaniu obserwuj z pewnej odległości bo może tam buchąć płomień...
    Pozdrawiam
    kris11111
    Level 12  
    palnik odpala, sprawdziłem przez ten wzierniki. to może byc ten czujnik. ale nie wiem gdzie mam go szukać?
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A jaki automat palnikowy,jaki palnik-trochę więcej szczegółów wtedy podpowiem gdzie szukać części.
    kris11111
    Level 12  
    kolega davvid80 rozwiązał mój problem, to był czujnik, cały od sadzy. teraz w moim domku znowu jest cieplutko. piątka dla niego za pomoc, zamykam temat
    Nargo
    Level 21  
    pozwole sobie dodac:
    raz na rok czyszczenie komory spalania, wymiana dyszy, regulacja cisnien i powietrza do spalania, kontrola liczby sadzy.
    Przy zmianie rodzaju oleju podobnie.
    Andrzejko77
    Level 1  
    davvid80 wrote:
    Witam,
    jeżeli palnik zapala a po chwili gaśnie to być może problem jest w czujniku płomienia. Zrób próbę opalenia z wyciągniętym i zasłoniętym czujnikiem płomienia - jeżeli kocioł zachowuje się tak samo to własnie w czujniku leży problem. Swoją drogą sprawdź jaki to czujnik - czy na światło widzialne, czy podczerwień.
    Sprawdź również czy palnik w ogóle odpala - jeżeli masz wziernik to przez niego będzie widać - UWAGA - przy odpalaniu obserwuj z pewnej odległości bo może tam buchąć płomień...
    Pozdrawiam

Bardzo proszę o pomoc, małe córeczki zamarzają

Piec na olej De Dietrich. Nie odpalał. Wyczyściłem, wymieniłem dysze i filtr oleju.

Teraz ospała, ale 9-11 sekund gaśnie.

Próbowałem czujnik płomienia zasłaniać, odłączać. Nic nie zmienia się

Czujnik płomienia Satronic MZ 770 S

Jak sprawdzić czy ten czujnik działa lub nie ?

Jak uruchomić bez czujnika ? Spróbować. Może tam inny problem
    krzysztofz14
    Level 14  
    Witam
    Kupiłem palnik używany z sterownikiem satronic 701-1.Po przeczyszczeniu i wyregulowaniu działał kilka godzin,ładnie zapalał i niestety wystąpiła awaria wyłączył się i świieci pomarańczowa lampka.Używam go do suszenia ,pracuje z wentylatorem i chodzi non stop kilka godzin.Obecnie startuje jest iskra nie załącza cewki na pompie i nie ma ciśnienia na dyszy.Pompa oczywiście odpowietrzona.Nie podaje napięcia ze sterownika na cewkę .Postanowiłem uruchomić go zatykając zaworem pod cewką na pompie.Obecnie ładnie zapala oczywiście od razu ale po tym jak odłączy zapłon to wyskakuje awaria w postaci pomarańczowej lampki .Cewkę 230V sprawdzałem nie wiem czy dobrze ale po podaniu napięcia nic się nie dzieje .Zaworek nie jest zacięty.Czy uszkodzony jest sterownik czy cewka.
    mariusz.lubicz
    Level 24  
    Zmierz rezystancję cewki ale przeważnie to cewka się psuje. Odkęć ją i wsadź drugą.
    krzysztofz14
    Level 14  
    Uszkodziła się cewka na pompie.Nie zamyka zaworka i nie ma ciśnienia.Jest na 230V i sprawdziłem ją na zew.Palnik uruchomiłem dzięki radzie jednego serwisanta oszukując fotokomórkę przy starcie i zatkaniu zaworu.Oczywiście jest to prowizorka do czasu kupna nowej cewki.
    altlords15
    Level 1  
    Mam problem z palnikiem odpala i gaśnie po kilku sekundach, po wyciągnięciu na zewnątrz wymiennika działa normalnie pali się cały czas, a po włożenie do wymiennika ciepła zapali się na 2 sec płomień jest i gaśnie