Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

j 101 Zasilacz regulowany 0-30V 0-2A

avatar 14 Mar 2004 20:17 69438 79
Altium Designer Computer Controls
  • About Author
    Level 36  
    Has specialization in: serwonapędy
    avatar wrote 4075 posts with rating 360, helped 157 times. Live in city NYC. Been with us since 2003 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    Beetle15
    Level 11  
    Może mi to ktoś na maila wysłać bo mam zbyt mało punktów aby zessać ;-D
    Beetle15(malpa)poczta.fm
  • Altium Designer Computer Controls
    tzok
    Moderator of Cars
    Zasilacz nawet fajny, choć dość prymitywna konstrukcja... tylko po co ta PeDeEfka z jakimś robotem w tym archiwum :?: Schemat też czarnobiały a zapisany w skali szarości, bez trudu można to zmieścić w 100kB.
    DEMkO
    Level 20  
    zrobiłem ten zasilacz do 3A było spox wyciągał tyle
    napewno trzeba stosować trafo z dwoma uzwojeniami bo sie radiator na BDY bardzo bardzo grzeje jak mniejsze napięcie na wyjściu i należy uważać z tym trafem jakie jest napięcie w stanie jałowym ponieważ LM324N niby podają 33V (niektórzy 30V) i ten wzmak możę pujść z dymem mi poszedł 2 razy ale to dlatego żę w sieci mam czasami do 250 tak 250V i na wtórnym jest automatycznie więcej i jeszcze jedno nie ma tam płytki ale to nie problem zasilanie LM324 +nr11 i GND nr.4 bo nie ma na schemacie
    Ptolek
    Level 36  
    Przecież ten zasilacz jest już na Elektrodzie... Nie ma tylko opisu do niego, jest wzór płytki, sam używam tego zasilacza. Nawet fajny, zadziałał mi od razu, wzór płytki jest dobry.
    http://www.elektroda.net/warsztatowe/zasilaczstab0-30v3a.html
    Można by jakoś scalić te dwa opisy.
    Zdaję sobie sprawę, że przepatrzenie wszystkich schematów z Elektrody, czy przypadkiem nie ma tam już tego zasilacza, zajęłoby trochę czasu :wink:
    _MaY_
    Level 16  
    a ze tak sie spytam przy okazji, czy nie macie czasem schematu jakiegos interesujacego zasilacza symetrycznego?? chodzi mi konkretnnie o pelny zakres regulacji od 0 do 35V oraz pelna regulacje pradu...
    bylbym wdzieczny za jakies namiary na taki schemat...
    M_a_Y(malpa)wp.pl
    Arkos22
    Level 12  
    Wykorzystalem ten projekt jalko moja praca dyplomowa :)
    Popak
    Moderator on vacation ...
    Cześć Polecam ten zasilacz zrobiłem go 2 lata temu i dział bez usterki aż do dziś :) jest super. Tylko ja dałem 2 tranzystorki i mi lepiej działa teraz mogę podłączyć większe obciążenie :). I teraz mam zamiar jeszcze dodać do zasilacza miliwoltomierz i miliamperomierz. Polecam go jest suuuper!!!!!!
    Veteran
    Level 16  
    :arrow: dipol
    Ja mam zgola inne doswidczenia z L200 i nie polecam tego ukladu. Lepiej zastosowac popularna i dopracowana kostke LM317.
    Henry(k)
    Level 30  
    :arrow: Veteran
    A możesz napisać jakie? Ja 5 lat temu zrobiłem symetryczny na L200 i jakoś działa do dziś...
    Popak
    Witam mam artykuł na temat L200 i ten układ ma plus tego układy to że można go podłączyć pod kompa i sterować kompem (plus odpowiedni programik). A co do zasilania to można zrobić zasilacz do 50V, bo jego max zasilanie nie może przekraczać 60V. Jak jest ktoś zainteresowany tym układem to zapraszam na strone producenta www.st.com Tam jest nota katalogowa.
    tomasz.f
    Level 12  
    Witam!
    Chciałbym ten zasilacz zbudować. Czytałem trochę o wzmacniaczach operacynych ale do końca nie wiem jak działa. Czy może ktoś szerzej opisać zasadę jego działania; szczegolnie jak działa zrodło napięcia odniesienia i jak przebiega regulacja prądu, napięcia oraz ograniczenia prądowego. Do czego służą diody D5 -D7.
    Wolę budować układy, których działanie dobrze rozumiem
    Veteran
    Level 16  
    :arrow: Henry(k)
    No to miales szczescie :) . Ja zrazilem sie do ukladu jak jednka kostka wyleciala w powietrze a na kilku pozostalych (mimo ze dzialaly) ograniczenie pradowe praktycznie nie dawalo sie wyregulowac.
    dipol
    Level 34  
    kto korzystał z układu opublikowanego w Praktycznej Elektronice tak się działo był błąd (2 zamieniona z 5 -wyprowadzenia) nikt w PE mimo moich monitów do tej pory nie opublikował sprostowania
    używam tego zasilacza do radiostacji J-10A;U 25V jak dotej pory tranzystory nie odparowały a zasilacz w krytycznych sytuacjach reaguj prawidłowo
    powstało wiele prac dyplomowych i wielu kolegów w SP używa do swich TRX regulacja prądu można ustawiam płynnie od 500mA do 10A, napięcie 2.5v do 30V
    Popak
    Dipol. :) Ale można ten układ łatwo przerobić. Niestety nie mam schemaciku na kompie i skanera też nie posiadam. 8O
    Anonymous
    Anonymous  
    kekon
    Level 19  
    Hmmm, schematy wyglądają poprawnie ale jest tu pewna niebezpieczna rzecz. Mianowicie, wzmacniacze operacyjne zasilane są z maksymalnego napięcia jakie mogą wytrzymać co nie powinno być praktykowane. Można je zabezpieczyć diodami Zenera.
    skio
    Level 1  
    Potrzebny mi jest schemat płytki drukowanej do tego zasilacza...jak ktoś ma to niech wystawi na pokaz :D albo wyśle mi na maila: skio88(malpa)wp.pl
    z góry dzięki
    Popak
    gen_hol Nie ma takiej strony :)
    Łukasz12345
    Level 11  
    Też bym poprosił na maila ten schemacik, bo nie mam tylu punktów :(

wookash_86(malpa)wp.pl
    mmgryc
    Level 22  
    Cześć,
    słuchajcie potrzebuje zrobić zasilacz regulowany prądowo. Potrzebuje by napięcia na wyjściu wynosiło ok 5V stałego a prąd zmieniał siąw zależności od oświetlenia od 0,6A (przy pełnym oświetleniu) do około 0,15A (przy zupełnej ciemności). Czy wiecie jak wykonać taki zasilacz?? Prędkość zmiay ograniczenia poboru prądu nie musi być szybka. Dlatego myślalem nad zastosowaniem fotorezystora. Ale nie wiem jak dokładniej ugryść ten temat. Proszę o odpowiedź tu na forum lub e/w na maila mmgryc(malpa)op.pl
    tzok
    Moderator of Cars
    Albo zasilacz albo źródło prądowe... przy stałym obciązeniu prąd będzie zależał od napięcia wyjściowego, jeśli więc chesz regulować prąd wyjściowy nie możesz mieć ustalonego napięcia na wyjściu.
    mmgryc
    Level 22  
    A kto Ci powiedział że obciążenie będzie stałe?