Zasilacz nawet fajny, choć dość prymitywna konstrukcja... tylko po co ta PeDeEfka z jakimś robotem w tym archiwum Schemat też czarnobiały a zapisany w skali szarości, bez trudu można to zmieścić w 100kB.
zrobiłem ten zasilacz do 3A było spox wyciągał tyle
napewno trzeba stosować trafo z dwoma uzwojeniami bo sie radiator na BDY bardzo bardzo grzeje jak mniejsze napięcie na wyjściu i należy uważać z tym trafem jakie jest napięcie w stanie jałowym ponieważ LM324N niby podają 33V (niektórzy 30V) i ten wzmak możę pujść z dymem mi poszedł 2 razy ale to dlatego żę w sieci mam czasami do 250 tak 250V i na wtórnym jest automatycznie więcej i jeszcze jedno nie ma tam płytki ale to nie problem zasilanie LM324 +nr11 i GND nr.4 bo nie ma na schemacie
cholera racja ,rtrzba było go zpedeefowac :/ ..n aprzyszlosc bede pamietał !
Post był raportowany.
Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15.
Następnym razem będzie OSTRZEŻENIE. [hefid]
Przecież ten zasilacz jest już na Elektrodzie... Nie ma tylko opisu do niego, jest wzór płytki, sam używam tego zasilacza. Nawet fajny, zadziałał mi od razu, wzór płytki jest dobry.
http://www.elektroda.net/warsztatowe/zasilaczstab0-30v3a.html Można by jakoś scalić te dwa opisy.
Zdaję sobie sprawę, że przepatrzenie wszystkich schematów z Elektrody, czy przypadkiem nie ma tam już tego zasilacza, zajęłoby trochę czasu
Zrobilem ten zasilacz ktorego schemat zamiescil avatar ale bylem z niego niezbyt zadowolony, mialem problemy z ograniczeniem pradowym. Gdyby ktos chcial zrobic fajny regulowany zasilacz od 0-30V i 0-3A to niech zerknie tutaj http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html z tym nie mialem zadnych problemow
a ze tak sie spytam przy okazji, czy nie macie czasem schematu jakiegos interesujacego zasilacza symetrycznego?? chodzi mi konkretnnie o pelny zakres regulacji od 0 do 35V oraz pelna regulacje pradu...
bylbym wdzieczny za jakies namiary na taki schemat...
M_a_Y(malpa)wp.pl
Cześć Polecam ten zasilacz zrobiłem go 2 lata temu i dział bez usterki aż do dziś jest super. Tylko ja dałem 2 tranzystorki i mi lepiej działa teraz mogę podłączyć większe obciążenie . I teraz mam zamiar jeszcze dodać do zasilacza miliwoltomierz i miliamperomierz. Polecam go jest suuuper!!!!!!
Witam mam artykuł na temat L200 i ten układ ma plus tego układy to że można go podłączyć pod kompa i sterować kompem (plus odpowiedni programik). A co do zasilania to można zrobić zasilacz do 50V, bo jego max zasilanie nie może przekraczać 60V. Jak jest ktoś zainteresowany tym układem to zapraszam na strone producenta www.st.com Tam jest nota katalogowa.
Witam!
Chciałbym ten zasilacz zbudować. Czytałem trochę o wzmacniaczach operacynych ale do końca nie wiem jak działa. Czy może ktoś szerzej opisać zasadę jego działania; szczegolnie jak działa zrodło napięcia odniesienia i jak przebiega regulacja prądu, napięcia oraz ograniczenia prądowego. Do czego służą diody D5 -D7.
Wolę budować układy, których działanie dobrze rozumiem
Henry(k)
No to miales szczescie . Ja zrazilem sie do ukladu jak jednka kostka wyleciala w powietrze a na kilku pozostalych (mimo ze dzialaly) ograniczenie pradowe praktycznie nie dawalo sie wyregulowac.
kto korzystał z układu opublikowanego w Praktycznej Elektronice tak się działo był błąd (2 zamieniona z 5 -wyprowadzenia) nikt w PE mimo moich monitów do tej pory nie opublikował sprostowania
używam tego zasilacza do radiostacji J-10A;U 25V jak dotej pory tranzystory nie odparowały a zasilacz w krytycznych sytuacjach reaguj prawidłowo
powstało wiele prac dyplomowych i wielu kolegów w SP używa do swich TRX regulacja prądu można ustawiam płynnie od 500mA do 10A, napięcie 2.5v do 30V
Zrobilem ten zasilacz ktorego schemat zamiescil avatar ale bylem z niego niezbyt zadowolony, mialem problemy z ograniczeniem pradowym. Gdyby ktos chcial zrobic fajny regulowany zasilacz od 0-30V i 0-3A to niech zerknie tutaj http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html z tym nie mialem zadnych problemow
Podobnie mam zle wrazenia z tym zasilaczem. Dzwonilem nawet do tworcy, ale doradzil mi, abym dolozyl diode w celu zwiekszenia gornego napiecia. Podobnie mialem problem z ograniczeniem pradowym. Wygladalo to tak, ze gdy napiecie wyjsciowe ustawione bylo na powiedzmy 3V, to ograniczenie pradowe bylo OK. Jednak dla napiecia wyjsciowego 25V przy tych samych ustawieniach ograniczenia, wychodzilo inaczej. Nastepny problem pojawil sie, jak zasilalem nim urzadzenie w.cz. mocy. Wtedy to sie dopiero cuda dzialy. Wynika z tego, ze w.cz. wlazilo po przewodach do zasilacza i wszystko sie rozjezdzalo. Stosowalem roznego rodzaju filtry, ale nie wiele to pomoglo.
Zainteresowal mnie link. Schemat wyglada dosyc ciekawie.
Hmmm, schematy wyglądają poprawnie ale jest tu pewna niebezpieczna rzecz. Mianowicie, wzmacniacze operacyjne zasilane są z maksymalnego napięcia jakie mogą wytrzymać co nie powinno być praktykowane. Można je zabezpieczyć diodami Zenera.
Witam, Poczyniłem zasilacz oparty o układ L200. Jest rewelacyjny. Na podstawie noty aplikacyjnej zwiekszylem zakres napiec w dol - od 0,5V. Uklad posiada także regulację prądu 0,03...1,5A
Schemat oraz PCB są na mojej stronce:
http://k-w.gliczarow.info/index.php?strona=artykul&artykul=12
Potrzebny mi jest schemat płytki drukowanej do tego zasilacza...jak ktoś ma to niech wystawi na pokaz albo wyśle mi na maila: skio88(malpa)wp.pl
z góry dzięki
Cześć,
słuchajcie potrzebuje zrobić zasilacz regulowany prądowo. Potrzebuje by napięcia na wyjściu wynosiło ok 5V stałego a prąd zmieniał siąw zależności od oświetlenia od 0,6A (przy pełnym oświetleniu) do około 0,15A (przy zupełnej ciemności). Czy wiecie jak wykonać taki zasilacz?? Prędkość zmiay ograniczenia poboru prądu nie musi być szybka. Dlatego myślalem nad zastosowaniem fotorezystora. Ale nie wiem jak dokładniej ugryść ten temat. Proszę o odpowiedź tu na forum lub e/w na maila mmgryc(malpa)op.pl
Albo zasilacz albo źródło prądowe... przy stałym obciązeniu prąd będzie zależał od napięcia wyjściowego, jeśli więc chesz regulować prąd wyjściowy nie możesz mieć ustalonego napięcia na wyjściu.