Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z programowaniem attiny2313

08 Lis 2008 20:58 1103 12
  • Poziom 10  
    Witam!
    Próbuję zaprogramować mikroprocesor taki jak w tytule. Mam długi(ok. 3,5m) Wywala cały czas:Cloud not identifity... Schemat:
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    Witam

    Kolego użyj opcji szukaj. Było wiele postów na ten temat. Nawet ja ostatnio dużo się dowiedziałem.


    Pozdro
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    Z MISO wyrzuć rezystor, inne pozamieniaj na 220R. Jeżeli dalej nic to zmieniaj wartość port delay aż uc się odezwie.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Ja bym dodał naucz się pisać po polsku i skróć kabel (o ile o to Ci chodzi).
  • Poziom 10  
    Kiedy pisałem pierwszy post byłem zmęczony. Chodziło o kabel( mam długi).Kabel jest od starej drukarki. Spróbuję bez R4
  • Poziom 10  
    Skróciłem kabel i usunąłem R4. Bez skutku . pojawia się: cloud not identify chip with ID1FFF0F
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Ja nigdy nie tolerowałem tych pseudo programatorów. Ale... Jakiej długości kabel> Z czego zasilona mega? Ma cap100nf na nogach zasilania? Ma stabilne 5V?
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    Witam

    Moim skromnym zdaniem przy tym "programatorze" masz zbyt długi kabel. Wydaje mi się że max to 50cm.

    Pozdro
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    Utul napisał:
    Witam

    Moim skromnym zdaniem przy tym "programatorze" masz zbyt długi kabel. Wydaje mi się że max to 50cm.

    Pozdro


    Tak myślisz? Mnie przy rezystorach 220R działa nawet na ok.3m. Do autora tematu: odczytuje ci sygnaturę tyle że na razie niepoprawnie. Ustawiaj doświadczalnie parametr "Port delay". Po kilku próbach powinien odczytać ci poprawnie sygnaturę uc.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Zalezy od jakości kabla...:) Ja na 1m skanerowym - filtry po obu końcach gurbaśna sztuka, nie miałem problemów nigdy a przy skrętce jak szła między zasilajacymi kablami (pc) czasem sie robiły cyrki;-)
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    Ja tam miałem zwykły drukarkowy kwestia rezystorów i ustawienia port delay.
  • Poziom 38  
    Bez OT ale mylisz się;-)
    Przy tym samym ustawieniu (z resztą nigdy go nie zmieniałem:P) ten od skanera nie miał nigdy kłopotu a ten normalny a i owszem...
  • Poziom 10  
    Dzięki !!! Wreszcie mi się udało !!!
    Kabel zmieniłem na ''tęczowy'' (coś jak taśma od HDD, tylko żyły różnokolorowe)
    Temat zamykam.