Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wyświetlacz LED pod LPT

Netfog 14 Mar 2004 22:02 10149 33
  • #1 14 Mar 2004 22:02
    Netfog
    Poziom 15  

    Myślałem nad zrobieniem takiego czegos ale nie wiem jak sie do tego zabrac dletego ze nie miałem jeszcze dotczynienia ze sterownikami wyswietlaczy led. Moze ktos jest w stanie mi pomoc :?:

    Chodzi mi oto aby na dwóch (7 segmentowych) wyświetlaczach pokazywac godzinę, i temperature wewnątrz obudowy. Z programowego pkt. nie ma problemu bo da sie to ładnie zrobić gorzej z hardwarem


    Pozdrawiam

    0 29
  • Mitronik
  • #2 15 Mar 2004 14:37
    _jta_
    Specjalista elektronik

    To po pierwsze potrzebujesz więcej sygnałów, niż masz na porcie LPT, więc trzeba coś pokombinować z demultiplekserami.
    Po drugie, ten układ trzeba jakoś zasilać, bo na LPT nie ma +5V - i tu może być kilka koncepcji:
    - zasilanie z kabla wychodzącego z zasilacza (jest kilka kabli, mają +5V i +12V) - trzeba to jakoś doprowadzić do układu;
    - zasilanie z portu do joysticka (game port - jest kilka końcówek z +5V) - o ile taki jest w tym komputerze;
    A jakie sygnały wejściowe mają te wyświetlacze?

    0
  • #3 15 Mar 2004 16:52
    adi-niunio
    Poziom 22  

    :arrow: Netgog

    a mógłbyś mi powiedzieć jak zamierza uzyskać godzine na dwóch wyświetlaczach ?? będzie ciężko z odczytem, tymbardziej że wskoczy temperatura jeszcze.

    Faktycznie sygnałów będzie troszke mało bo ltp ma 8 wjśc danych jak dobrze pamiętam, nie wim tylko ży nie ma jakiś dodatkowych jescze wyjść , które moglibyśmy wukorzystać na do multipleksowego sterowanie wyświetlaczami ( wystarczyło by jedno takie wyjście i rejestr przesywowy z krążącą jedynką)

    Na hamca to w 8 bitach też dały by sie zmieścić (7 to dane wyślietlacza, i 1 włąśnie do odświeżania) DP byłby zawsze podłączony do zasilania, przez co uzyskało by sie oddzielenie godzin od minut.

    tylko ze ja z kolei nie mam pojęcia o jak wygląda takie coś od strony programowe, czy da sie to zrobić tak jak ja poroponuje.

    0
  • #4 15 Mar 2004 17:45
    PiRoman2
    Poziom 20  

    Oprócz 8 linii danych masz jeszcze do dyspozycji sygnały sterujące,

    rejestr sterujący: adres bazowy+2

    bity: (w nawiasie nr wyprowadzenia)
    0 strobe (1)
    1 Auto LF (14)
    2 Init (16)
    3 SLCT IN (17)

    0
  • Mitronik
  • #6 19 Mar 2004 22:42
    _jta_
    Specjalista elektronik

    PiRoman2 napisał:
    Oprócz 8 linii danych masz jeszcze do dyspozycji sygnały sterujące,

    rejestr sterujący: adres bazowy+2

    bity: (w nawiasie nr wyprowadzenia)
    0 strobe (1)
    1 Auto LF (14)
    2 Init (16)
    3 SLCT IN (17)


    Z tym, że sygnały sterujące mogą mieć inne parametry prądowo-napięciowe, i przez
    to mogą nie nadawać się do sterowania diód; sygnałom danych stawia się wyższe
    wymagania po tym względem, bo dane muszą się ustalić zanim zostanie wysłany strobe.

    A i tak robiąc takie urządzenie trzeba by się zastanowić, czy wystarczy prądu, bo
    sygnały z komputera mogą być ograniczone np. do 20mA, a to akurat na 1 diodę LED.

    0
  • #7 20 Mar 2004 02:26
    silvvester
    Poziom 24  

    no to pewnie się da jak mamy 8 wy + 4 we/wy
    siedmioma można by sterować segmentami A-G a resztą sterować
    kolejno cyframi, czyli na upartego 5 cyfr . co 2 sekundy np. zmiana z wyświetlania godziny na temperature .
    no i do każdej cyfry przydał by się tranzystor.
    co ty na to.

    0
  • #8 20 Mar 2004 02:38
    Nemo
    Poziom 31  

    Skoro mamy zasilanie z komputera, to sygnały można buforować. Od prostych buforów 74HC541, aż do ULN2803 i podobne. Wyświetlacze można multipleksować, stosując dodatkowy dekoder np. 74138 i wykorzystać jako bufor tranzystory lub UDN2981 - do sterowania wspólnych anod (+5V). Katody wszystkich wyświetlaczy (odpowiadajace sobie segmenty) łączymy razem i za pomoca ULN2803 buforujemy od strony GND. Teraz już tylko program sterujący i szafa gra...
    Ja bym zamiast 7 segmentowych dał takie bajeranckie 15 segmentowe (chyba) dzięki nim można wyświetlać też i litery i znaki. Skomplikuje się jednak układ sterujący. Coś kosztem czegoś...
    Pozdrawiam.

    0
  • #9 22 Mar 2004 12:04
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Na razie są niewyjaśnione następujące sprawy:
    - czy mamy zasilanie z komputera (bo sam port LPT go nie ma, czy chcemy je podłączyć z innego portu lub z zasilacza)?
    - jakie sygnały wejściowe mają te wyświetlacze, które ma Netfog (wspólna anoda, czy katoda, odrębne cyfry czy jeden układ)?

    Jeśli mamy zasilanie, to łatwo zaprojektować układ, któremu wystarczą 3 sygnały: dane, zegar, reset;
    i te 3 sygnały można wysyłać choćby przez port LPT; można też użyć większej ilości sygnałów, żeby uprościć układ;
    w takich ukladach przydaje się 74LS259 "addressable latch" - układ, który ma 8 adresowalnych wyjść, i wejścia:
    3 adresowe, clear, dane, enable; clear=0 ustawia 0 na wszystkich wyjsciach, enable=0 wpisuje dane na zaadresowane wyjście;
    jeśli dodamy do tego jakiś demultiplekser, np. 74LS138, i do jego wyjść podłączymy clear i enable kilku 74LS259, uzyskujemy
    układ, który pozwala ustawiać do 56 linii wyjściowych używając 7-miu sygnałów (dane, numer 74LS259, numer jego wyjścia);
    do tego można wykorzystać jeszcze 3 wejścia 74LS138 do tego, żeby te układ nie reagował na normalne sygnały drukarki
    - żeby zmienić wyświetlaną informację, trzeba by ustawić takie sygnały sterujące, jakich drukarka nie używa.

    0
  • #10 11 Kwi 2004 10:45
    Netfog
    Poziom 15  

    Mamy zasilanie prost z kompa. Wyświetlacze o wsp. anodzie.

    0
  • #11 11 Kwi 2004 11:47
    elektryk
    Poziom 42  

    Jak na mój gust 4 wyświetlacze wystarczą:

    Code:
    zegar:
    
     -   -   -   
      |   |   |   |
     -   -   -   
    |     |   |   |
     -   -   -
    temperatura
     -   -   -   -
    |     | | | | 
     -   -   -   
      | |       | 
     -   -       -
    Jak się dołoży migające kropki do zegara to już nic więcej nie potrzeba.

    0
  • #12 11 Kwi 2004 13:11
    fantom
    Poziom 31  

    Multipleksowanie ledow to zaden problem bo mozna zrobic rejestr przesuwny na flip-flopach i sterowac to tylko jednym sygnalem np: Strobe,do tego 8 linii danych do wystawiania odpowiedniej sekwencji i gra muzyka.Programowo mozna dac timer o czasie 1 ms i nic nie bedzie mrugac,nawet jak sie da z 8 takich wyswietlaczy.Jesli wyswietlacze bylyby ze wspolna katoda to nie bylo by problemu z zasilaniem gdyz wszystko poszlo by przez mase.A moze warto by sie zastanowic nad LCD ? No fakt troche drogie ale i mozliwosci znacznie wieksze.

    0
  • #13 11 Kwi 2004 13:29
    Netfog
    Poziom 15  

    co do wyswietlaczy led o wsp. katodzie to tez nie jest problem bo drogie to niest i moge w kazdej chwili kupic. Co do lcd to jednak troszku za drogie a ja mam teraz troszke innych wydatkow i chce to zrobic jak najnizszym kosztem

    0
  • #14 11 Kwi 2004 13:38
    fantom
    Poziom 31  

    No niestety te koszta :lol: Wiec zbudowac rejestr przesuwny z ukladow np 74HCT74,do nich potrzeba dwoch sygnalow sterujacych:zegara i "set-u" oraz jakies malo pradowe zasilenie z gameportu,wyswietlacze ze wspolna katoda,tranzystory,rezystory i powinno byc ok.

    0
  • #15 11 Kwi 2004 14:40
    Nemo
    Poziom 31  

    A nie lepiej rejestr przesuwny 74HC164 szeregowo-równoległy? To tylko 1 scalak.
    Pozdrawiam.

    0
  • #16 11 Kwi 2004 14:47
    fantom
    Poziom 31  

    Pewnie lepiej :wink: akurat tego scalaka nie znalem.Pozdro.

    0
  • #17 11 Kwi 2004 20:53
    Netfog
    Poziom 15  

    Czyli tak 74HC164 i wyswietlacze o wspolnej katodzie, zasilanie z kompa i co dalej jakis schemat mogłbym prosić bo już zaczynam cos robić w tym kierunku...

    THX wszystkim za okazaną do tej pory pomoc!!

    0
  • #18 11 Kwi 2004 21:50
    fantom
    Poziom 31  

    Nie chce mi sie rysowac wiec moze napisze jak wedlug mnie moglo by to wygladac :lol: Do CP 74HC164 sygnal Init (pin 16 LPT) oczywiscie podciagniety rezystorem bo to otwarty kolektor a do MR Strobe (pin 1) tez podciagniety.Do Dsa i Dsb dac sygnal np Linefeed (pin 14) rowniez podwieszony.Wyjscia Q0-Q7 dac na bazy tranzystorow npn przez rezystor a te kolektorem do katody wyswietlacza i emiterem do masy.Wyjscia danych na anody wyswietlacza przez rezystorki 220 lub cos w tym stylu.A teraz tylko odpowiednio to wysterowac i powinno chodzic.Zasilenie do rejestru albo z Game Portu (nie pamietam pinow) albo USB albo w ogole skads jeszcze z kompa.A no i nie wiem juz sam jak nazwac te wyswietlacze :lol: Jesli patrzymy na jeden to chodzi o to zeby wszystkie ledy mialy wspolna katode,ale jak sie polaczy wszystkie wyswietlacze to maja wspolne anody :lol: Jak zwal tak zwal wiadomo o co chodzi :lol:

    0
  • #19 13 Kwi 2004 17:03
    Andrew^
    Poziom 15  

    Prosze to odpowiedz na to strasznie nurtujace pytanie :D
    Bez zasilania z gameportu, usb, ani innych śmieci
    Dwa scalaki , rezystory i gotowe
    Szkoda tylko ze temp. i uzycie cpu
    Pokombinujcie moze dorobicie wyswietlanie godz. :D
    http://www.gideontech.com/guides/tempdisp/

    Pozdro

    0
  • #20 13 Kwi 2004 17:11
    fantom
    Poziom 31  

    Nie wiem czy zauwazyles ale tu chodzi przede wszystkim o godzine wiec mozna to sobie o kant d... potluc.A zamiast jednego scalaka chesz zeby uzyc dwoch :lol: No i jakos na schemacie nie widze skad wzieli zasilanie do tych dwoch dekoderow.

    0
  • #21 13 Kwi 2004 21:26
    Nemo
    Poziom 31  

    Wszystko jest jasne - na schemacie widnieje taki tekst: Connect pin 16 of the 4511 to pin 1 of the Parallel port.
    Ciekawe, tyle że pobór prądu przez wyświetlacze jest troszkę większy, niż wydajność prądowa linii /STROBE (to właśnie pin 1). Z tej linii w stanie wysokim można pobrać około 250uA (przy zadowalającym napięciu) w zależności od konstrukcji portu. Więcej da się wyciągnąć z linii danych D0-D7, ale też góra 1-2mA przy 4,6V.
    Zastanawiam się, jakie to są wyświetlacze LED. Może jakieś SUPER niskoprądowe? Zwyczajne w tej konfiguracji będą pożerały sporo prądu, na pewno na tyle dużo, aby nic nie było widać na wyświetlaczach bez zewnętrznego zasilania +5V.
    Pozdrawiam.

    0
  • #22 13 Kwi 2004 21:29
    fantom
    Poziom 31  

    Aha tylko ze Strobe to jest OC.Z D0-D7 da sie wyciagnac kolo 10 mA.

    0
  • #23 14 Kwi 2004 01:54
    Majger
    Poziom 19  

    Pozwolę się wtrącić.Maxim ma fajne sterowniki

    http://para.maxim-ic.com/compare.asp?Fam=disp...255,119250,119305,119901,119902,128163,133996

    a te jako sample

    MAX6850: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (496k) -- Free Samples
    MAX6851: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (504k) -- Free Samples
    MAX6852: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (496k) -- Free Samples
    MAX6853: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (504k) -- Free Samples
    MAX6950: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (192k) -- Free Samples
    MAX6951: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (192k) -- Free Samples
    MAX6952: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (408k) -- Free Samples
    MAX6953: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (376k) -- Free Samples
    MAX6954: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (408k) -- Free Samples
    MAX6955: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (568k) -- Free Samples
    MAX6956: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (392k) -- Free Samples
    MAX6957: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (392k) -- Free Samples
    MAX6958: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (280k) -- Free Samples
    MAX6959: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (280k) -- Free Samples
    MAX7219: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (744k) -- Free Samples
    MAX7221: QuickView -- Full (PDF) Data Sheet (744k) -- Free Samples

    Jeśli ktoś coś zrobił na którymś z nich,to proszę się pochwalić :wink:

    0
  • #24 14 Kwi 2004 11:14
    _jta_
    Specjalista elektronik

    W tym projekcie ukladu do wyswietlania temperatury:
    (1) zaklada sie, ze mozna zasilac uklad z portu drukarki - a tam nie ma +5V;
    (2) do sie wyswietlac (majac zasilanie) tylko 2 cyfry (no, może 3...).

    Port drukarki ma (według opisu IBM) takie sygnały:
    (1o) -strobe
    (2-9o) data0-7
    (10i) -ack
    (11i) +busy
    (12i) +pe
    (13i) +select
    (14o) auto feed
    (15i) -error
    (16o) -init
    (17o) -select input
    (18-25) ground

    i/o przy numerach oznaczają wejście/wyjście portu w komputerze;
    +/- przez nazwą sygnału oznaczają aktywny wysoki/niski.

    A wracając do układu: jeśli ma działać statycznie - to znaczy komputer wysyła jakąś
    sekwencję sygnałów z dowolną szybkością, i to określa, co się zaświeci, i będzie
    świecić dopóki komputer nie wyśle nowych sygnałów (działanie dynamiczne byłoby
    takie, że komputer musi wysyłać sygnały z określoną szybkością, żeby wyświetlacz
    coś pokazywał), to chyba najprościej będzie tak:
    - układy: kilka 8-bitowych przerzutników D (np. 373, 374), 74LS138;
    - wejścia danych wszystkich przerzutników D łączymy z D0-D6 portu;
    - wejścia zegarowe wszystkich przerzutników D łączymy z wyjściami 74LS138;
    - wejścia adresowe 74LS138 łączymy z wyjściami sterującymi portu drukarki (14,16,17)
    - wejścia sterujące 74LS138 łączymy: jedno ze strobe, pozostałe z masą lub
    zasilaniem - tak, by przy aktywnym strobe jedno z jego wyjść miało stan niski
    (wygląda na to, że G1 trzeba do +, a G2A i G2B po jednym do masy i do strobe).
    I teraz: wyjścia kontrolne wybierają wyświetlacz (do 8-miu), dane D0-D6 segmenty
    w tym wyświetlaczu (przy wspólnej anodzie aktywne jest "0", chyba że znajdzie się
    8-bitowy przerzutnik D z negacją - o ile pamiętam, 373 i 374 są bez negacji).

    Jakby się chciało wygodniej tym sterować, to można by pokombinować coś takiego:
    dodatkowy przerzutnik D (4-bitowy), koniecznie sterowany zboczem, jego wejścia
    danych podłączone do danych z portu drukarki, zegarowe do strobe - ma on po
    prostu zapamiętywać 4 bity z ostatnio wpisanych danych; 74ls138 sterujemy z jego
    wyjść, i wtedy nie używamy sygnałów sterujących drukarki, zamiast tego wpisujemy
    na zmianę numer wyświetlacza i układ segmentów; bit D7, którego nie używamy do
    wyświetlania, rozróżnia numer wyświetlacza od danych - musi byc on zapamiętywany
    w tym 4-bitowym przerzutniku, i sterować wejściem bramkowym 74ls138.
    Wtedy, żeby coś wyświetlić, wystarczy posłać na "drukarkę" odpowiednie dane.

    0
  • #25 17 Kwi 2004 00:40
    Nemo
    Poziom 31  

    ... a jeszcze prościej zrobić coś na mikrokontrolerze. Odpadnie kombinowanie i na dodatek informację wystarczy wysłać raz. Mikrokontroler zrobi resztę - nawet na LCD, a nie tylko na LED. A i sumaryczny koszt niższy.
    Pozdrawiam.

    0
  • #26 19 Kwi 2004 17:33
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Można na mikrokontrolerze, ale wtedy będzie kompbinowanie z oprogramowaniem.
    Multipleksowanie wyświetlania może i tak okazać się konieczne - chyba że będzie
    miał 30 linii wyjściowych, i 8 wejściowych (a to już jest 40 pinów).

    0
  • #27 20 Kwi 2004 20:29
    Nemo
    Poziom 31  

    Takich układów jest trochę do wyboru. Multipleksowanie to dwa układy więcej na bufory prądowe i to wszystko. Poza tym 30 linii - przesada. 7 na segmenty i każda następna na jeden wyświetlacz (8 wyświetlaczy - 8 linii) zatem 15 linii na 8 cyfrowy wyświetlacz.
    Pozdrawiam.

    0
  • #28 20 Kwi 2004 22:39
    _jta_
    Specjalista elektronik

    7 na segmenty + 1 na każdą cyfrę jest przy multipleksowaniu (tu rozumiem to jako
    użycie tych samych linii sterujących segmentami na zmianę do kilku cyfr);
    bez multipleksowania to byłoby dać linię wyjściową do każdego segmentu w każdej
    cyfrze oddzielnie - używając do tego 7 * ilość_cyfr linii wyjściowych.

    0
  • #29 22 Kwi 2004 20:10
    Nemo
    Poziom 31  

    Oczywiście, że multipleksowanie. Bez niego układ nie wydaje się ekonomiczny w wykonaniu. Marnotrawstwo linii i niepotrzebne rozbudowanie układu, choć jest też zaleta - oszczędzamy bufory prądowe. Co prawda pozostaje jeszcze kwestia wydajności prądowej wyjść mikrokontrolera, a zatem buforowania i tak nie unikniemy.
    Zatem najprościej - mikrokontroler + bufor ULN2803 do sterowania segmentami i bufor UDN2981 do sterowania wspólnymi anodami. Tylko 3 scalaki, a możliwości masa, chociażby możliwość zapisywania LED przy pomocy RS232, a do tego osiem pozycji LED. Wada: trzeba napisać program...
    Pozdrawiam.

    0
  • #30 23 Kwi 2004 20:34
    markus555
    Poziom 10  

    WITAM
    Mam takie pytanko piszecie tutaj o wyswietlaczach led a ja ma kupiony Wyświetlacz LCD 4x20 (PC2004ARS-ASO-G) -wyświetlacz standardu HD44780 i teraz mam mały problem czy ten wysiwtlacz moge podłączyc normalnie do komputera tak jak wyswietlacz np. 2x16 czy ten co mam musie miec większe zasilanie czy co link do strony wyswietlacza [/url]http://www.epsilon.com.pl/cgibin/shop?show=inne to jest ten po 49 zł jesli mozna prosze o jakiś schemat

    0