Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Matiz - szarpie na zimnym silniku podczas jazdy

Pabi_2 09 Nov 2008 12:54 16765 21
    Pabi_2
    Level 11  
    na zimnym silniku podczas jazdy szarpie mocno. Wymieniłem filtr paliwa (sądząc że to od filtra zależy), i przy okazji filtr powietrza, filtr oleju i olej, i dalej to samo. Na początku nie ma buta, rozpędza się wolno. Jak się silnik rozgrzeje silnik ładnie pracuje i energicznie się rozpędza. Pomóżcie co to może być.
    Rocznik 99, przebieg 123tys. Wymiana rozrządu była koło 80-85tys.

Dodam jeszcze że rok temu był wymieniany na nowy katalizator i tłumik końcowy i rura od katalizatora do silnika. Również świece zostały wymienione. Miał wtedy koło 115tys. km
    Stanisław 1
    Level 16  
    Sprawdź kopułkę i palec , ciśnienie paliwa.
    Pabi_2
    Level 11  
    Kopułka wiem gdzie jest. jak sprawdzić ciśnienie paliwa?
    Stanisław 1
    Level 16  
    Trzeba wpiąć się manometrem w układ paliwowy.
    Pabi_2
    Level 11  
    Już wiem o co chodzi. A jak nie będzie to kopułka i palec i ciśnienie będzie w normie to co innego może być? słyszałem coś o EGR ???
    kubus1111111112
    Level 13  
    sprawdź świece może są zasyfione ustaw dobrze przerwę na świecy na moje oko za duża a i przy okazji sprubuj zatankować gdzie indziej:)
    Dog Tag
    Level 11  
    a jak auto odpala gdy jest zimne? jeżeli jest problem z uruchomieniem tzn. odpala ale nie od razu trzeba go "prze-gazować" czy też niekiedy zimny gaśnie to należałoby sprawdzić jeszcze czujnik temperatury silnika. Może wskazywać złe wartości ale nie zapala się od tego lampka check engine
    Pabi_2
    Level 11  
    Na zimnym silniku odpala od razu bez problemu gorzej jest z ruszaniem lekko się dławi, potem jak już się ruszy to trochę wolno się rozpędza i po przejechaniu 100 metrów zaczyna szarpać i puszcza dalej (nie szarpie) przejadę jakieś 50 metrów i znowu szarpie. Jak puszcze nogę z gazu to nie szarpie. Jak silnik rozgrzeje się czyli jakieś 10km-15km przejadę wtedy silnik dostaje mocy i rozpędza się bardzo szybko i dynamicznie chodzi bez problemu.
    Myślałem że to filtr paliwa temu jest winny. Bo przy zimnym silniku pobiera więcej paliwa i się zapychał. Ale to nic nie dało.
    Proszę o rady co to może być.
    User removed account
    User removed account  
    Pabi_2
    Level 11  
    Sprawdziłem błędy jakie mam
    są to:
    1500
    0340
    0320
    0500

Pierwszy wiem że można to olać bo nie mam klimy.
    A pozostałe? Co oznaczają dokładnie i jak naprawić te błędy?
    Stanisław 1
    Level 16  
    0340-Czujnik prędkości obrotowej wałka rozrządu -niewłaściwe działanie
    0320-Czujnik prędkości obrotowej silnika- niewłaściwe działanie
    0500-Czujnik prędkości pojazdu-niewłaściwe działanie
    Pabi_2
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedzi wszystkie.

Ale jak zlikwidować te błędy. To znaczy co radzicie naprawić? Bo szarpie na zimnym silniku i nie da się jechać przez 5-10km. Nie zgasł w ogóle podczas szarpania i ładnie odpala z kluczyka.
    Stanisław 1
    Level 16  
    Skasuj błędy i sprawdź czy wystąpią ponownie.
    Metoda 1 za pomocą testera.
    Metoda 2 po wyłączeniu stacyjki odłączyć klemę minusową na 10 sek. tam metoda posiada wady utrata wartości adaptacyjnych i rozkodowanie radia jeżeli zamontowane.
    User removed account
    User removed account  
    Pabi_2
    Level 11  
    Jutro sprawdzę wszystko jeszcze raz ;) I zastosuje się do waszych porad. Zobaczymy co wyniknie.
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Mam podobny przypadek w oplu corsie b z 99r. objaw identyczny co u kolegi i też nie mogę znależ przyczyny.Może w moim przypadku coś podpowiecie.
    Pabi_2
    Level 11  
    Skasowałem błędy. (zresetowałem) Zatankowałem gdzie indziej czyli na Orlenie bo wcześniej na BP tankowałem. I dalej tak samo szarpie.
    Podejrzewam że albo świecie, kable od kopułki do świecy, albo sama kopułka i palec albo aparat zapłonowy. Tutaj aparat zapłonowy jest najdroższy koło 350zł z naprawą. Sama kopułka i palec kosztuje jakieś 50zl.
    Ale nie wiadomo co naprawiać z tych rzeczy. Bo można kasę wydawać i dalej nie będzie naprawione. Może ktoś miał podobną sytuację to proszę o napisanie co to może być. Z góry dzięki.
    grzeko1
    Level 21  
    Witam.
    Najtaniej będzie wymienić świece i przewody WN.
    Niestety błędy 0320 i 0340 wskazują
    na uszkodzony aparat zapłonowy i wydaje mi
    się, to prawdopodobna przyczyna problemów.
    Miałem podobny przypadek, po wymianie aparatu, bez problemów, niestety jest to kosztowna naprawa.
    pozdrawiam.
    WITEK1952
    Level 28  
    Witam serdecznie.Pamiętam taki przypadek.Wtedy była zabrudzona płytka w aparacie zapłonowym(optoelektronika) po przemyciu było OK.Pozdrawiam.
    User removed account
    User removed account  
    Pabi_2
    Level 11  
    elektrit wrote:
    Się sprawdza czy nie wypaliło kabla zaraz na fajce świecy .

Tutaj kolega miał rację.

Okazało się, że na jednej świecy był wypalony kabel i świeca miała czarny czubek (zasyfiona). Odkręciłem kopułkę w środku też były styki przypalone. Powiedzieli w sklepie że lepiej wymienić.

Wymieniłem:
    1. Kopułkę typu Mando - 28zł
    2. Palec typu Mando - 18zł
    3. Przewody wysokiego napięcia - 40zł
    4. 3 razy Świece NGK BPR5EY-11 - 30zł
    Razem zapłaciłem 116zł w sklepie zwykłym motoryzacyjnym.

Na allegro bym za to wszystko z przesyłką zapłacił 85zł. Jak by nie był potrzebny mi samochód to bym kupił na allegro i poczekał te kilka dni.

Świece nie mogłem odkręcić swoim kluczem więc musiałem pojechać do mechanika za odkręcenie i wymianę świec zapłaciłem 6zł.

Uwaga tutaj z mojej strony to, że są dwa różne typy kopułek i palce
    Jeden typ to Mando, a drugi typ do Dac. Z tego co wyczytałem na stronach internetowych Mando było montowane w matizach z Korei rocznik 98-99. A w matizach nowszych produkowanych w Polsce już jest typ DAC. Lepiej sprawdzić np na allegro są zdjęcia i można porównać i sprawdzić jaki się ma typ zamontowany w samochodzie. Różni się np mocowaniem do aparatu zapłonowego. Lub odkręcić kopułkę i palec - będzie pisało na kopułce typ.

Naprawione! Dzięki za rady wszystkie. Najpierw chciałem rozeznanie zrobić na co zwrócić uwagę. Mam nadzieję, że komuś te posty pomogą.

Temat zakończony :)