Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alan 100 plus, nadawanie, co może być?

09 Lis 2008 23:47 3474 9
  • Poziom 8  
    Witajcie. Mam CB Alan 100 plus i problem. Przestało nadawać, a jaśniej: nadaje na 100 - 200m.
    Do tej pory:
    Ściągnąłem schemacik
    Wymieniłem C2078 na C2078
    Wymieniłem UTC2003 na TDA2003
    Wszystkie luty jakie widziałem na płytkach poprawiłem - co by nie było, że są jakieś zimne.

    Radyjko testuję na kanale 1.

    Pomiary częstotliwości kolejno na tranzystorach od Q24 do Q26 pokazują nośną 26,9580 MHz (odczyt z oscyloskopu). Jak mówię do mikrofonu, widzę modulację.

    I tak do końca, do samej anteny. Tylko, że jak sondą oscyloskopu looknę na wyjście ANT to amplituda sygnału wynosi 200 mV - chyba to niewiele prawda ? Elementy wokoło wspomnianych tranzystorów sprawdziłem. Są ok.

    Miernik SWR na wyjściu pokazuje przy pomiarze mocy wciąż 0W.

    Po pytaniu na kanale 19tym okazało się, że koleś w odległości 200m ode mnie słyszy mnie czyściutko ;-/

    Czy możecie pokierować mnie do celu aby radio nadawało jak trzeba?

    3/4 dziergania w elektronice to elektronika cyfrowa i to mój debiut w diagnozę analogowego urządzenia.

    Pozdrawiam.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Witam.

    Najczęstrzym uszkodzeniem w 100+ jest , opornik zasilający driver-a R125 , który podaje napięcie na kolektor Q25 2SC1006 . Jeżeli tranzystor będzie sprawny to musisz wymienić Q26 na inny.

    Wypada jeszcze sprawdzić D20 1N4002. Jak zła to wymień na dowolną z serii 1N400x .

    Pozdrawiam.
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Masz sondę, więc "looknij" nią sygnały na bazach i emiterach tranzystorów: sterującego i mocy.
    Orientacyjne wartości:
    kolektor sterującego 7V~~
    baza końcówki 1,5V~~
    kolektor końcówki 7,7V~~

    Marek
  • Poziom 8  
    Do wczoraj miałem tylko problem nadawania, a dzisiaj niestety abym nie miał zbyt łatwo, dołożyłem sobie sam (trochę nieświadomie i przez pośpiech - sam nie wiem dlaczego) kolejny, bo po wymianie Q26 na inny tranzystor, gdy włączyłem nadawanie, to T6 się na mnie wypiął i olał mnie dymem ;-( co nie było ani zabawne, ani miłe. Zauważyłem to troszkę późno i raczej najpierw po zapachu plastiku.
    Po wylutowaniu trafo okazało się, że wszystko z wszystkim ma przejście (choć nie wiem czy to dobrze, czy źle, bo wnioskuję, że ta pojedyncza noga nie powinna mieć przejścia z tymi trzema po drugiej stronie - a może źle myślę?) Jak zdiagnozować ten transformator?

    Pewnie przywarłem coś do masy i mam teraz dwie usterki ;-(

    Najgorsze, że na tym transformatorze nie ma oznaczenia. Wiecie może co to jest?

    Co powinienem sprawdzić według Was po zadymie ze strony tego trafo aby nie upalić innego co tam przylutuję?

    Sprawdziłem jeszcze raz okolice Q26 i tam nic nie przywiera, wartości elementów są ok.
  • Poziom 8  
    Czyli mam uznać, że skoro przejścia na trafo są to jest ono dobre ? Boję się, że przez temperaturę w środku izolacja się roztopiła i przywarło się lekko inaczej ;-)
  • Poziom 8  
    Początkowo podjąłem decyzje, że mimo tego, że nigdy tego nie robiłem, postaram się przewinąć transformator, aby upewnić się, że izolacja jest cała. Zakładałem zatem, że chcę tylko odwinąć drucik i zawinąć go z powrotem.
    Pierwszy problem na jaki się natknąłem to fakt, że transformator jest zalepiony (klejem, żywicą?) i nie miałem pomysłu na rozczepienie blaszek. Dlatego chciałem spytać Was jaka jest na to metoda? O czym musiałbym pamiętać, aby odwinąć i zawinąć drut bez kolejnych usterek z mojej strony ?
    Alan 100 plus, nadawanie, co może być?

    W międzyczasie jednak podjąłem ryzyko i wlutowałem to trafo tam gdzie było.I stała się dziwna rzecz. Radio zaczęło nadawać. Moc nadawania waha się na poziomie 2,5W jednak radyjko mam podłączone pod ako i może być trochę słabe.

    Pomiar SWR jednak jest bardzo zły. Mam drugie takie radyjko i pomiar z tą samą antena wychodzi nieco ponad 1. Teraz na tym radyjku SWR mam prawie 10 (!). Zastanawiam się czy to trafo i moje zabawy z nim mogą mieć z tym związek? Czy da się dostroić antenę wewnątrz radyjka?

    Zauważyłem teraz, że jak naciskam nadawanie, to karta dźwiękowa w kompie przestaje grać ;-/. Gdy puszczę TX, dźwięk wraca.
    Uuuups... chyba z mocą 2,5 W sieję po wszystkim co się da.
  • Moderator HydePark/Samochody
    Pewnie Π - filter na wyjściu rozjechany i dlatego SWR taki ładny wychodzi i sieje po wszystkim. A tak na marginesie ; jak miarka SWR ma skalę do 10?? Przeważnie kończy się na 3 , a potem czerwona krecha. Sprawdź dokładnie przewody i załóż obudowę na radio , masa anteny powinna być uziemiona . Ja miałem przypadek z pewnym radiem( nieco poważniejszym niż zwykłe) że po zdjęciu obudowy i ekranów z końcówki w.cz. po wciśnięciu TX pół sprzętu w firmie oszalało. Począwszy od komputerów , a na piecu c.o. skończywszy. W.cz. to potrafi dobrze namieszać.
  • Poziom 8  
    No to tak. Założyłem i zakręciłem obudowę. Antena uziemiona. Mimo tego wskazówka leci na koniec. I nawet dobrze, że słyszę jak karta dźwiękowa się przytyka (choć nie wiem ile wytrzyma), bo wiem, że jest bardzo źle. Nie wciskam nadawania na dłużej niż 1s. Nie chcę aby mi się zlecieli ludzie z nowotworami na radioterapię ;-/ choć pewnie by im to na dobre nie wyszło.

    A co do SWRka to mam taki:

    Alan 100 plus, nadawanie, co może być?


    -------------------
    Cały czas próbuję znaleźć D20 i nie mogę :cry:.
    Mogę nie mieć tej diody ?