Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kodowanie modułu komfortu w SKODA FABIA

ziras 10 Nov 2008 11:38 29459 3
    ziras
    Level 17  
    Witam!
    Mam problem z sterowaniem elektryką prawych drzwi w Fabi 1,9SDI z 2000 roku. Elektryczne szyby w przednich drzwiach, z tyłu korby, brak elektrycznych lusterek, na błotniku napis COMFORT ale to jeszcze o niczym nie świadczy.

Objawia sie to następująco:
    - gdy kupiłem samochód nie działało sterowanie szybą u pasażera z przodu (uwalony był układ na płytce sterownika w drzwiach pasażera - wymieniłem na używany sprawny i podmieniłem płytkę sterownika nie ruszałem silniczka) i teraz jest tak:

- szyby można otwierać i zamykać poprze przekręcanie kluczyka w zamku kierowcy (zarówno szybę kierowcy jak i pasażera)

- nie działa sterowanie szybą pasażera z przycisku u kierowcy i u pasażera

- przycisk u pasażera niema podświetlania

- sprawdziłem wiązkę wszystkie sygnały dochodzą (po skanowaniu VAG okazuje się że sterowanie jest jedno przewodowe)

- w VAG wyskakuje mi błąd że nieprawidłowe kodowanie w module komfortu (w tej chwili nie mam dostępu do interfejsu ale jeżeli to konieczne to postaram się podać numer błędu)

Moje pytanie jakie powinno być kodowanie aby działały szyby w przednich drzwiach?
    ziras
    Level 17  
    Dzięki!
    Jutro dostane VAG to się pobawię i dam znać jak mi poszło.

Coding
    00016 = Central Locking without Power Windows
    00064 = Central Locking with 2 Power Windows (Front)
    00256 = Central Locking with 4 power Windows (Front & Back)
    +00 = 2-Door with Selective (Single) Door Locking active
    +01 = Selective (Single) Door Locking inactive
    +02 = 4-Door (z pilota otwiera tylo drzwi kierowcy aby otworzyć pozostałe trzeba nacisnąć pilota jeszcze raz)

Tak na marginesie to na tej stronce z linku pisza ze kodz takie same jak VW Polo 9N

EDIT
    Dziś się pobawiłem VAG i okazało się że wprowadzenie kodu 00064 (00066) nic niezmienia nadal niema sterowania szybą pasażera.

Za to okazało się ę jest błąd braku komunikacji. Czy to oznacza że moduł komfortu jest uszkodzony czy źle zakodowany?
    skferek
    Level 1  
    temat trochę stary, ale może komuś się przyda

proponuję na konsoli sterowania szyb po stronie kierowcy "wycisnąć" przycisk blokady szyb