Na ekranie śnieg lub program 1, po podłączeniu anteny, wyświetla się napis "zablokowany". Nie działa na pilota ani z klawiatury lokalnej. Po 5 sekundach telewizor wyłącza SIĘ. Czy ktoś miał taki problem i czy ewentualnie ma ktoś wsad do pamięci?
To jest chassis A10E.
Z tego co sobie przypominam to zablokowana jest klawiatura lokalna przy takim komunikacie, jednak pilot powinien działać.
Sprawdź najpierw czy pilot jest sprawny, a potem możesz sią bawić wymianą pamięci.
The service mode can be activated via the RC
sequence 062596 directly followed by the MENU button
for SAM or the OSD button for SDM.
To enter Service Default Mode (SDM) use one or more of the following instructions:
1 Remote control sequence "0-6" and before OSD time-out "2-5" and
before OSD time-out "9-6" and before OSD time-out "MENU".
This sequence has to be done within a time period between 1,5 and 2 seconds.
2 Short SDM service pins (pins 9261 and 9262) while switching ON the set.
The set switches ON and enters SDM directly.
Remark : If you want use this cure please check
Symptom Cure Info ST08-0008 ( attached file )
To enter Service Alignment Mode (SAM) use the following
instruction:
Remote control sequence "0-6" and before OSD
time-out "2-5" and before OSD time-out "9-6" and
before OSD time-out "OSD" or "Info+".
This sequence has to be done within a time period
between 1,5 and 2 seconds.
Jak to jest a10 to raczej z czystej pamieci nie ruszy ale nie jestem pewien ja mialem podobny przypadek jak opisuje kolega i pomogla wymiana pamieci,wiec sprobuj wstawic czysta i wpisac numerki z kartki na kineskopie a jak na czystej nie ruszy postaram sie zalatwic wsad do tego chassis.
Panowie jeszcze jedna sprawa. Nie wiem czy klient ukrywa coś przede mną ale wydaje mi się, że brakuje na module kwarcu od proca (noga 70 i 71). Miejce jest a kwarcu nie ma. Procesor SAA5667HL. Czy kwarc musi być jakiś specjalny? Wartość chyba 12M. Chasis A10EP2.
Po odczytaniu pamięci na początku jest zapis o typie chasis. Może jednak potrzebny jest wsad.
W.
Możliwe ,że było coś kombinowane na schemacie pozycja 1057 jest kwarc 12Mhz jak procesor bez rezonatora?Jak by miał on pracować,możliwe że ten procesor masz uszkodzony częsta usterka w typie chassis,róznie się objawia.
Ja mialem doczynienia z dwoma rodzajami plytek ze sterowaniem z chassis A10E w nazwie procesora wystepuje albo M1 albo M3 i po zamianie pamieci tv milczy wiec raczej do startu potrzebny mu jest odpowiedni wsad ale tego nie jestem pewien nie robilem testow na czystej pamieci.Co do uwalonego procka nie jestem przekonany raczej chodzi o blokade z ktora ja sobie poradzilem wymienajac pamiec i taka jest moja rada dla ciebie.Ja przez format stracilem troche wsadow pamieci ale postaram sie cos dla ciebie znalezc w pracy.
witam wszystkich i dziękuję za zainteresowanie
zgodnie z umową opisuję swoje spostrzeżenia
telewizorek wziąłem na warsztat z pamięci zrobiłem pająka na dila żeby łatwiej programować. zczytałem jej zawartość i skasowałem. wystartował na czystej po 10 sekundach. dawał się programować., zgodnie z zaleceniami wszedłem w mod serwisowy i chciałem ustawić opcje. nie udało mi się więc chciałem wyjść niestety bez rezultatu. telewizor przestał reagować na pilota. powtórne wyczyszczenie panmięci nic nie dało. telewizor włącza się napięcia ok ale brak wizji (wysokiego) i fonii. czasami zaskoczy wysokie ale nie ma obrazu. Próbowałem załadować to co wykasowałem ale mimo pozytywnie zapisanej pamięci nic się nie zmieniło. Czy mogło się coś poprzestwiać w innej pamięci? Proszę o pomoc. Jeszcze jedna uwaga na początku startował nawet bez pamięci.
W.
Martwi mnie to ,że nie reaguje na pilota stawiam nadal na uszkodzony procesor,najlepszym wyjsciem było by mieć sprawną płytkę na podstawienie z tego samego modelu, bo może teraz się cos namieszało w oprogramowaniu.
Moim zdaniem tylko w PHILIPS SERVICE poz7064 SAA5565
IC DIG MOS MICROPROCESSOR
cosc inform. z Philips
Symptom Cure Info ST-00-0071
Wrong options codes due to data corruption of NVM
Check position 2962 and replace if necessary
by 4700uF (2020 021 91501).
Symptom Cure Info ST-02/0042
Service menu can not be entered with DST.
Check and if nescessary replace position 7064 on the SSB [C] with:
A10ET1-1.7 (3111 250 54511) or higher
A10EP1-2.0 (3111 250 54501)
Symptom Cure Info ST-03/0005
No sound or no colour - only - /58 A10E sets
Due to a wrong setting of the VCR via easylink the
VCR is forced to an
incorrect reception system.
Replace position 7064 of the SSB by software
version A10EP21.3 (9965 000 17228).
z doswiadczenia wiem ze nie ruszy jak masz m1 ale jak ci potrzeba to postaram sie zalatwic soft z m1,powinienes sprawdzic czy na czystej pamieci ci ruszy
Witaj Ado
Tak jak wcześniej pisałem sprawdzałem na czystej pamięci. Wystartował wszedłem w serwis i przy próbie regulacji zawiesił się (przestł reagować na pilota). Po wyłączeniy na standby już się nie podniósł. i taką sytuację mam do dzisiaj. Dzwoniłem do serwisu Philipsa w Radomiu i miły pan poinformował mnie, że sprawa jest do załatwienia (koszt 380 zł). Jeżeli niec innego nie wymyślę to będzie chyba jedyna droga. Z miłą chęcią załadowałbym sofcik do M1 jeżeli jesteś w jego posiadaniu.
Pozdrawiam
W.
Narazie nie mam ale postaram sie zalatwic,ale z tego co piszesz to moze swiadczyc ze masz uwalony procesor ja mialem kilka podobnych przypadkow i tylko wymiana procka.Narazie poczekaj ja na dniach postaram sie zaltwic ten wsad do pamieci M1 jak bedzie podobny efekt to trzeba sie liczyc z wymiana procka,ktos pisal ze to koszt okolo 60euro.