Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Sony KV M2141K - brak kolorów

DamianRTV 10 Lis 2008 21:58 2161 5
  • #1 10 Lis 2008 21:58
    DamianRTV
    Poziom 27  

    Telewizor lat 90 - tak myślę.

    Problem polega na tym że brak mu kolorów.
    Stwierdzam, że jest jeszcze inna usterka typu :
    -gdy podłączam się pod euro - pełnym sygnałem 21pin z DVD to nie przełącza mi na AV.
    TV wtedy głupieje - tzn. sam przełącza z pr.1 czy też pr56 na AV i spowrotem na dany kanał. Reaguje na VOL +/- i na Progr. +/- w menu od ustawienia kolorów i kontrast. się da wejść i też można reg. +/-.

    Na co stawiacie?

    Ja myślę że to albo procesor - PC albo jakiś układ przełączający sygnał z AV i Głowicy w.cz. - bo kolor na AV jest. - szukam schematu więc trudno mi na razie stwierdzić gdzie i co przełącza - z głowy na razie "strzelam"
    Wiem że z TDA3505 idą sygnały już na PK - to tyle bez schematu na razie.

    -1 5
  • #3 11 Lis 2008 13:55
    DamianRTV
    Poziom 27  

    Dziękuję za pomoc w szukaniu schematu
    - jest on bardzo chaotyczny :( ciężko z niego coś wyszukać - ale jakoś sobie poradzę :D dziękuję i pozdrawiam.

    Dodano po 16 [minuty]:

    Tutaj znalazłem mniej chaotyczny ale nie wyraźny za bardzo :P
    - od Kirartv
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17562-60.html

    Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

    Tu nie mam żadnego takiego - TEA2014A - przełącznik sygnałów wideo - czy tą rolę odgrywa TDA8304 ?

    -1
  • #4 11 Lis 2008 14:08
    mirex
    Poziom 43  

    Tak, przełącznik jest w TDA8304 - wejście z euro to pin 13.
    Spróbuj użyć najprostszego kabla a DVD ustaw na wyjście CVBS.

    Z "urzędu" wymień C012 i dokładnie wyczyść i przelutuj płytę w jego okolicach jesli był wylany.

    Większość schematów BE-2A dostępnych w sieci jest do d....
    ----------------------------------------

    Na PW masz chyba najlepszy jaki istnieje.

    1
  • #5 11 Lis 2008 23:05
    DamianRTV
    Poziom 27  

    Może nie jestem takim fachowcem jak co nie którzy na elektrodzie - ale jakieś tam pojęcie o tym i jestem bardzo dokładny co widać np. po zmierzonych kondensatorach. Naprawiam sporadycznie jak mi jakiś sąsiad czy znajomy czy z rodziny coś przyniesie -mam w domu swój "kącik" - więc liczę na wasze doświadczenia i sugestie.

    Problem polega na tym że po zmierzeniu i wymianie kondensatorów elektrolit. usterka jest nadal - ale teraz ją mogę dokładniej opisać bo nad TV spędziłem więcej czasu niż wczoraj 10min.

    - po załączeniu TV przyciskiem - jest wszystko OK - problem zaczyna się jak podłączę sygnał do scarta wtyczkę euro 21 pin.
    TV zaczyna świrować sam przełącza się na AV z programów i sam się wyłącza i jest to nie regularnie około 1 - 2 sek. jakby informował o tym że jest coś wpięte w scarta. (pilota jeszcze nie mam ) Ale przyciskami można przełączyć ( tym lewym jakby się wchodziło w "w menu" i przyciskami + / - da radę wybrać S+ , AV , PRogr. - i jak już się przełączę na to AV gdzie mam wpięty DVD pod EURO to już siedzi " trzyma" się na tym AV i można normalnie oglądać. Ale gdy znów tym lewym przyciskiem na FRONT panelu nacisnę żeby przejść na PRogramy to po 1 / 3 sek. się zaś sam przełącza na AV i PRogr, AV pPRogr. - gdy odłączę wtyczkę scart to też siedzi "trzyma" na tym PRogr. i możan normalnie też przełączać z 1 -> 2 -> 5 itd.
    -> W czym tkwi problem ? - Procesor PC... czy TDA88304?
    -> A po 10 min takiego oglądania nagle stracił kolor i jest czarno-biały, czyżby padł TDA3505 - jak go sprawdzić - podstawić nowy ? czy nie ryzykować -popsuciem tego nowego.

    C614 - 100uF -> 3.8uF
    C012 - 22uF -> 21uF
    C610 - 1000 -> 1050uF
    C840 - 0.47uF - > 0.38uF
    C618 - 22uF -> 17uF
    C609 - 100uF -> 83uF
    C804 - 100uF -> 50uF
    C812 - 1uF -> 1.2uF
    C821 - 100uF -> 100uF (spocony i zielona nóżka)
    C824 - 470uF -> 430uF
    C815 - 22uF -> 17uF
    C823 - 22uF -> 0uF
    C814 - 4,7uF -> 4,4uF

    Oprócz tych elektrolitów wymieniłem i zmierzyłem te które jeszcze wpadły mi w ręce i te które były w aplikacji TDA 8304/3505/ procesor - głównie odnogi zasilania, Bloki H/V i zasilacz - pierwotna i wtórna - kondensatory wymienione.
    Napięcia zasilania strona wtórna zasilacza - przetwornica (B+ 136V, 20, 9 )
    Zimnych lutów też nie ma już :D - zlikwidowane.

    To tyle co mogłem sam zrobić - bez oscyloskopu - posiadając tylko multimetr ( taki z tych lepszych ) i miernik cyfrowy kondensatorów - osyloskop w trakcie kupna.

    - proszę o poradę co jeszcze mogę mogę podmienić oszukać zamienić - ale nie popsuć :P

    Pozdrawiam Dmaiano

    0
  • #6 11 Lis 2008 23:35
    mirex
    Poziom 43  

    Nooo, nigdy tylu elektrolitów jednocześnie w BE-2 nie zdarzyło mi się wymienić. Dziwne, że praktycznie bez C614 i C821 jeszcze nieźle pracował.

    Nie sadzę aby utrata koloru to była nowa usterka - spróbuj dostroić trymer CT332 przy TDA4650. A najlepiej wymień go na nowy lub zwykły kondensator 18-20pF. Zrób to na sygnale z anteny. Reguluj małymi skokami - jak będziesz dotykał trymera śrubokrętem to prawdopodobnie kolor zniknie - zakłócasz pracę generatora.

    Ponawiam propozycję testu z kablem euro bez sterowania na pin8 oraz innej wersji - DVD po RGB. To wiele wyjaśni.
    Wszystko wskazuje wyłącznie na problem z napięciami na pinach 8 lub 16 eurozłącza - albo TV sobie z tym nie radzi z jakichś własnych przyczyn albo napięcia z DVD nie mieszczą się w normie dla przełączania w tym TV.

    0