Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilanie do lampek choinkowych.

daro199109 11 Nov 2008 21:13 9412 5
Helukabel
    daro199109
    Level 14  
    Mam pytanie odnośnie zasilania lampek choinkowych. A więc, niedlugo święta , a ja znalazłem na strychu zepsute lampki które w zeszlym roku wisały na balkonie. Do puszki w której znajduje sie układzik zaciekła woda i zrobiło się zwarcie. Chciałbym zapytać czy dało by sie to jakoś naprawić, zrobić nowy układzik. Układzik posiadał przycisk którym zmieniało sie programy migania lampek. Nie chodzi mi tu o jakiś skomplikowany układ, ale o prosty układzik którym można by to zasilić tak aby tylko migały, nie musi być zmiany programów. Załączam zdjęcia układu. Są cztery kolory lampek. W niektórych miejscach ją tam dodane kabelki od strony ścieżek ponieważ uległy one przepaleniu. Ten scalak na srodku to nie mam pojęcia co to może być pisze tam tylko: B-803. To cztery tranzystorki to PCR406J ( nigdy się z takimi nie spotkalem). Proszę o pomoc i z góry dzięki za pomoc. :D
  • Helukabel
    daro199109
    Level 14  

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

• Helukabel
    Ficu
    Level 31  
    Kiedyś miałem ten sam problem - woda zalała elektronikę. połączyłem masę z masą, a resztę do drugiego przewodu.
    Są tam diody prostownicze, ale z tego co zauważyłem u siebie lampki nie potrzebują wyprostowanego napięcia, działają na zmiennym.
    Jakoś tak:
    daro199109
    Level 14  
    Ale w takim połączeniu to chyba będą świeciły na stale? A nie da się zrobić migajacych?
    daro199109
    Level 14  
    Da się tu zrobić jakiś przerywacz???
    Władek1953
    Level 10  
    To nie są tranzystory a tyrystory. Steruje nimi jakiś chiński badziew zalany na płytce. Taniej wychodzi kupić drugi za 10 zł na targu i po prostu wymienić sterownik. Będą zapasowe żaróweczki. Pozdrawiam.