Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Computer ControlsComputer Controls
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mój zegar VFD (IW-18)

pier 13 Lis 2008 19:52 38280 47
  • Mój zegar VFD (IW-18)
    Witam.
    Chciałbym Wam przedstawić zegarek jaki ostatnio wykonałem.
    Inspiracją do wykonania go był post kolegi "KORKO_CZONG" w którym to opisuje On swój zegar na tej samej lampie. Kiedy niedawno zobaczyłem zegarek kolegi "KORKO_CZONG" postanowiłem sam coś podobnego zbudować.
    Moim zegarem steruje atmega8 i program napisany przeze mnie w bascomie. Mega odczytuje czas z RTC ds1307 który jest podtrzymywany w razie zaniku zasilania przez kondensator 0.33F/5.5V. Czas ustawiany jest za pomocą dwóch przycisków. Napięcie żarzenia lampy to około 4.3V a napięcie zasilające anody i siatki 30V. Nie polecam żarzenia tej lampy napięciem stałym (ja tak mam) ponieważ jest znaczna różnica w jasności świecenia po obu stronach lampy, na zdjęciach tego nie widać ale na żywo owszem. Sterownie anod i siatek jest rozwiązane identycznie jak na stronie w linku podanym wyżej.
    Elementy umieszczone są na płytce uniwersalnej (nie umiem robić płytek drukowanych), tylko stabilizator 7805 jest osobno na radiatorze.

    Teraz słów kilka o obudowie. Wykonana jest z drzewa akacjowego obrobionego na frezarce cnc, później zabejcowanego i polakierowanego.
    Z akacji dorobione są też nóżki. Lampa zamocowana jest w dwóch kolankach miedzianych od CO. Resztę szczegółów widać na zdjęciach.
    Chętnie odpowiem na pytania jeśli takowe będą.
    Schematu nie posiadam ale mogę udostępnić program.
    A więc Oceniajcie moją prace.

    Pozdrawiam.

    Mój zegar VFD (IW-18)Mój zegar VFD (IW-18)Mój zegar VFD (IW-18)
    Mój zegar VFD (IW-18)Mój zegar VFD (IW-18)Mój zegar VFD (IW-18)
    Mój zegar VFD (IW-18)Mój zegar VFD (IW-18)Mój zegar VFD (IW-18)
    Mój zegar VFD (IW-18)Mój zegar VFD (IW-18)

    Fajne! Ranking DIY
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
    O autorze
    pier
    Poziom 23  
    Offline 
    pier napisał 1567 postów o ocenie 1432, pomógł 15 razy. Mieszka w mieście Biłgoraj. Jest z nami od 2006 roku.
  • Computer ControlsComputer Controls
  • #2
    Paprykarz
    Poziom 11  
    Fajny pomysł z tymi kolankami. Gdyby jeszcze samą lampę wsadzić w jakąś przyciemnianą rurę (aby nie było widać wnętrzności lampy) to by było super.

    No i może jakieś miedziane elementy jako przyciski do ustawiania ?
  • #3
    ST-44
    Poziom 14  
    Witam,
    Bardzo fajna konstrukcja, obudowa tez fajna.
    Jeśli by można było prosić o wsad do procka to byłbym wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • #4
    shadow0013
    Poziom 34  
    Pomysł z kolankami podoba mi się - fajny gadżet na biurko w firmie budowlanej. Sprawdzałeś jak długo podtrzymywany jest DS przez kondensator? Zablokuj kondensatorami wejście i wyjście 7805. Zamieść program chętnie skorzystam.
  • Computer ControlsComputer Controls
  • #5
    pier
    Poziom 23  
    Nie sprawdzałem dokładnie czasu podtrzymania ale wiem że cały dzień na pewno pociągnie a to już jak dla mnie wystarczy. Stabilizator jest zblokowany kondensatorami 100nF są one tuż przy nóżkach stabilizatora (smd).

    A tu proszę program.
  • #6
    shadow0013
    Poziom 34  
    Dzięki pier za zamieszczenie programu, a czy mógłbyś opisać słownie do których pinów podłączyć siatki, segmenty i przyciski (wiem w programie to pisze ale jeszcze trzeba to umieć odczytać) i jeszcze jedno pytanie jak ustawić fuse bity przy programowaniu, kwarc jest wewnętrzny ale jaka częstotliwość. Może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów narysował by schemat wg. programu.
  • #7
    pier
    Poziom 23  
    Przyciski są podłączone do portu PC.1 i PC.3. Siatki są podłączone tak:
    portb.0 - S8
    portb.1 - S9
    portb.2 - S7
    portb.3 - S6
    portb.4 - S5
    portb.5 - S4
    portb.6 - S3
    portb.7 - S2
    Podłączenie segmentów jest zapisane na początku programu.
    Wewnętrzny oscylator jest ustawiony na 8MHz.
  • #8
    mirekk36
    Poziom 42  
    Witam,

    Mnie jak zawsze podobają się wariacje na temat zegarów a szczególnie VFD. Generalnie bardzo staranne wykonanie i sam spód obudowy ciekawie wykonany ;)

    Czy u ciebie też są problemy ze smużeniem na wyświetlaczu? czy nie? Bo na fotkach fajnie wygląda jakby w ogóle to zjawisko nie występowało.

    Jaki zastosowałeś układ podwyższający napięcie do lampy? taki ten standardowy na diodach i kondensatorach elektrolitycznych?

    pozdrawiam - fajna robota - oby tak dalej
  • #9
    Wujek lutek
    Poziom 14  
    Ciekawy pomysł, co do wykończenia napisy w kolankach można by zalutować cyna Sn60Ag40 przeszlifować do gładkości i położyć warstwę niklu albo chromu koszt to ok 5 zł za kolanko, lub też prze polerować tak jak jest i pokryć warstwa lakieru bezbarwnego do metalu. Tak jak pisze paprykarz można by jeszcze delikatnie przydymić lampę albo ja powlec jakąś folia do przyciemniania szyb. Sprawa gustu, generalnie bardzo dobry projekt.
  • #10
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #11
    pier
    Poziom 23  
    Witam. U mnie nie występuje zjawisko smużenia na wyświetlaczu jest tak jak na fotkach, tylko jak pisałem jasność wyświetlacza jest różna na jego końcach ale to jest spowodowane żarzeniem napięciem stałym. Na razie zegar zasilany jest z zasilacza 30vdc ale chyba dorobię do niego ten powielacz na diodach i kondensatorach.
  • #12
    shadow0013
    Poziom 34  
    Pier podsumowując:
    Siatki; Port B:
    portb.0 - S8
    portb.1 - S9
    portb.2 - S7
    portb.3 - S6
    portb.4 - S5
    portb.5 - S4
    portb.6 - S3
    portb.7 - S2
    segmenty Port D:
    portd.0 - seg A
    portd.1 - seg B
    portd.2 - seg C
    portd.3 - seg D
    portd.4 - seg E
    portd.5 - seg F
    portd.6 - seg G
    portd.7 - seg DP
    Port C:
    przyciski sterujące:
    Portc.1
    Portc.3 - oba do masy
    I2C
    Portc.4=Sda
    Portc.5=Scl do DS-a
    Reszta portu C wolna (czy coś jeszcze jest podpięte?) i do wykorzystania np. budzik; może planujesz wersję z budzikiem chętnie skorzystam (bo z programowania jestem noga).
    I jeszcze jedno pytanie ustawienie fusebitów ATmega8 - standardowe (gen. wewnętrzny 1MHz).
  • #13
    shadow0013
    Poziom 34  
    W DS1307 wyjście SQW/OUT (7 pin) masz podpięte do procesora czy tylko podwieszone opornikiem do VCC.
  • #14
    krzycho123
    Poziom 31  
    pier , a mogłbyś podać jakiś pobiezny schemat ? z tego co widzę po elementach to jest on zbierzny z tym na stronie pierwotnego projektu ale chyba okroiłeś go trochę i zastosowałeś dallasa zamiast PCFa ?

    Będę wdzieczny za schemat i sugestie co do fuse'ów :)


    PS>szkoda że taki zegar podziała tylko niecałe 2 lata , bo żywotnośc tej lampy to 15000 godzin
  • #15
    shadow0013
    Poziom 34  
    Teraz nie używana IW-18 kosztuje niecałe 2 zł + koszty wysłania, kupując 2-3 szt. cena znacząco nie rośnie a zegarek będzie działał i działał.
  • #16
    pier
    Poziom 23  
    Fuse bity są ustawione na wewnętrzny oscylator 8MHz.
    Zamieszczam schemat ale nie kompletny ponieważ nie mam biblioteki do lampy IW-18.
  • #17
    krzycho123
    Poziom 31  
    pier , wielkie dzięki . biblioteki lampy nie potrzeba bo na tamtej stronie opisane są wyprowadzenia a wyżej napisałeś jak jest (do których portów) podłączona lampa


    Zastanawiają mnie jeszcze dwie kwestie , jedna jest raczej oczywista - przy drugim ULNie brakuje podpiętej masy . Druga kwestia to zasilanie , 30v ma być bezpośrednio podłączone do lampy czy tak jak na schemacie przez rezystory 68kO ? W oryginalnym projekcie 30v jest przez rezystory ! ?

    http://the-end.ep.com.pl/ivanek89.html
  • #18
    pier
    Poziom 23  
    Brak masy przy drugim uln-ie to zwykły błąd. Tak zasilanie lampy jest przez rezystory 68k tak jak w oryginalnym schemacie.
  • #19
    shadow0013
    Poziom 34  
    pier, mógłbyś zamieścić plik hex z zegara, chyba źle skompilowałem program bo zegar nie działa - błędu Bascom nie pokazuje ale mogłem coś źle w nim poustawiać. Jeszcze raz dziękuję za wstawienie schematu. Już raz dziękowałem ale moderator usunął post do kosza, jako nic nie wnoszący, no cóż uprzejmości nie są mile widziane.
  • #21
    shadow0013
    Poziom 34  
    Dziękuję pier na Twoim pliku Hex działa, mogę teraz spokojnie poszukać co źle poustawiałem w Bascomie.
  • #22
    wer1207
    Poziom 13  
    to musi nieźle w nocy wyglądać. Czy w dzień dobrze widać która godzina?
    czy w nocy nie za bardzo świeci?
  • #24
    pier
    Poziom 23  
    Witam.
    Ja podłączałem swoją lampę według opisu z tej strony: Link i działa prawidłowo.
    Siatka S1 to pierwsza siatka z tą dużą kropką i znakiem "-", S2 to w tym zegarze dziesiątki godzin.
    Zegar nie świeci za mocno w nocy ale jego czytelność w dzień szczególnie jak jest dobrze oświetlony pozostawia wiele do życzenia. Ale jak wiadomo nie musi on być praktyczny tylko dobrze wyglądać no i sam fakt że wyświetlacz to lampa...
  • #25
    merida
    Poziom 11  
    witam oglądając ten projekt stwierdziłem że chce miec taki zegarek hehe ale jak wiadomo zawsze po dorodze muszą sie piętrzyć trudnośc a mioanowicie jak z zakupę wiekszości cześci nie było problemu to problem jest z działaniem zegarka a dokładnie sekundy wyświetla z lewej strony (to nie problem bo można pezepiąć kable na lampie) ale zlidza je do 10 czyli 10 ,20 ,30 ..90 i dpiero 01, 11 ,12. 91 troche to bez sensu czy ktoś sie spotkał a z takim problemem a może to coś z oprogramowaniem programik wykorzystałem ten który jest zamieszcony do tego projektu.
    Prosze o pomoc bo niestety złe działanie strasznie mnie zniechcęca i niebardzo wiem za co sie zabrać żeby było ok.
  • #26
    k4be
    Poziom 31  
    Z opisu wynika, że masz zamienione połączenia siatek pierwszej i drugiej cyfry :) Tak trudno do tego dojść?
  • #27
    merida
    Poziom 11  
    z tymi zamienionymi połączeniami to sam wiedziałem i to problemem nie jest problem jest mianowiciwe w tym że zegarek liczy do 99 a nie do 60
  • #28
    krzycho123
    Poziom 31  
    merida , a wogóle działa ci zegar ? jeśli wyświetla tylko same 9-tki i 8-ki to DS1307 nie działa musisz wtedy wpiąć rezystoR 1mOhm miedzy mase a vbat.

    pier , a może by dodać do tego zegarka czujnik DS1820 ? Myślałem nad tym ale szczerze mówiąc nie wiem jak się zabrać za oprogramowanie tego czujnika . Można by dorzucić jeden microswitch do przełączania zegar/temp Co Ty na takie usprawnienie ?
    Pozdrawiam
  • #29
    markovip
    Poziom 34  
    Witam

    Mam problem z otwarciem pliku .pcb ze strony: http://the-end.ep.com.pl/ivanek89.html

    Ktos mogl by mi powiedziec w jakim programie zostala zaprojektowana plytka (lub ktory obsluguje ta wersje .pcb) poniewaz ktory ja uzywam go nie rozpoznaje.
  • #30
    IoNcs
    Poziom 15  
    Zbudowalem ten zegarek wg opisu z ktorego korzystal kolega pier ale nie zaprogramowalem jeszcze atmegi.
    I tu mam pytanie: czy po podlaczeniu wszystkiego powinny swieciec wszystkie segmenty i kropki na wyswietlaczu czy jednak zle podlaczylem wyswietlacz ?