Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

amica PA 5560 A 411 program przerywany, 12 mrugnięć i pompa

wojci7 13 Lis 2008 21:25 2186 15
  • #1 13 Lis 2008 21:25
    wojci7
    Poziom 9  

    Według tabeli kodów 12 mrugnięć to sygnał z czujnika pływakowego. problem w tym, że 411 takiego nie ma. Przynajmniej na dnie pralki nie ma nic prócz pompy wody. Czy ktoś z szanownych kolegów miał podobny problem lub wie co może być przyczyną.

    0 15
  • #2 13 Lis 2008 21:51
    basgol
    Poziom 23  

    Jeśli elektronika pokazuje błąd dotyczący elementu , którego nie ma w sprzęcie to jest uszkodzona lub ogłupiana przez przebicie do masy z grzałki lub silnika najczęściej .

    0
  • #3 15 Lis 2008 16:56
    dkserw
    Poziom 11  

    napisz cos o historii tej pralki czy tez tego uszkodzenia, moze był wymieniany sterownik, albo co

    0
  • #4 15 Lis 2008 22:36
    wojci7
    Poziom 9  

    W związku z tym, że programator przerywał ( włącznik ) postanowiłem wymienić go na inny. Po zamontowaniu innego zaczęły dziać się takie rzeczy. Naprawiłem stary programator teraz są już wszystkie programy ( kontolki się palą ale właczeniu jakiegokolwiek programu po kilku sekundach zapala się lampka końca prania i zalącza pompa wody mrugając 12 X.

    0
  • #5 15 Lis 2008 22:46
    basgol
    Poziom 23  

    Może kupiłeś moduł nie do tego modelu , albo żle podłączyłeś . Nowe moduły mają zmiany w podłączeniu niektórych kostek ujęte w instrukcji montażu .

    0
  • #6 15 Lis 2008 22:57
    wojci7
    Poziom 9  

    Kostek nie można inaczej podłączyć bo mają odpowiednie wypustki. Po zamontowaniu starego programatora dzieje się to samo.

    0
  • #7 15 Lis 2008 23:10
    basgol
    Poziom 23  

    Skoro przed wyjęciem starego modułu , prócz włącznika , wszystko działało dobrze ( tak zrozumiałem ) , po załóżeniu innego , powrocie starego jest błąd , to wybacz , gdyby mi się tak zdażyło , długo i wielokrotnie sprawdzałbym , czy czegoś nie wpiąłem żle lub zapomniałem podłączyc . Żadne inne wnioski nie przychodzą mi do głowy.

    0
  • #8 15 Lis 2008 23:28
    wojci7
    Poziom 9  

    Masz racje, ja również długo i kilkakrotnie analizowałem położenia kostek zaznaczyłem sobie przed demontażem pisakiem więc należałoby pomyłkę wykluczyć. Zastanawiam się czy ten nowy programator nie zrobił jakiegoś uszkodzenia. Tylko czego?

    0
  • #9 16 Lis 2008 12:59
    bolo51
    Poziom 17  

    Zamknij obwód czujnika pływaka i zobacz co będzie.

    0
  • #10 16 Lis 2008 15:39
    wojci7
    Poziom 9  

    Co rozumiesz pod słowem czujnik pływaka i o ktorym pływaku mówisz?

    0
  • #11 16 Lis 2008 16:18
    dkserw
    Poziom 11  

    sprawdź czy na sterowniku jest ostatni mostek tj drut przy plastykowej listwie do której montuje sie kostki, mówię ostatni licząc od wyłacznika głównego. jeśli go nie ma to wlutuj

    0
  • #12 16 Lis 2008 22:37
    wojci7
    Poziom 9  

    Nie ma tego mostka, ale ten programator był oryginalny i od początku tego mostka nie było a przedtem działał.

    0
  • Pomocny post
    #13 18 Lis 2008 19:13
    dkserw
    Poziom 11  

    wlutowałeś?

    Dodano po 1 [minuty]:

    w oryginalnej 411 musi być mostek

    0
  • #14 18 Lis 2008 19:33
    pawel12
    Poziom 19  

    Sprawdż na nowym sterowniku na naklejce znamionowej , czy jest na końcu oznaczenie ...411AS .Jeżeli jest , to kupiłeś sterownik do modelu z aqua stopem i trzeba wlutować zworkę.

    0
  • #15 18 Lis 2008 22:07
    wojci7
    Poziom 9  

    Nie kupiłem nowego programatora tylko naprawiłem stary, bo nie łączyły styki główne. Przedtem jeszcze zalozylem dla sprawdzenia programator od innego modelu pralki i na nim juz zaczęła się ta awaria. czy mozliwe aby zły programator uszkodzil jakąś inną część pralki?

    1
  • #16 19 Lis 2008 19:35
    wojci7
    Poziom 9  

    Chyle czoła przed "dkserw" miałeś rację po wlutowaniu mostka wszystko działa. jeszcze raz dziekuję wszystkim za pomoc.
    Zamykam temat.

    1