Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

niedziałający prędkościomierz w renault megane

łukasz887 14 Nov 2008 10:59 27600 24
Wago
    łukasz887
    Level 2  
    Witam.
    Mam problem z prędkościomierzem w renault megane (1.9 diesel 1998r)
    podczas jazdy licznik przeważnie nie działa ale co jakis czas na chwile sie włącza i pokazuje poprawną prędkość.
    czy ktoś może mi poradzić co to może być i jak ewentualnie cos naprawić
    Temat poprawiłem na regulaminowy[mod="Pawel wawa"]
  • Wago
    momik12
    Level 31  
    Uszkodzony impulsator w skrzyni-zalany olejem. Dojście trudne ale wyjmiesz go od góry.
    łukasz887
    Level 2  
    możesz coś więcej j(ak ten impulsator wygląda ) i czy aby napewno w skrzyni?
    momik12
    Level 31  
    Zaraz ,zaraz tam sygnał może byc brany z ABS-u.Zobacz czy masz ten impulsator w skrzyni ,jeżeli impulsy powtarzalne to problem prawdopodobnie w zegarach.Pisząc poprzedni post myślałem o peugeocie.
    milejow
    Level 43  
    A moze zaczac od pytania czy liczy kilometry?
    autoas
    Level 42  
    A może jak zwykle koło akumulatora "zchrumciało" przewody
    User removed account
    User removed account  
  • Wago
    autoas
    Level 42  
    "elektrit" no raczej z ABSu prędkość, chociaż na przełomie 1998/1999 były dwa rodzaje, no ale myślę, że auto postu sprawdzi i nam napisze
    łukasz887
    Level 2  
    napewno sprawdze i napisze tylko dopiero będe mógł to zrobić w przyszłyn tygodniu.

P.S. do milejowy kilometry również kilometry nie są liczone
    czcz
    Level 12  
    Również mam podobny problem. Prędkościomierz i drogomierz nie działają. Megane 1998r automat z silnikiem K7M i sterowanie Fenix-5.
    milejow
    Level 43  
    Panowie,do wszelkiej masci meganow macie schematy na ,,elce,,W czym problem polatac po schematach?To nie jest az tak skomplikowany obwod(czy z ABS-u czy z nadajnika HALL,a)
    milejow
    Level 43  
    To jest schemat rozprowadzenia sygnalu predkosci w w ersji z ABS,em.Co prawda w kangoo ale,,zabojady,,z reguly powielaja rozwiazania w wielu modelach.Napewno polaczenia beda identyko.W wersji z HALL,em poszukam pozniej-teraz bawie sie pilotem od tv:Nastepny plik jest do wersji z HALL,em.Jeszcze opis komponentow pod tym linkiem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1353116#1353116
    Mala poprawka:pierwszy plik jest do wersji z HALL,em a nastepny do wersji z ABS,em-przepraszam
    czcz
    Level 12  
    Dziękuję za materiały. Tyle co udało mi się ustalić z innych wątków to moja wersja jest z czujnikiem Hala.
    Zależy mi na informacji gdzie jest on zamontowany w automacie, oraz na którym złączu tablicy wskaźników przychodzi sygnał z czujnika
    Tablica wskaaźników ma 4 złącza.

Dodano po 2 [godziny] 37 [minuty]:

Dla osoby hętnej udzielić pomocy kilka dodatkowych informacji.
    -brak automatycznej zmiany prędkości wycieraczek po zatrzymaniu auta
    -praca silnika nie budzi zastrzeżeń
    -automatyczna skrzynia biegów też pracuje bez zastrzeżeń.
    Dwa dolne objawy dla mnie sugerują, że czujnik Hala może być dobry????
    czcz
    Level 12  
    Dopiero teraz zrobiło się ciepło i zabrałem się za tę usterę.
    W.g. tego co ustaliłem to jest przejście pomiędzy czujnikiem Hala i komputerem sterującym wtrysk - sygnał jest prowadzony szarym przewodem. Czujnik też musi być dobry bo tak jak pisałem silnik i automatyczna skrzynie biegów pracuje prawidłowo.
    Zlokalizowałem również ten przewód w skrzynce z bezpiecznikami w przedziale silnika. Z zespolonej poczwórnej złączki przewód ten kieruje sie pod nadkole i prawdopodobnie do kabiny.

Proszę o potwierdzenie na którą złączkę sygnał dochodzi do wskaźników.
    W.g. tego co udało mi sie ustalić jest to prawdopodobnie szary przewód pin.1 na czarnej złączce. Z pomiarów nie mam przejścia.
    JariP
    Level 13  
    Dokładnie tak, szary przewód ,czarna złączka pin1 w zestawie wskaźników. W moim przypadku przerwa była w nadkolu.
    czcz
    Level 12  
    Więc mam problem.
    Albo poprowadzę nowy przewód, ale jeżeli coś sie dzieje w wiązce w nadkolu to za jakiś czas będzie nowy problem, albo muszę wszystko rozebrać i przejżeć całą wiązkę.
    czcz
    Level 12  
    Wreszcie miałem trochę czasu i zabrałem się za naprawę.
    Postanowiłem nie rozbierać nadkola, a jedynie poprowadzić nowy przewód od komputera do licznika.
    Wszystko przebiegło w.g. planu i usterka została usunięta.
    Postanowiłe również, że przy następnej (odpukać) awarii elektryki zdemontuję nadkole i obejrzę co tam sie dzieje.
    versago
    Level 12  
    Witam.
    Mam bardzo podobny problem, dlatego zdecydowałem się na napisanie w tym wątku.

Mam megane scenic 1.9DTI 1998r.

Po wymianie skrzyni biegów nie działa prędkościomierz i nie liczy kilometrów.
    Obrotomierz jest ok.

Mechanik twierdzi, że ta skrzynia, którą mu przywiozłem jest od wersji, która bierze prędkość z czujnika ABS.

Czy można to jakoś prosto przemontować, czy muszę wymienić skrzynię (ZNOWU !!!) ?

Mechanik twierdzi, że wystarczy 3 przewody przepiąć gdzieś indziej, ale nie ma na to czasu.

Trochę mu nie ufam, dlatego pytam.

Ewentualnie, gdyby ktoś miał pewność jak to zrobić, proszę o opis.

Ze schematów wyżej niewiele rozumiem.

Z góry dziękuję.
    genek1000
    Level 35  
    Może być skrzynia z nowszego megane , który bierze info o prędkości z systemu ABS ( nie z czujnika). Nie założysz do niej swojego nadajnika prędkości ponieważ nie ma dziury na niego w skrzyni. Nie wydaje mi śię aby możnba było podłączyć te 3 kabelki w inne miejsce( brak informacji wyjściowej o prędkości z modułu ABS w tym roczniku, Jeśli wogóle posiadasz ABS)
    versago
    Level 12  
    Posiadam ABS.
    W takim razie co by tu można zrobić ?

Dziś zauważyłem, że czujnik jest włożony w skrzynię biegów, obok półosi po stronie kierowcy (trochę mi olej cieknie więc zwróciłem na to uwagę).
    Chyba, że to czujka do światła cofania.

Jeśli to ten czujnik, to czy jest możliwe, że dziura jest, a nie ma w środku w skrzyni zębatki, która ją napędza (fabrycznie), względnie może być inna ?

Skrzynia jest od laguny, coś pamiętam że chyba 2000r.

Możliwe jest, że mechanik źle założył czujkę, lub ją uszkodził ?

Będę u niego niedługo, w związku z tym wyciekiem, to coś pokombinuje.
    genek1000
    Level 35  
    Nie mam pojęcia co by tu można zrobić. Znaczy się wiem - wymienić skrzynię na taką jaka ma być :D . Czujnik o którym piszesz , to czujnik wstecznego biegu.
    louise_cyphre
    Level 2  
    witam wszystkich
    mam dokładnie taki sam problem. mam renault megane 1.6 sport automat 1999/2000
    ale poza tym mam problem ze skrzynią biegów, w trakcie przyspieszania jest uderzenie jakby młotem dostała i obroty skaczą o 1000 w górę. gaszę i odpalam i problem znika i tak raz w tygodniu. czy to może być powiązane????? HELP. dzięki i pozdrawiam
    zgłoś
    max816
    Level 11  
    Wczoraj naprawiłem swój licznik - też nie działał.
    Mała instrukcja:)
    Moja wersja jest z ABS i nie jest prawdą że ciągnie sygnał z ABSu w mojej renówce jest też czujnik prędkości i to z niego bierze sygnał.
    Jeżeli nie ma szarego kabelka przy ABSie to znaczy że ma czujnik prędkości.
    Jeżeli chcesz prześwietlić wiązkę od licznika to należy wyjąć licznik i odpiąć czarną wtyczkę, na jednym z krańców tej wtyczki są szare przewody i to one doprowadzają sygnał do licznika. Jeden z nich idzie do czujnika a drugi do komputera (połączenie równoległe) ciągłość przewodu można sprawdzić miernikiem, żaróweczką itp. pomiędzy wtyczką czujnika a licznikiem.
    Czujnik jest zamontowany z tyłu silnika na łączeniu ze skrzynią biegów. Wychodzą od niego 3 przewody - min. szary. Wtyczka się trochę ciężko wyjmuje ale powolutku da się ją wyjąć, wtyczka nie ma żadnych zatrzasków - po prostu ruszając na boki ciągnąć do góry. Na wtyczce u góry jest zabezpieczenie, wystarczy lekko podważyć i zejdzie, pod nim jest uszczelka też podważamy i wyjdzie.

Co się okazało kabelek przy czujniku prędkości zaśniedział (szary - wszystko wyglądało ok ale po przerwaniu go tuż koło czujnika w środku był cały zielony). Po zlutowaniu przewodów licznik zaczął znowu działać.
    Życzę miłej zabawy.
    endriu2222
    Level 1  
    witam.miałem problem z prędkościomierzem scenic 1.9 dci 2001r.model ten nie posiada impulsatora,przyczyną był uszkodzony driver w module abs.po naprawie wszystko ok.

Dodano po 10 [minuty]:

witam.niedziałał mi prędkościomierz w scenicu 1,9 dci 2001r.samochód nie posiadał impulsatora.przyczyna awarii był uszkodzony driver w module abs.po naprawie wszystko ok.