Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zelmer Meteor 1110 dokumentacja

topstar 16 Mar 2004 14:23 5734 11
  • #1 16 Mar 2004 14:23
    topstar
    Poziom 18  

    Właśnie coś wysiadło w moim odkurzaczy może mi pomożecie.Kiedy go chciałem włączyć to silnik zawył i zaczł chodzić na bardzo wolnych obrotach(czyć było dziwny zapach spalenizny).Kiedy go włączam działa ale na wolnych obrotach i coś zaczyna śmierdzieć.rozłożyłem go i znalazłem jakiś ukła elektroniczny na triaku T1613MH i coś co przypomina diode a symbol tego to DB3C609.
    Pomóżcie!

    1 11
  • Katalog Megger
  • #2 16 Mar 2004 14:26
    grzeskk
    Poziom 30  

    opisz dokładnie co śmierdzi - powinno być czarne a może to uzwojenia?

    0
  • Katalog Megger
  • #3 16 Mar 2004 14:29
    topstar
    Poziom 18  

    to raczej nie uzwojenia tylko taka mała skrzyneczka z elektroniką

    0
  • #4 16 Mar 2004 14:30
    grzeskk
    Poziom 30  

    co jest okopcone, może triak?

    0
  • #5 16 Mar 2004 14:32
    topstar
    Poziom 18  

    właśnie dziwne bo nic nie jest okopcone ale to cos co przypomina diode na mierniku nie pokazuje ani w jedną strone ani w drugą

    0
  • #6 16 Mar 2004 14:38
    grzeskk
    Poziom 30  

    bo to zapewne diak, a jego napięcie przebicia jest znacznie większe niż testera diodowego i dlatego nic nie pokazuje. jak nic nie jest okopcone a śmierdzi to może jest to potencjometr?

    0
  • #7 16 Mar 2004 14:39
    topstar
    Poziom 18  

    muszę sprawdzić

    0
  • #8 16 Mar 2004 14:42
    grzeskk
    Poziom 30  

    przy okazji sprawdź jeszcze filtr przeciwzakłóceniowy - coś w rodzaju kondensatora, to też często lubi się palić

    0
  • #9 16 Mar 2004 14:44
    topstar
    Poziom 18  

    a jak sprawdzić czy jest spalony???

    0
  • #10 16 Mar 2004 14:59
    Kapusta
    Poziom 17  

    Regulator zewrzyj, nie po to się kupuje odkurzacz 1100W, żeby jechać na 600W.
    A śmierdzieć będzie na pewno dalej - z wirnika.

    0
  • #11 16 Mar 2004 17:05
    topstar
    Poziom 18  

    teraz jak włącze to działa ale po zwiększeniu obrotów zaczyna bardzo iskrzyć przy szczotkach i grzeją się uzwojenia

    0
  • #12 16 Mar 2004 20:03
    jmk
    Poziom 28  

    Wygląda że musisz wymienić wirnik ponieważ jest uszkodzony!!

    0