Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    krzyfn
    Level 12  
    Rozwiązałem zadanie. Możecie sprawdzić, czy dobrze?

Amplitudy harmoniczne

Quote:
    a) E(x,y,z) = Eo * [ exp( -j * Bz ) ] * (ix->)

Quote:
    b) H(x,y,z) = Ho * [ exp( j * ( -Bz + pi / 2 ) ) ] * (iy->)

Quote:
    c) E(x,y,z) = Eo * [ exp( -j * Bz ) ] * (ix->) - E1 * [ exp( j * ( -Bz + pi/2 ) ) ] * (iy->)

Quote:
    d) H(x,y,z) = ( Ho - H1 ) * [ exp( -j * Bz ) ] * (ix->) - H1 * j * (ix->)
    Quarz
    Level 43  
    krzyfn wrote:
    Rozwiązałem zadanie. Możecie sprawdzić, czy dobrze?

Amplitudy harmoniczne

Quote:

Quote:
    b) H(x,y,z) = Ho * [ exp( j * ( -Bz + pi / 2 ) ) ] * (iy->)

Quote:
    c) E(x,y,z) = Eo * [ exp( -j * Bz ) ] * (ix->) - E1 * [ exp( j * ( -Bz + pi/2 ) ) ] * (iy->)

Quote:
    d) H(x,y,z) = ( Ho - H1 ) * [ exp( -j * Bz ) ] * (ix->) - H1 * j * (ix->)
    Skoro dla Ciebie funkcja sinus i funkcja kosinus to jedno i to samo, to nic tu po mnie ... :idea: ...i moje tego sprawdzanie ... :cry:
    krzyfn
    Level 12  
    Jak to 'to samo' ? Przecież wszystkie sinusy zamieniłem na cosinus używająć (+ pi / 2).
    Quarz
    Level 43  
    krzyfn wrote:
    Jak to 'to samo' ? Przecież wszystkie sinusy zamieniłem na cosinus używająć (+ pi / 2).
    A na pewno mają to być przebiegi kosinusoidalne, a może sinusoidalne?
    krzyfn
    Level 12  
    No właśnie jeśli o to chodzi, to sam do końca nie wiem jak to powinno być. Jednak punkt 'a' jest przepisany z zeszytu (był zrobiony na zajęciach) i na jego podstawie zrobiłem resztę.

Wydaje mi się, iż przebiegi powinny być kosinusoidalne, ponieważ przedmiot to Elektrodynamika, a równania są równaniami pola (czyli interesuje nas część rzeczywista).
    Quarz
    Level 43  
    krzyfn wrote:
    No właśnie jeśli o to chodzi, to sam do końca nie wiem jak to powinno być. Jednak punkt 'a' jest przepisany z zeszytu (był zrobiony na zajęciach) i na jego podstawie zrobiłem resztę.

Wydaje mi się, iż przebiegi powinny być kosinusoidalne, ponieważ przedmiot to Elektrodynamika, a równania są równaniami pola (czyli interesuje nas część rzeczywista).
    To bądź łaskaw to uzgodnić i skorelować z wersorami osi układu współrzędnych.
    krzyfn
    Level 12  
    Wersory oznaczyłem '(ix->)' - wersor OX i '(iy->)' - wersor OY. Po eliminacji czasu z równań wersory po prostu przepisałem.

Nie do końca rozumiem ostatnią sugestię.
    Wszystkie funkcje zamieniłem na cos, ponieważ pole jest wyrażane częścią rzeczywistą.

Quote:

Re{ Eo * [ exp( -j * Bz ) ] * (ix->) * exp( j * w * t) }= Eo * cos(wt - Bz) * (ix->)
    Quarz
    Level 43  
    krzyfn wrote:
    Wersory oznaczyłem '(ix->)' - wersor OX i '(iy->)' - wersor OY. Po eliminacji czasu z równań wersory po prostu przepisałem.

Nie do końca rozumiem ostatnią sugestię.
    Wszystkie funkcje zamieniłem na cos, ponieważ pole jest wyrażane częścią rzeczywistą.

Quote:

Re{ Eo * [ exp( -j * Bz ) ] * (ix->) * exp( j * w * t) }= Eo * cos(wt - Bz) * (ix->)
    Nie rozróżniasz, jak widzę, dwóch rozłącznych ze sobą pojęć. Tam -> Wysłany: 14 Lis 2008 22:05 Temat postu: Re: Amplitudy zespolone - wskazy byłem napisałem:
    Quarz wrote:
    krzyfn wrote:
    A na pewno mają to być przebiegi kosinusoidalne, a może sinusoidalne?

Zrozumiałeś o czym tu napisałem?
    krzyfn
    Level 12  
    Zadałeś pytanie, na które odpowiedziałem na tyle ile umiałem. Nie rozumiem tego tematu i wszystko co robię, to robię 'na czuja'. Niestety w googlach bardzo trudno znaleźć coś na ten temat. Na elektrodzie też niewiele. Dlatego pytam, bo zanim zapytam wykładowcę, to cały weekend w plecy - a chciałem go wykorzystać na naukę amplitud harmonicznych, etc.

Nie wiem czy powinny być sinusy, czy cosinusy. Nie wiem jak zamieniać na wskazy.

Skoro jest źle, to wytłumacz jak powinno być i dlaczego.

To nie jest żadne zadanie domowe (więc nie liczę na gotowca). Po prostu uczę się z danego przedmiotu i nie rozumiem pewnych zagadnień.