Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Loewe Contur 63 Płyta z pamięcią 031. Niebezpieczne trzaski

waco 25 Paź 2002 11:11 1341 4
  • #1 25 Paź 2002 11:11
    waco
    Poziom 28  

    Początkowo TV się nie złączał po wgraniu do pamięci 031 nowej zawartości TV wystartował. Jednak po kilku minutach prawidłowej pracy zaczął niebezpiecznie szwankować. Na ekranie pojawiły się straszne zgrzyty coś podobnego jest gdy dotkniemy wilgotnym palcem do generatora obwodów H. Z głośników zaczął się wydobywać w tym momencie świst i gwizd. TV zgasł. Kolejne próby załączenia nawet całkowicie zimnego TV dawały jazgoty i straszne szarpania obrazu. Od przypadku telewizor się włączał ale po chwili znów trzeszczał wiejąc grozą uszkodzenia tranzystora linii, który w ogóle się nie grzał.
    Wyjąłem z podstawki DPU2553.
    Po załączeniu w głośnikach było cichy szum, Podłączyłem żarówkę do +B 150V. Bardzo się przestraszyłem podczas próby pomiaru napięcia +B gdyż dotknięcie końcówki miernika do owego punktu pomiarowego wywoływało strasznie głośne trzaski i zgrzyty wydobywające się z głośników. Telewizor zachowywał się niczym radio na zakresie fal długich które wyłapuje wszelkie zakłócenia. W stanie czuwania TV zachowuje się normalnie nie słychać szumu w głośnikach i trzasków przy pomiarach +B. Gdzie i jak szukać awarii?

    0 4
  • #2 25 Paź 2002 13:36
    Richi
    Poziom 39  

    Rozumiem ze wlaczyles zarowke do B+ po wczesniejszym wylutowaniutranzystora kluczujacego. Te trzaski moga sie brac z jakiegos zimnego lutu w ukladzie np. na napieciu B+ lub z samego zasilacza, przeszukaj tv na zimnie luty dokladnie. Innym powodem moze byc zwierajacy sie elemenit np. dioda, kondensator ktory pod wplywem napiecia lub temperatury warjuje. Przypuszczam tez ze pamiec zostala uszkodzona z tego samego powodu co teraz wystepuje u ciebie, sprawdz tez filtracje zasilania B+ i innych a najlepiej to podmien elka no i daj znac... :lol: :lol:

    1
  • #3 25 Paź 2002 13:40
    eugene
    Poziom 26  

    Przykro mi ,ale ten opis uszkodzenia troche nie trzyma sie kupy.
    Jesli jeszcze pierwsza czesc dalo sie przelknac (a tak nawiasem to po co wgrywales nowego bina ? ) to druga wieje groza filmow s-f gdzie ekrany monitorow wybuchaja z sila pocisku mozdzierzowego ,a dookola strzelaja blyskawice !
    Dolaczenie przyrzadu do +B=150V do zarowki wpietej na zasilacz zamiast odchylania zadnego efektu w glosnikach nie wywola,no chyba ze to bedzie zakres 10A-to wtedy zaprobkuje zasilacz i lekko pykna glosniki. Widze ze kol Richi potraktowal sprawe powaznie, wiec postaraj sie do jego rad zastosowac i koniecznie napisz co zwojowales. Czekamy na dalsze rownie barwne spostrzezenia z naprawy tego egzemplarza.

    0
  • #4 25 Paź 2002 22:59
    waco
    Poziom 28  

    Tranzystora linii nie wyjąłem, uczyniłem to tylko wstosunku do DPU.
    Na starym binie tv w ogóle się nie dawał włączyć. Dpiero gdy trafił się mi drugi taki sam odbiornik doszedłem do wniosku, iż wina leży w EEPROM-ie. Gdy do Tv wstawię wszystkie elementy to na ekranie widzę plątaninę pasków i świsty wgłośnikach podobne do takich jakie się słyszy w zapoweitrzonym kineskopie gdy następują wyładowania pomiedzy elektrodami kineskopu.
    Powalcze jeszcze lecz boję sie o DPU i BU.

    0
  • #5 25 Paź 2002 23:36
    Richi
    Poziom 39  

    A nie masz padnietego kinola ?????????????? 8) 8O

    0