Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć kolumny aktywne do komputera

Marta Bieszk 15 Nov 2008 18:15 12178 20
    Marta Bieszk
    Level 10  
    Mam 2 kolumny aktywne Kempton GT12A i mikser Soundcraft EPM 6. Chciałabym wykonywać swoje skromne produkcje podpinając instrumenty i wokal do miksera i następnie nagrywać za pomocą jakiegoś edytora dźwięku na laptop. Wybaczcie moje niekompetencje, ale nie wiem jak mam połączyć mikser z komputerem. Czy chodzi o wyjście do nagrywania w mikserze a w komputerze zwykłe wejście mikrofonowe typu mały jack? Czy mogę też pod komputer podłączyć samą kolumnę? W jaki sposób? Cholera mnie bierze, jak się na czymś nie znam, lecz podobno kto pyta nie błądzi. Bardzo proszę o pomoc
    arus1993
    Level 12  
    Jak masz w mikserze wyjście "record out" to bierzesz kabel 2x Cinch-na 1x miniJack i podpinasz do lapka na wyjście mikrofonowe.
    Marta Bieszk
    Level 10  
    dzięki. a samą kolumnę bez miksera to z wyjścia out w ten sam sposób? czy tak się nie da?
    arus1993
    Level 12  
    Nie da się. Musisz przez mikser.
    Marta Bieszk
    Level 10  
    szkoda bardzo, niemniej jednak vielkie ukłony za pomoc.

Dodano po 25 [minuty]:

a jeszcze jedno: czy bezpośrednio do komputera (bez kolumn i miksera) mogę podłączyć mikrofon pojemnościowy? Czytam o jakimś zasilaniu phantom i mam wątpliwości... czy to ma jakieś znaczenie, czy wpinać się bez obaw? sory za brak pojęcia.
    Anonymous
    Anonymous  
    arus1993
    Level 12  
    Kolega powyżej ma racje. Nie da się bez zasilania.
    mariuszp19
    Level 34  
    arus1993 wrote:
    Nie da się. Musisz przez mikser.

Zaraz, zaraz, jeśli jest to kolumna aktywna, to powinno zadziałać. Wyjście liniowe z komputera podłączasz do wejścia wzmacniacza w kolumnie i powinno śmigać.

Pozdrawiam
    arus1993
    Level 12  
    Tak ale może spalić kartę dźwiękową. Znam taki przypadek.
    Babcia1981
    Level 16  
    Nabijanie postów idzie że ho ho ...

Dlaczego nie można podłączyć aktywnych kolumn bezpośrednio pod wyjście z karty dźwiękowej :?: Dlaczego ma się niby karta spalić :?:

Uczulam, że nagrania na wejście mikrofonowe w laptopie mija się z celem.
    Jakość będzie żadna. Poza tym kolega chce wejść poziomem liniowym z miksera w gniazdo mikrofonowe...

Lepiej będzie jak się zaopatrzyć w jakiś intefejs audio i pominąć wogóle mikser, który niepotrzebnie degraduje sygnał. Chyba, że to mają być nagrania na setkę.

Pozdrawiam
    Dj Snake
    Level 22  
    Fakt, nagrywanie na laptopie z wbudowaną kartą to bardzo amatorskie podejście do sprawy, ale znów nie każdego stać od razu na zakup interfejsu, a skoro ma mikser, który bądź co bądź nie jest wcale taki tani, to zapewne chciał go wykorzystać. Poza tym wiele komputerów ma wejście liniowe, z którego możemy skorzystać.
    Babcia1981
    Level 16  
    Jeżeli laptop ma wejście liniowe (co jest raczej wątpliwe) to mikser jest jak najbardziej wskazany. Mimo to zawsze przetworniki kart zintegrowanych pozostawiają wiele do życzenia.
    Dj Snake
    Level 22  
    A no stoi takowy przede mną... zwie się ASUS Z92R series... oprócz niego mam w domu jeszcze dwa inne - jednego HPka i jednego ACERA i one tez mają liniowe :) Co do jakości to niestety... Timbalanda to z tego nie będzie... ale na początek... musi wystarczyć chyba.
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Nagranie przez wejście mikrofonowe to nie jest najlepszy pomysł. W komputerze na wejście jest podane napięcie bias do zasilania mikrofonów elektretowych. Mikser nie pracuje w tedy właściwie, często na mierniku wysterowania świecą się diody mimo że sygnału nie ma, pomijając fakt dużych zakłóceń z zasilacza. No i mono. Ale to detal.

Przez wejście liniowe jak najbardziej można nagrywać. najwygodniej chinchami z miksera (tape out, lub rec out), do line in w komputerze. Czasami można spotkać problem że 0dBu = 0dBFS, czyli jak na mikserze masz sygnał na poziomie 0dB to na komputerze też, czyli wszystko powyżej 0 będze przesterowane. i trzeba grać ciszej a w tedy mikser generuje więcej szumów słyszalnych w nagraniu. Ale generalnie na początek jakość wystarcza.

Bias (w mic in w komputerze) ma dużo niższe napięcie (5V jak dobrze pamiętam) i nie zastąpi phantoma. Ale w drugą stronę da rady z phantoma na bias. Czyli podłączenie mikrofonu pojemnościowego będzie wymagało jakiegoś przedwzmacniacza, miksera, lub chociaż zasilacza phantom.

Podłączyć kolumny aktywne do kompa? Jak najbardziej można. Sam tak robię i nie udało mi się jeszcze spalić żadnej karty muzycznej. Jak najbardziej dopuszczalne połączenie. Jedynie problemy mogą wystąpić jak kolumny są podłączone na innej fazie lub jak są problemy z potencjałem masy. Ale uszkodzenie kart raczej wątpliwe.
    Marta Bieszk
    Level 10  
    to się porobiło:). dzięki za wszystkie uwagi, niezwykle pomocne dla mnie.
    arus1993
    Level 12  
    Ja tylko pisałem co wiedziałem. Kolega tak zrobił i karta poszła.

-Czemu??
    -Nie wiem, aż tak się nie znam.
    Marta Bieszk
    Level 10  
    nie wydaje mi się, żeby w moim laptoku było wejście line in. mam hpka paviliona dv 2000 bez żadnych ekstrasów. jeśli się mylę, to proszę mnie oświecić. zdaje się jednak, że to powinno być wejście typu jack. jeśli tak, to nie mam nic oprócz 2xsłuchawki i 1x mic. z tego rozumiem, że aby nagrywać w lepszej jakości niż przez wyjście mic, powinnam mieć gadżet typu: ? podłączany do lapa przez usb? do tego musi być oprogramowanie, tak?

Regulamin p.10.11. Proszę poprawić post. [Pablo]
    mariuszp19
    Level 34  
    Niekoniecznie, może być każda zewnętrzna karta dźwiękowa z interfacem USB, która będzie maiła wejście line in. Poszukaj na allegro - jest ich mnóstwo w cenach ok. 100zł.

Pozdrawiam
    Marta Bieszk
    Level 10  
    podziękowania od pięknej płci;)
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Taki interfejs Lexicon, zapewni ci dobrą jakość. Można powiedzieć studyjną.
    Interfejs na USB za 100zł tez zda egzamin, ale trzeba pamiętać że łatwo go przesterować, czyli 0 na mikserze to przesterowanie wejścia. Też tak kiedyś zaczynałem, da radę. Ale takie karty nie bardzo są przystosowane do współpracy ze sprzętem pro audio.

Co do oprogramowania, to już inne pytanie. Lexicon będzie widziany przez windowsa jak normalna karta (ma sterowniki WDM), a dodatkowo posiada sterowniki ASIO pozwalające na pracę z profesjonalnym oprogramowaniem, np cubase. Czyli możesz nagrywać na prawie każdym programie. Z tańszych niż lexicon możesz spróbować behringera np BCA2000, mam całkiem fajnie się sprawdza, M-Audio transit - też mam bardzo zgrabne użądzenie, i możesz przy okazji odpalić protoolsa LE, Lexicon alpha, alesis io2, albo lampowy preamp z USB Art Tube MP - niezłe ma brzmienie ale 1 kanał lub ART USB Dual Pre, albo ART DJ Pre; Wybór jest duży kwestia budżetu.