Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

układzik na bramkach. Co zrobiłem nie tak?

15 Lis 2008 22:31 633 7
  • Poziom 10  
    Witam.

    Zrobiłem układ:
    http://www.ekoterm.net/bramki.pdf
    Jest to moja pierwsza próba z bramkami logicznymi.

    Niestety po podaniu dowolnego sygnału na W1-W4 mam sygnał na 1, 2 i 3.
    Czy w schemacie mam błąd?

    Płytkę sprawdziłem kilka razy i nie znalazłem błędu w stosunku do schematu.

    Proszę o pomoc.

    Sławek_D
  • Poziom 36  
    Mało czytelny jest ten pdf.
  • Poziom 35  
    Przede wszystkim brak rezystorów podciągających.

    edit.
    Właściwie to obniżających. (czy jak to tam się nazywa). :wink:
    Należy dodać po rezystorze między te punkty a, a1, b, b1 ... a masę.
  • Poziom 10  
    Dziwi mnie, że mam sygnał na "3". Bramka "11" nie powinna nic przepuścić.
    Powiększyłem *.pdf do A3. Teraz jest czytelny.
  • Poziom 35  
    rezus99 napisał:
    Dziwi mnie, że mam sygnał na "3". Bramka "11" nie powinna nic przepuścić.

    A jakie stany masz na wejściach tej bramki ?
  • Poziom 10  
    Przy próbie pomiaru napięć na bramce 11 zeruje się sygnał "3". I jak mierzę na bramce 13, pojawia się 0 na wyjściu "2"
    To morze jednak rezystory jak proponował elkard? Tylko jakie?
  • Poziom 35  
    Nie może a na pewno. Możesz dać np. 1k - 4,7k.
  • Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Doszedłem do rozwiązania problemu:
    1. jak napisał elkard, rezystory. (dzięki)
    2. bramka 14 - 5 "wisiała",
    3. przy bramkach serii 4xxx układ będzie wariował bez kondensatorów między masą i zasilaniem każdej z bramek. 7 szt po 100nF załatwiło sprawę.

    Teraz działa.

    Jeszcze raz dziękuję.

    Sławek_D