logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować otwieranie drzwi przez kilkukrotne naciśnięcie domofonu?

niss1 16 Lis 2008 12:56 1675 6
  • #1 5745114
    niss1
    Poziom 10  
    Witam wszystkich
    chciałem zrobić takie urzadzenie aby przy kilkukrotnym naciśnieciu przycisku ( 3,4 razy ) załaczył się przekaznik na okolo 5s.

już wyjaśniam co mi zaiskrzyło w głowie :)
    chodzi o to że mnie denerwuje ciagłe otwieranie drzwi na klatce kluczem, i fajnie by było aby 3lub 4 krótkie naciśnięcia domofonu ( na dole ) właczały przekaźnik który załaczy by elektromagnes w drzwiach.
    oczywiście ważne jest aby nadal domofon dzwonił podczas normalnego użytkowania

może mnie ktoś zrozumie i coś zaproponuje
    może jakiś schemat ?

pozdrawiam

[Na forum stosujemy polską czcionkę oraz przyjęte zasady pisowni. Proszę poprawić post. Mariusz Ch.]
  • #3 5745772
    Xweldog
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Rozważ zrobienie tego na 556 ( podwójna 555 ) lub Schmidt 4093 czy 40106. Na 555 - jedno przyciśnięcie wyzwala pierwszy przerzutnik mono-stabilny. Ten, ładuje kondenstator długością impuslu deteminowaną swym RC. Trzymanie key non stop nic nie da, gdyż ten C trzeba podładować kilkoma impuslami aż naładuje się do poziomu, który przerzuci drugi 555. Ten drugi będzie miał ustawiony czas np. 5s.
    Na Schmidt: pierwsza bramka będzie "przerzutnikiem" ładującym C. Druga - komparatorem, który po naładowaniu C do odpowiedniego poziomu wysteruje trzecią. Trzecia będzie trzymała 5s. To proste ale trzeba się pobawić doborem elemntów.
  • #4 5747123
    niss1
    Poziom 10  
    Xweldog może jakiś schemacik w wolnej chwili bo ja sam napewno nie dam rady, dla mnie to magia
    potrafię tylko czasami zmątować :))
  • #5 5747165
    Xweldog
    Poziom 31  
    Pisałem to "z głowy" tak, jak to czułem. Później stwierdziłem, że najprościej jednak będzie Schmidtach. Bo między dwie 555 trzeba będzie wstawić komparator czy tp. Zaraz siądę do schematu i podeślę.

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Oporki 47k z 10-100nF tworzą filtr zakłóceń z kabli i eliminator drgań styków. Po przyciścięciu key, pierwszy inwerter przerzuci swe Out na H podając je przez 100nF na wejście drugiego przez ok. 220ms. Ten czas będzie stały nie zlależnie, jak długo key będzie zwarty. Drugi inv. przerzuci swe Out na L i przez 220ms będzie doładowywał 4,7uF. Ile da w jednym cyklu, zależy od R, którego należy dobrać. Po kilku doładowaniach, na 4,7uF wystąpi potencjał, który spowoduje przerzucenie trzeciego inv. Ten naładuje następny 4,7uF i spowoduje przerzucenie czwartego. Opóźnienie ok. 5s da ten 4,7uF z R 10M. Dalsze dwie bramki zrównolegliłem, by odwróciły sygnał tak, by odpowiednio załączał MOSn sterującego skoblem.
    Teraz myślę, że lepiej byłoby zrównoleglić bramkę trzecią. Wtedy można zastąpić 4,7uF np. 22uF a oporek 10M zmniejszyć do ok. 3M.
    Załączniki:
    • Protel Document.pdf (53.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 5750640
    niss1
    Poziom 10  
    Cześć wszystko jest OK tylko nie mam pojęcia jaki inwerter może podpowiesz troche
    czy kupię gotowy czy mam zlutować jeżeli tak to z jakich elementów
    dzieki za cierpliwość
  • #7 5750766
    Xweldog
    Poziom 31  
    To jest inverter C-MOS Schmidt 40106 ( literki CD, HCF czy tp. obojętne ). Wątpię, czy znajdziesz coś takiego gotowego. Kiedyś potrzebowałem ale "odwrotnie" - alarm musiał się załączyć po zaniku impulsów. Czyli - kolejne impulsy doładowywały rozałdowujący się C. A tu jest dokładnie odwrotnie - jeden impuls to zamało, by naładować odpowiednie C do spowodowania przerzutu 3-ciego invertera itd. Naładuje go dopiero kilka po kolei. A chyba o to Ci chodziło. Może ktoś inny podpowie Ci prostsze rozwiązanie lub gotowy układ.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy realizacji układu elektronicznego umożliwiającego otwieranie drzwi po kilkukrotnym (3-4 razy) krótkim naciśnięciu przycisku domofonu, przy jednoczesnym zachowaniu normalnej funkcji dzwonienia. Proponowane rozwiązania opierają się na wykorzystaniu układów czasowych i przerzutników monostabilnych z popularnych układów scalonych, takich jak podwójna 555 (556) lub bramki Schmitta 4093 i 40106. Koncepcja polega na doładowywaniu kondensatora kolejnymi impulsami, co po osiągnięciu określonego poziomu napięcia powoduje załączenie przekaźnika na około 5 sekund, który steruje elektromagnesem drzwi. Wskazano na konieczność zastosowania filtrów eliminujących drgania styków i zakłócenia z kabli (np. rezystory 47k i kondensatory 10-100nF). Szczegółowo opisano sposób działania układu z bramkami Schmitta 40106, gdzie kolejne inwertery ładują kondensatory i generują opóźnienie czasowe. Podkreślono, że układ wymaga doboru elementów pasywnych (rezystorów i kondensatorów) dla uzyskania odpowiednich czasów i stabilności działania. Nie znaleziono gotowych modułów, więc konieczne jest samodzielne zlutowanie układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA