Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DTE - DCE na Wavecom Supreme

pwtk 16 Nov 2008 18:35 1044 0
  • #1
    pwtk
    Level 1  
    witam

    posiadam modem wavecom upreme 20 i ma on współpracowac z urządzeniem pomiarowym na rs232 czyli połączenie DCE DTE. niestety tu pojawia sie problem ponieważ po podłączeniu i zainstalowaniu modemu do DTE wdzwonienie się loteria. Czasem zdarzy się że urzadzenia się połączą, ale najczęściej otrzymuje komunikat NO CARRIER.
    Co ciekawe, nawet jeśli już się połączą, to trwa to strasznie długo i nie następuje po 2 dzwonkach (DCE ATS0=2), a po kilku, kilkunastu.
    Na modemie wavecom, wyprowadzone są wszystkie sygnały (wtyczka 15pin) natomiast w DTE tylko sygnały RxD, TxD, RTS, CTS i GND.
    Co ciekawe, gdy do łączenia się z DTE używałem tel. Siemens S55 z kablem z zestawu to co bym nie ustawił komendami AT dla Siemensa, wszystko hulało że aż miło. No ale zachciało mi się porządnego modemu i teraz du...pa...
    Urądzenie DTE z którego chcę zczytywac dane przez wavecom-a nie rozpoznaje tego modemu jeśli ustawię w modemie AT+IFC=2,2 mimo że w instrukcji DTE jak wół pisze kontrola CTS/RTS, dopiero jak dam AT+IFC=2,0 to dopiero rozpoznaje modem (na siemensie co bym nie ustawił to śmiga).
    Generalnie nie mam juz siły do tego wavecom-a i jak tak dalej pójdzie wyląduje na ścianie...
    Może ktoś z Was pomoże???
    Na koniec dodam że jak podłącze modem do kompa po RS to wszystko śmiga idealnie co bym nie ustawił.