Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Blackbox AP WA-2204A - problem z szybkością wczytywania

wavri 16 Lis 2008 19:36 10792 10
  • #1 16 Lis 2008 19:36
    wavri
    Poziom 1  

    Witam! Mój problem polega na tym, że niedawno kupiłe ten router

    http://allegro.p************

    Podlączyłem wszystko i jakoś śmigało, albo tak mi się wydawało. Można powiedzieć że od początku stronki wolno się ładują, niewiem w czym problem.Sprawdzałem kable i wszystko inne, nie posiadam zabezpieczeń sieci WIFI(ale jestem na 100% pewny że nikt sie niepodłączył). Jeden komputer jest podłączony przez wifi a drugi kablem i na obu jest ten sam problem. Router uzyskuje internet przez podłączony bezpośrednio do internetu AP edimaxa, gdy podłączę internet do komputera bezpośrednio do AP to wszystko śmiga 5x szybciej .Najśmieszniejsze jest to że stronki typu O2.pl czy allegro ładują się w miarę przyzwoicie gdyy uzyskuje internet za pośrednictwem ROUTERA, ale np. https://www.ipko.pl/ muszę czekać z 20 minut zanim się zaloguję. To samo jest z pocztą. Niewiem w czym lezy problem, może trzeba powyłączać jakieś zbędne uslugi? Nie mam włączonego żadnego filtrowania. Na kartach sieciowych mam wpisany DNS, więc komputer łączy sie z nim bezpośrednio, nie za pomocą routera. Z tego ci widzę mam chyba najnowsze oprogramowanie więc to też raczej nie jego wina.

    Pytanie poboczne:

    Do komputera zakupiłem takową kartę sieciową

    http://allegro.p*******************
    Niewiem na czym polega problem, ale mam strasznie niski zasięg, czasami nawet zrywa połączenie. Zasięg jest może z 2 kreski a odległość ROUTER - KOMPUTER jest bardzo mała, może 15m. 2 kreski są oczywiście jeżeli antene podam na kablu usb 5 metrowym, bo jak bezposrednio do usb podłącze to wogule nic niełapie.

    Proszę o pomoc bo naprawdę już trace przy tym głowę
    :cry:

    0 10
  • #2 18 Lis 2008 22:04
    triple333
    Poziom 11  

    witaj tez miałem ten problem blackbox dobrze pracuja ale zalezy jaka masz wersje firmware najlepiej prqacowały na wersji
    1.4.2.i

    0
  • #3 29 Lis 2008 21:09
    Sa2k
    Poziom 17  

    Witam

    Miałem podobne problemy z moim AP co i wy.
    Problem jest w tym że są różne wersje tych WA-2204A
    Mój wygląda tak:
    Blackbox AP WA-2204A - problem z szybkością wczytywania

    Blackbox AP WA-2204A - problem z szybkością wczytywania

    Blackbox AP WA-2204A - problem z szybkością wczytywania

    Ważne jest opakowanie i ułożenie diodek ale nie tylko.
    Tak jak koledzy powyżej też miałem problemy po wgraniu nowego oprogramowania i to do tego stopnia że zero odpowiedzi na pingi.
    W rozpracowaniu problemu pomógł mi program commview którym śledziłem co wychodzi z mojego kompa i co robi mój AP w trakcie uruchamiania.
    Okazało się że po uruchomieniu na krótka chwilę puszcza pakiet ARP z adresem 192.168.1.6 po czym nie odzywał się wcale (nie reagował zupełnie na żadne pingi)

    W wgraniu softu pomogło mi oprogramowanie: http://www.cyberbajt.pl/download/black_ap/V146I.zip
    ze strony http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=download,,90&dir=black_ap

    Aby wgrać nowy soft po padnięciu AP , należy ustawić w komputerze adres IP np. 192.168.1.2 , wcisnąć w AP RESET i załączyć zasilanie.
    Po odczekaniu koło 5s puszczamy reset i czekamy około 20s.
    Po tej czynności trzeba kliknąć szybko na programik CCCtool-v145 for 3 files.exe
    Jeśli się uda programik poinformuje nas o wgrywaniu softu.
    Jeśli się nam nie powiedzie wyświetli nam błąd połączenia i całą operację należy ponowić.

    Za pomocą tego programu możemy wgrać dowolny soft pasujący do tego routerka.
    Wystarczy wgrać do katalogu w którym się on znajduje pliki wsadowe ( config-vpn-ogf.bin , linux-1.4.bin , webpages-vpn.bin )

    Żeby określić moment w którym można wgrać soft, można użyć programu commview i wyczekać moment w którym pojawi się pakiet ARP od naszego routerka z adresem 192.168.1.6 lub 192.168.1.254
    W moim wypadku pojawiał się tylko jeden z adresem 192.168.1.6 przy czym nie reagował na żadne pingi.

    Mam nadzieje że komuś się to przyda ;)

    Pozdrawiam Sa2k

    P.S

    Jak by ktoś znalazł soft który udostępnia 14 kanałów , proszę podać linka (wiem że taki istnieje )

    0
  • #4 30 Lis 2008 13:07
    Sa2k
    Poziom 17  

    Witam

    Odkryłem wreszcie skąd się bierze problem w opóźnionym wczytywaniu stron.
    Problem wygląda następująco:
    Wczytujemy jakąś stronkę ( problem najlepiej widać na www.ipko.pl ) , widać ze pasek wczytywania doszedł już do końca a stronki dalej nie widać. Wchodzi po około 2min.
    Cały problem tkwi w w QoSie WA-2204A .
    Wystarczy wejść w zakładkę QoS i ustawić np. tak:

    Blackbox AP WA-2204A - problem z szybkością wczytywania

    Nie wiem dlaczego ale szybkość wczytywania stronek zależy też od MTU i to w sposób bardzo dziwny.
    Standardowo jest ustawione na 1400 a trzeba przestawić na 1500.

    Blackbox AP WA-2204A - problem z szybkością wczytywania

    Z tego co się zorientowałem , problem dotyczy większości
    firmwerów posiadających funkcjie QoS

    Mam nadzieje że komuś to pomoże ;)

    Pozdrawiam Sa2k

    0
  • #5 30 Lis 2008 22:47
    bgguns
    Poziom 11  

    No nie tylko to bo po 1.4.2 nastepna dobra wersja softu bylo dopiero 1.4.6.
    Z innymi byly problemy

    0
  • #6 01 Gru 2008 18:08
    Sa2k
    Poziom 17  

    Z każdym są problemy w którym jest funkcja QoS

    0
  • #7 09 Mar 2009 10:41
    stonkers
    Poziom 15  

    Witam

    Mam taki sprzet od ponad roku i dziala nie najgorzej. Wersja oprogramowania to v1.4.2.I.

    Widze ze pojawiła sie wersja v1.4.6 i pytanie jakie sa zmiany w stosunku do v1.4.2.I ?
    Czy przybyło opcji w konfiguracji ?

    Prosze o info czy do tego sprzetu mozna wgrac alternatywne oprogramowanie ApPro54, Torando xtreme ?

    0
  • #8 04 Kwi 2009 15:36
    kropekkkk
    Poziom 10  

    witam posiadam blackap wersje PANWA2204A

    miałem problem z wgraniem przez ccctool. udało mi się wgrać wersje 1.4.6 ale nie mogę wgrać starszej 1.4.2 lub 1.4.1 one podobno działają ok.

    może ktoś mi poradzić jak to zrobić. i podać linki do dobrego softu pod te apeki. działają one w trybie wisp.

    męcze się już kilka dni.

    czym wgrywacie przez tftp. można też o nazwe lub link do programu prosić i jakiś how to do tego.

    mam takie zwiechy na www że nie mogę nić zrobić. nie uzywam qos wiec to chyba nie to i MTU mam na 1500 jak polecają na forum

    pozdrawiam

    0
  • #9 26 Maj 2009 12:07
    magazynn
    Poziom 10  

    Polecam soft v142r_hipower.rar (1.4.2 Hi-Power).
    Miałem problemy z zasięgiem (ściany, elektronika), teraz nie mam bo można ustawić nawet 22 dBm. Ja ustawiam mniej, bo tyle mi nie potrzeba. Soft stabilny, nie ma problemów. Wczesniej miałem 1.4.2I i chciałem kupić antenę o wiekszym uzysku do karty w PC, a tak jast to samo za free.
    Właśnie program z załacznika mam w BlackBoxie/WA-2204A

    0
    Załączniki:
  • #10 01 Cze 2009 01:37
    grabsoon
    Poziom 1  

    Potwierdzam.

    Zakupilem sprzecik na allegro nowy z firmawer w wersji 1.6 bodajze. Dwa dni walki z podobnymi objawami (strony ladujace sie do polowy, urywane sesje http). Dopiero na spokojnie poszukalem na necie i dzieki Wam postanowilem zrobic downgrade sofru do 1.42 oryginalnego. Sprzet zupelnie innaczej dziala, zero problemow

    Dzieki wam uniknalem reklamacji, zaoszczedzilem nerwy i czas.
    Pozdrawiam.

    0