Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Na jakim układzie zbudować najprostszy zegar elektroniczny ?

Sławek 61 16 Nov 2008 19:45 2762 4
    Sławek 61
    Level 19  
    Witam , chciałbym poradzić się na jakim układzie scalonym zbudować najprostszy zegar cyfrowy ? Moja wiedza elektroniczna skończyła się 20 lat temu na układzie MC 1206 zegar ten chodzi do dzisiaj ale niestety tych kostek nie ma już w sprzedaży . Mikro kontrolery nie wchodzą w rachubę bo nie mam pojęcia jak je programować . Wyświetlacz planuję zrobić duży ok. 20cm z pasków plexi a w nich po jednej diodzie led . Proszę o jakieś podpowiedzi z góry dziękuje Sławek .
    Sławek 61
    Level 19  
    Dziękuje bardzo za podpowiedź nie sądziłem , że jeszcze można go kupić teraz tylko jeszcze zdobyć 74549 i wrócę do korzeni chyba , że jeszcze ktoś ma inny pomysł na zegar . Pozdrawiam Sławek .
    Sławek 61
    Level 19  
    Zegar bardzo fajny ale nie na moją już głowę , potrzebuję zegara jak najmniej skomplikowanego bez programowania wyświetlacz wykonam jak wspominałem z plexi tzn segmenty jego w którym będą 1-2 diody led pobór prądu będzie mały a jasność przy obecnych ledach wystarczająca , doświadczenia optyczne już robiłem z pozytywnym skutkiem . Pozdrawiam Sławek .

Dodano po 5 [godziny] 33 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie do tematu może ktoś wie czym zastąpić dawny układ UCY 74549 oczywiście oprócz tranzystorów bardzo proszę o podpowiedzi . Pozdrawiam Sławek .