logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy podanie MAC karty sieciowej może spowolnić mój internet?

eserwis24h 17 Lis 2008 10:45 803 3
REKLAMA
  • #1 5749026
    eserwis24h
    Poziom 10  
    Mam pytanie, trochę lamerskie bo nie jestem mocny w tym temacie.
    Korzystam z radiowego dostępu do internetu, mój kolega z bloku ostatnio poprosił mnie bym podał mu swój MAC karty i teraz pytanie, ponieważ net mi zwolnił, czy możliwe jest by on także korzystał z dostępu do sieci za pośrednictwem mojego mac?
    Sieć posiada zabezpieczenia: WPA i filtrowanie MAC?
  • REKLAMA
  • #2 5749117
    maly_13
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Sieć posiada zabezpieczenia: WPA i filtrowanie MAC?[/quote]

samo to co napisałeś (WPA jak ma )i jeżeli ma twojego mac-a to może posługiwać sie twoim ip ale kłopot będzie jak razem włączycie komputer powinien się pojawić konflikt adresów ip w sieci
  • REKLAMA
  • #3 5749222
    mlody.elek
    Poziom 12  
    Nie jestem w tym temacie "guru" ale ten kolega może "podsłuchiwać" ruch generowany przez Ciebie. Jeśli źle mówię proszę mnie poprawić.

P.S. Swoją drogą dlaczego koledze podałeś MAC swojej karty? Jest w sieci wiele informacji jak "hackować" i trzeba wykazywać się rozsądkiem ujawniając takie czy inne informacje.
  • #4 5749226
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Konflikt adresow pojawia sie tylko w tedy gdy sa takie same ip ale rozne mac w momencie podmiany mac na taki sam jak droga osoba jezeli posiadacie takie same ip i mac to konflikt w tedy nie wystepuje i w tedy mozecie w tym samym czasie korzystac z netu lekarstwem na to jest radius :) a jeszcze lepiej radius+pppoe

pppoe o tyle jest fajne gdyz w momencie podlaczania uzytkownika tworzy wirtualny interface pppX i kazda nowa sesja podnosi takowy interface w momencie trwania sesji juz dla konkretnego loginu i hasla nic nie daje polaczenie sie na ten sam login i haslo poniewaz internetu i tak nie bedziesz mial bo juz dostala go pierwsza sesja na te konto
    W przypadku radiusa dochodzi ci wiele dodatkowych atrybutow jak np powiazanie login+haslo+mac adres a dodatkowo ustawienie port-limit=1 ogranicza ze nawet jak twoj kolega bedzie miec haslo login i mac twojej karty to i tak sie nie polaczy bo juz sesja jest stworzona dla ciebie :)

to tylko czesc zastosowan radiusa mozesz stworzyc konkretna mac liste do konkretnej stacji np jestes podpiety pod stacje 01 a twoj kolega 02 majac twoje haslo login i mac nawet gdy ty nie korzystasz to i tak sie nie polaczy bo nie jest autoryzowany w swojej stacji :)

w razie czego sluze pomoca w przypadku radiusa :)
    pozdrawiam
REKLAMA