Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Videostrada TP - Odbiór przez PC.

DjExit 17 Nov 2008 22:56 4425 2
Nazwa.pl
    DjExit
    Level 23  
    Witam, chciałbym rozpocząć dyskusję na temat odbioru telewizji cyfrowej dostarczanej przez TP, bez pomocy dedykowanego dekodera sagema. Jak wiadomo dekoder używa standardu ethernet do komunikacji z lb (LiveBoxem) i protokołu IP.. Co oznacza, że można pakiety przesyłane pomiędzy dekoderem a lb sniffować. Sygnał kodowany jest kodekiem H.264 / MPEG-4 AVC z którym nie powinien mieć problemu np VLC media player. Dekoder videostrady jest autoryzowany za pomoca karty viaaccess, jednak co wyczytałem na kilu forach podstawowy pakiet programów nie jest szyfrowany i nie potrzebuje karty do dekodowania, jednak dekoder pracuje jedynie gdy wykrywa obecność karty w czytniku. Np, można kartę wsadzić odwrotnie, podstawowy pakiet i tak zadziała. Jutro podłączę pomiedzy lb a dekoder HUB, gdyż z zasady jego działania będe mógł biernie podsłuchiwać własnym komputerem transmisję pomiędzy urządzeniami, może nawet spróbuje przechwycić transmisję. Posłużę się linuxem, najprawdopodobniej BackTrack'iem ze względu na mnogość wbudowanych narzędzi. Przypisze sobie jakieśtam ip i przeskanuje wszystkie możliwe ip w sieci, aż znajdę ip dekodera i lb, potem posniffuje, albo od razu za pomocą VLC spróbuję przechwycić transmisję. Czekam na wasze sugestie i własne doświadczenia z tym związane.
  • Nazwa.pl
    DjExit
    Level 23  
    Witam ponownie, dość długa przerwa od ostatniego postu, ale mam ciekawe wyniki moich "badań". Podsłuchując transmisje pomiędzy dekoderem videostrady a liveboxem odkryłem ip serwera streamującego po stronie tp, oraz ip dekodera. Co ciekawe, livebox zachowuje się bardzo głupio i wysyła pakiety na wszytkie ip jakie przydzieli przez drugi dhcp, na porcie videostradowym. Pozwoliło mi to bez przeszkód podsłuchiwać transmisje nawet na shitchu podpiętym pomiędzy libeboxa a dekoder. Ale największym dokonaniem, to to że mogłem oglądać na komputerze sygnał który był oglądany przez dekoder na tv :D Czyli, jakby pc jako 2 tv do dekodera, ale bezpośrednio z karty sieciowej. Wystarczy mając kartę eth w trybie promiscious wklepać w VLC media playerze ip serwera streamującego, ip się zminia w zależności od programu jaki oglądamy, port jest zawsze ten sam 5500 a pakiety to UDP. W konsekwencji oglądałem sobie tv w jakości DVD na PieCu ;) Ale to tylko początek drogi. No to teraz chciałbym zaapelowac do programistów najlepiej w C++, ewentualnie Pearl pod linuxem z elektrody, by pomogli mi napisać program do emulacji dekodera videostrady. Chciałbym udawać na karcie sieciowej dekoder videostrady, wysyłajac najpier pakiet logowania, potem obsługę kanałów itp, a cały strumień przychodzący kierować do VLC. Znalazł by się ktoś kto by potrafił w tym pomóc? Pakiety jakie wysyła videostrada na początku są takie same i dość prymitywne, mam je zapisane na dysku. To samo przy zmiania kanału, wysyła prostą sekwencję i zmienia ip streamingu.
    DjExit
    Level 23  
    Ten temat przypomina bloga trochę :P Ludzie odzywajcie się! Dodam, że poczytałem o obsłudze sieci przesz WinAPI, winsock. Akurat obsługa UDP jest w miarę prosta, mam nadzieję, że jeśli wyśle pakiet taki sam jak wystała dekoder podczas startu do serwera tp, to uzyskam ip streamingowe. To samo ze zmianą programów.. Na początek myślę żeby to wyglądało tak: aplikacja pod konsolę, z opcjami połaczenia się (zalogowania) do serwrera tp, zmiana kanału i utrzymywanie połączenia.. Odbierać juz streaming będę za pomocą VLC playera. Troche to na piechotę, ale bedzie pieknie jak się uda, no i TV na piecu :D Zostaje tylko problem z dodatkowymi pakietami telewizyjnymi, tzn. Te które są szyfrowane za pomocą karty viacess..