Przedstawiam Uniwersalny Sterownik Unipolarnego Silnika Krokowego. Sterownik powstał już dosyć dawno jako prosty sterownik STEP/DIR do silnika. Początkowo miałem zrobić go na TTLach. Doszedłem do wniosku że przecież wystarczy AVR i prosty program napisany w Bascomie zamiast 3 układów TTL i dosyć skomplikowanej płytki. Sterownik został zbudowany z wykorzystaniem elementów SMD na dwustronnej płytce drukowanej. Druga strona płytki jest używana jako masa. Płytka została zaprojektowana w KiCAD i wykonana metodą termotransferu z folii. Program napisany w BASCOM AVR zajmuje ok 37% pamięci ATTiny26l. W sterowniku został użyty układ MP4303. Układ ten w swojej strukturze posiada cztery jednakowe tranzystory darlingtona oraz cztery diody, więc w sam raz nadaje się do wykorzystania w takim sterowniku. Nie wiem czy można te układy kupić, ja zdobyłem kilkanaście sztuk ze starej drukarki igłowej. Schematu sterownika niestety nie posiadam ponieważ projektowałem go "z głowy" posiłkując się datasheetami. Połączenia z grubsza wygląda tak : PA.0-PA.3 sterowanie diodami LED PA.4-PA.7 podłączone przez rezystory do wejść mp4303. Wejścia to cały port B. Do tego stabilizator napięcia dla ATTiny26l. Ostatnio dodałem kilka dodatkowych funkcji sterownika. Sterownik może służyć do sterowania silnikami krokowymi np. w prostych ploterach, zabawkach , modelach i robotach. Mam świadomość że program ma kilka błędów. Jestem raczej początkującym programistą dlatego liczę na konstruktywną krytykę. Na pewno trzeba będzie zrobić opóźnienia na timerach a nie na "Waicie"

Cechy sterownika:
-możliwość zasilania silnika oraz logiki sterownika z tego samego źródła lub z oddzielnych źródeł
-max napięcie zasilające silnik ok 100V
-max prąd silnika DC 2A
-max napięcie zasilania logiki ok 20V
-sygnalizacja załączenia faz silnika na 4 diodach LED
Tryby pracy:
-praca step/dir
-stałe obroty w trzech zakresach (100krok/s , 50krok/s, 10krok/s)
-wejście analogowe (0-2,56V ) do sterowania prędkością obrotową za pomocą napięcia.
wejścia:
PB.0 - DIR (kierunek obrotów)
PB.1 - STEP (krok)
PB.2 - Stała prędkość (100krok/s kierunek w zależności od wejścia DIR)
PB.3 - Stała prędkość (50krok/s kierunek w zależności od wejścia DIR)
PB.4 - Stała prędkość (10krok/s kierunek w zależności od wejścia DIR)
PB.5 - ADCon(włącza sterowanie za pomocą napięcia)
PB.6 - ADCin (wejście przetwornika A/C)
PB.7 - RESET

Koszt całości zamknął by się pewnie w ok 15-20zl.
-Attiny ok 4zl
-części smd ok 5zl
-78l05 50gr
-mp4303 nie wiem ile kosztuje. Można go zastąpić czterema darlingtonami i czterema diodami. Tylko trzeba przeprojektować płytkę.
Posty scaliłem.
/Faces/
Cool? Ranking DIY