Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Denon TU-1500AE - słaby odbiór stacji radiowych.

red4 18 Nov 2008 12:56 7012 15
    red4
    Level 14  
    Witam.
    Kupiłem tuner Denon TU1500AE i mam problem z podłączeniem anteny. W zestawie był krótki przewód zakończony wtyczką ale na nim nie uzyskuje odpowiedniego sygnału. Podłączyłem antenę zbiorczą i też sygnał jest bardzo słaby. Kupiłem 10m kabla antenowego koncentrycznego i jak podłączam kompletną wtyczkę to sygnału brak ale gdy podłącze samą żyłę główną bez ekranu to sygnał się pojawia chociaż nie na wszystkich stacjach. Najlepiej odbiera na stacji radiowej z Torunia ale na niej akurat mi nie zależy. Może ktoś spotkał się z tym problemem w swoich tunerach i znalazł jakieś rozwiązanie. A może to tylko jest wina wytwórni "made in China". Przy okazji może ktoś zna dobry serwis w Zielonej Górze gdzie mógłbym ewentualnie sprawdzić ten tuner.
    Pozdrawiam.
    Qudlatyy
    Level 16  
    Witam
    Myśle ze nie jest to wina tunera
    Podłącz go pod antene przeznaczoną do odbioru radia Najlepiej kup jakiś dipol ze wzmacniaczem Na samym kablu koncentrycznym nic nie zdziałasz
    red4
    Level 14  
    Witam.
    Jak pisałem wcześniej po podłączeniu kompletnej wtyczki sygnału brak a na samej żyle głównej kącentryka tuner odbiera prawidłowo ale jet to dla mnie bardzo dziwne. Znajomy ma amplituner AVR-1508 tej samej firmy i też ma problem z ustawieniem tunera radiowego.
    Pozdrawiam.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Widocznie tuner ma niską czułość, a Ty masz kiepską antenę. Zrób tak jak radził ktoś wyżej - kup porządną antenę ze wzmacniaczem i będzie po kłopocie.
    Qudlatyy
    Level 16  
    red4 wrote:
    Witam.
    Jak pisałem wcześniej po podłączeniu kompletnej wtyczki sygnału brak a na samej żyle głównej kącentryka tuner odbiera prawidłowo ale jet to dla mnie bardzo dziwne. Znajomy ma amplituner AVR-1508 tej samej firmy i też ma problem z ustawieniem tunera radiowego.
    Pozdrawiam.

Podłączając pod tuner sam kabel antenowy koncentryczny nie uzyskamy odbioru Wkładając kompletną wtyczkę podłączamy ekran żyły głównej do masy i co za tym idzie odcinamy dostęp fal radiowych do wnętrza przewodu Jest tak ponieważ ten rodzaj kabla jest przystosowany do transmisji sygnału nie narażając go na zakłócenia z zewnątrz Do zbierania sygnału "z powietrza" służy antena Natomiast kabel antenowy w ekranie jest do doprowadzenia sygnału do tunera

Istnieje też możliwość zwarcia na zarobionej końcówce Kabla Warto też to sprawdzić
    red4
    Level 14  
    Witam.
    Dobrze spróbuje z anteną, o efektach poinformuje później.
    Pozdrawiam.
    Qudlatyy
    Level 16  
    Myśle że zwykły dipol powinien rozwiązać sprawe Dostępny w wiekszości sklepów z elektroniką i innych
    Krzysztof L.
    Level 34  
    Możesz kupić antenę kierunkową i ustawić w kierunku Jemiołowa:

Lub dookólną i wtedy będziesz odbierał z kilku nadajników w naszym rejonie, tj: Jemiołów, Żagań/Wichów, Zielona Góra (ul. Wrocławska) i radio "Zielona Góra" z ul. Kukułczej:

red4
    Level 14  
    Witam.
    Dzięki za propozycje anten chyba zdecyduje się na tą dookólną. Tylko zastanawia mnie dla czego mój znajomy podłączając swój amplituner do kablówki nie może uzyskać zadowalającego sygnału.
    Pozdrawiam.
    Krzysztof L.
    Level 34  
    Może przy okazji w tych waszych Denon-ach jest przełączanie czułości wejścia: Loc / Local (bliskie nadajniki), DX (dalekie).

Sprawdźcie.

-------------------

Właśnie sam sprawdziłem na stronie i okazuje się że jest ;)
    red4
    Level 14  
    Witam.
    Na moim tunerze nie widzę nic takiego a u znajomego nie wiem czy ma, przy okazji sprawdzę. Jak by ktoś miał do mojego tunera instrukcję w języku polskim to bardzo chętnie skorzystam bo posiadam tylko po angielsku a w sklepie nie dla idiotów nie chcieli nawet dać przejrzeć.
    I jeszcze jedno jak mam sobie poradzić z uziemieniem anteny gdy mieszkam na drugim piętrze w bloku, czy przymocowanie masztu do balustrady balkonowej pomorze?
    Pozdrawiam.
    Krzysztof L.
    Level 34  
    Szkoda że nie mam "manuala" do tego tunera :) zaraz by się wszystko wyjaśniło na temat tłumika - póki co, daję opis ze strony sprzedawcy (opisane że jest taka funkcja ;) i podkreśliłem Ci ją):

Szukaj generalnie opcji w menu ---> LOC / DX <--- musi być..!

Propo uziemienia anteny; zwykle odbiorcza UKF może być uziemiona, choć nie musi... Jednak w przypadku wyładowań atmosferycznych (burz ewentualnych), warto pamiętać o odłączeniu wtyczki anteny od tunera.
    red4
    Level 14  
    Witam.
    Chyba zapomniałem o najważniejszej rzeczy mój tuner był przeznaczony na rynek brytyjski i może dla tego nie ma tego przełącznika. Kolega kupił w kraju i przy okazji sprawdzę czy ma.
    Pozdrawiam.
    red4
    Level 14  
    Witam.
    Kupiłem antenę dookólną podłączyłem ją na próbę i działa. Co prawda nie mam jeszcze wysięgnika żeby ją przymocować do balustrady na balkonie ale najważniejsze jest to, że w ogóle działa i można coś słuchać. W ogóle to się jeszcze zastanawiam co do sposobu montażu czy do balustrady czy ewentualnie do ściany.
    Pozdrawiam.
    Krzysztof L.
    Level 34  
    Maszt / wysięgnik przymocuj obejmami do samej balustrady balkonu - ale to już Twoja wola :) Osobiście nie przepadam bawić się z wierceniem otworów w ścianach (beton/tynk). Musisz wybrać jak Ci wygodnie - działać tak czy owak będzie. Pamiętaj; aby uzyskać najlepsze efekty odbioru sygnałów z różnych kierunków, warto wystawić antenę ponad szczyt ewentualnego dachu - chyba że mieszkasz w bloku na parterze, to wtedy wystarczy po prostu na zewnątrz ;)

pozdr.
    red4
    Level 14  
    Witam.
    Nareszcie się zebrałem żeby zamontować tą antenę, wcześniej nie mogłem dostać odpowiedniego wysięgnika. Tuner gra ale na niektórych programach (program 3 i 2 PR) słychać szum przy odbiorze stereo. Inne stacje raczej są w porządku. Muszę jeszcze pokombinować z ustawieniem anteny żebym mógł odbierać jak największą liczbę programów dostępnych na naszym terenie.
    Pozdrawiam i Życzę Wszystkim Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku.