Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stacja lutownicza RTC-24a - temperatura

czester333 19 Lis 2008 09:53 2118 8
  • #1 19 Lis 2008 09:53
    czester333
    Poziom 9  

    Witam!!!
    Mam problem ze stacją lutowniczą Elwik RTC-24a. Po pewnym czasie od włączenia lutownicy temperatura na niej spada o połowe. Czyli jak mam ustawioną temperature 400 stopni C to po pewnym czasie spada na 200 stopni C. Co może być przyczyną?
    Bardzo prosze o pomoc.

    0 8
  • #2 22 Gru 2008 23:15
    locos1
    Poziom 12  

    Podejrzewam że jest to celowe obniżanie temperatury zapobiegające szybkiemu utlenianiu się grotu. Mam ten patent w Welerze WSD81

    0
  • #3 02 Sty 2009 10:30
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jeśli w stacji było by takie rozwiązanie to musiał by byc zainstalowany system "dezaktywacji uśpienia" stacji.
    Zazwyczaj jest to przełącznik, mikroswitch itp. który np. po odłożeniu /wyjęciu kolby z podstawki uaktywnia stację.
    Nie sądzę aby Elwiki miały takowe rozwiązanie.
    Napisz co się dzieje po odłożeniu / włożeniu kolby w podstawkę.
    Jeśli nic to stacja jest uszkodzona.

    0
  • #4 06 Maj 2009 21:39
    tengu
    Poziom 21  

    W elwikach nie ma jeszcze tego typu rozwiązania - myślimy nad tym, ale biorąc pod uwagę lutowanie bezołowiowe to ...
    Trochę późno z odpowiedzią, ale czy temperatura była mierzona zewnętrznym miernikiem, czy grot przestał topić cynę (wbrew pozorom b. istotne)?

    0
  • #5 12 Maj 2009 00:07
    Shinkasen
    Poziom 9  

    A Czy w moim pt tez jest jakis czujnik, bo gdy hot lezy na podstawce i ustawie temp to gorace powietrze nie leci. Dopiero gdy zlapie w rece i przechyle w dol zaczyna grzac :)

    0
  • #6 02 Wrz 2013 06:32
    leniviec
    Poziom 15  

    Czy autor tematu rozwiązał problem? Mam dokładnie ten sam problem co autor. Po pewnym czasie spada sama temperatura, niezależnie czy lutownica aktualnie jest w użyciu, czy leży w podstawce.

    0
  • #7 02 Wrz 2013 09:07
    tengu
    Poziom 21  

    Proponuję wymienić lub "przesmarować" potencjometr regulacji temperatury i montażowy na płytce. Może być podobna sytuacja jak w sprzęcie audio - trzeszczenie i w związku z tym skoki temperatury.

    0
  • #8 02 Wrz 2013 16:13
    leniviec
    Poziom 15  

    Był już smarowany ten główny na płycie czołowej, PR-ki jeszcze nie smarowałem, wymieniłem również jeden elektrolit - był napuchnięty. Niestety objawy dalej się utrzymują - spróbuję jeszcze z tą PRką.

    Kolega pisał powyżej że pracuje w elwiku, czy to jest typowa przypadłość tych stacji (RTC-24 - z wyświetlaczem) ?

    0
  • #9 13 Gru 2013 19:30
    leniviec
    Poziom 15  

    Problem rozwiązany. Zostawiam info dla potomny ;-)

    Problemem okazał się przegrzewający się stabilizator 78L05 (TO-92), który znajduje się na drugiej płytce (nie tej z wyświetlaczem). Dostaje on na wejściu ~33V, jest to troszkę za dużo. Podczas pracy już po 5-6min temperatura mierzona na obudowie tego stabilizatora wynosiła 65-70°C. Po dłuższej pracy, przy złożonej obudowie, układ tak się rozgrzewał że zaczynało działać zabezpieczenie termiczne i w rezultacie brak napięcia na wyjściu. Stabilizator ten jest wykorzystywany przez komparator do ustawiania maksymalnej temperatury grota, co za tym idzie, brak napięcia powodował spadek tej temperatury do b.niskich wartości i tak w kółko, układ się trochę przestudził i znów wracało wszystko do normy.

    W tej chwili problem rozwiązałem poprzez nałożenie na stabilizator kawałka rurki Al którą wkleiłem klejem termoprzewodzącym. Na razie działa kilka dni bez problemu. Jeśli problem powróci, to wówczas wymienię ten stabilizator na wersję w TO-220 i pomyślę nad zmniejszeniem napięcia wejściowego.

    Dziwne że firma wypuściła produkt z takim kwiatkiem.

    Pozdrawiam!

    0