Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra F 1.6 Automat - brak światła wstecznego biegu

zuku1786 19 Nov 2008 18:56 10020 5
    zuku1786
    Level 11  
    Witam.
    Jestem od 3 lat posiadaczem w/w samochodu i od początku nie miałem w nim światła wstecznego biegu, tzn. na początku jeszcze czasem mrugneło przy zmianie biegu, ale teraz już nic.
    Nie przeszkadzało mi to zbytnio do momentu gdy zachciało mi się zamontować czujniki cofania. I tu zaczął się problem bo bez działającego światła wstecznego biegu nie będą działały czujniki cofania.
    Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć, gdzie mam szukać przyczyny tej usterki?.
    tom.jak
    Level 18  
    Czujniki cofania można załączać oddzielnym włącznikiem niezależnym od włączenia wstecznego biegu. Jeżeli chodzi o naprawę światła cofania to w skrzyni manualnej jest czujnik cofania, być może znajduje się również w automacie. Jeżeli nie to możliwe, że komputer sterujący skrzynią wysyła taki sygnał ale to trzeba sprawdzić na schemacie elektrycznym. Schemat znajdziesz gdzieś w sieci, użyj szukaj na elektrodzie lub googla.
    bartek_j
    Level 35  
    W tym aucie światła cofania są sterowane z selektora. Pewnie się styki wypaliły w nim. Jest rozbieralny, można zregenerować. Ale najpierw sprawdzić kabelkologię dookoła.
    zuku1786
    Level 11  
    bartek_j wrote:
    W tym aucie światła cofania są sterowane z selektora. Pewnie się styki wypaliły w nim. Jest rozbieralny, można zregenerować. Ale najpierw sprawdzić kabelkologię dookoła.

Selektor rozbierałem i czyściłem osobiście jakieś 2 lata temu, ale nie pomogło to przywrócić światła biegu wstecznego.
    slawoslaw
    Level 18  
    a może ktoś napisać czy trudno wymienić taki czujnik w astrze ? Jeśli nie to jak to zrobić?