Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amica PB5570A412 / PB5.04.11.100

GiGi7 19 Lis 2008 23:31 1595 4
  • #1 19 Lis 2008 23:31
    GiGi7
    Poziom 11  

    Witajcie Serwisanci mam taki kłopot. Posiadam pralke Amica PB5570A412 po włączeniu nabiera wg. mnie ok 5litrów wody (czytałem już że to normalne gdy bęben jest pusty). Lecz po starcie zaczynają się kłopoty tzn. Jak tylko silnik zakręci przez ułamek sekundy natychmiast automat się wyłącza i sygnalizuje, że pranie zakończone. No kurcze to najkrótsze pranie jakie widziałem. Więc tak otworzyłem dół pralki, sprawdziłem podłoge i okazało się, że jest mokra. Doszedłem, iż przepuszczała uszczelka pod grzałką, wymieniłem ją i teraz mam pytanie.1-czy w podłodze jest jakiś czujnik. Czytałem, że trzeba podłogę wytrzeć do sucha. Tak zrobiłem ale może gdzieś w okolicach tego czujnika coś opuściłem. Gdzie on jest i czy wogóle jest???? Po drugie dotarłem do programatora mam strasznie okopcony transformatorek na programatorze. Ale wygląda że jest ok. Przelutowałem wszyskie nogi przekażników, sprawdziłem styki konektorów oraz wsuwek pod programatorem. Ale automat nadal się wyłącza jak wcześniej jutro od rana zacznę sprawdzać : Szczotki silnika (bo automat wyłącza sie jak silnik rusza). Następnie sprawdzę po ściągnięciu paska jak lekko chodzą łożyska. Tylko nie wiem co z tym czujnikiem w podłodze. Jakieś sugestie? POZDRAWIAM

    0 4
  • #2 20 Lis 2008 06:57
    mk1a
    Poziom 15  

    czujnik jest po lewo z przodu

    0
  • #3 20 Lis 2008 07:04
    skryn
    Admin grupy AGD

    mk1a napisał:
    czujnik jest po lewo z przodu

    W tej pralce nie ma żadnego czujnika.

    0
  • #4 20 Lis 2008 23:27
    GiGi7
    Poziom 11  

    Witam panów i dziękuje za wskazówki. Faktycznie nie ma w tym automacie czujnika o który pytałem. Powodem usterki, który ustaliłem był wyciek z pod grzałki, którą wymieniłem niestety poci się jeszcze obudowa będna na łączeniu w okolicach grzałki. Wilgoć doprowadziła do gorszej usterki tzn. Mam przykopcone 2 styki w kostce silnika. Z tego co ustaliłem są to styki do stojana silnika. Kurcze podejrzewam, że silnik jest uszkodzony. Napewno uszkodzony został triak w programatorku ten przynitowany do radiatora. Jutro w sklepie rtv wymienie go na zamiennik. Silnik wysuszyłem suszarką, wyciek usunąłem, podłoge wytarłem do sucha. Po wymianie triaka wszysko poskładam i spróbuje włączyć automat. Zobacze czy ponownie uszkodzi triaka jeśli tak to wiadomo Silnik do wymiany lub przewinięcia. Co wy na to może jakieś wskazówki?

    0