Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czujnik położenia wału w Mercury / Mercruiser 3.0 L

geralt2 21 Lis 2008 12:56 3500 1
  • #1 21 Lis 2008 12:56
    geralt2
    Poziom 9  

    Witam
    Na wstepie Witam wszystkich - choc forum czytam od dawna jest to jeden z moich pierwszych postow od dobrych 3 lat... przepraszam rowniez jesli pisze nie tam gdzie trzeba ale uznalem ze ten dzial chyba bedzie najbardziej zblizony do mojego problemu, ale pozwolcie ze przejde do rzeczy:

    wstep:
    jakies 1/2 roku temu kupilem w Londynie łódź wyposażoną w 3.0L silnik Mercruisera (1989r) - okazalo sie ze łódź była zalana - głównie komora silnika ->w oleju była woda itp. przywróciłem mechanikę do stanu urzywalnosci (wymiana oleju, oczyszczenie układu dolotowego, gaznika itp.) oczyściłem rozrusznik, wymieniłem świece itp. ale okazalo sie ze walniety jest komputer/moduł sterujący (brak iskry).


    problem:
    Po naprawie modułu udało się odpalić łódź/silnik - dalem mu pochodzic na wolnych obrotach jakies 15min czasu aby sie troszke rozruszał po czym zgasilem i maiłem duże problemy z ponownym odpaleniem - odpalal tylko na pełnym gazie po ok 5 min probach uruchamiania. Za to o dziwo gdy ostygł odpalił od 1 strzała... sytuacja powtórzyła się kilkakrotnie - poprosiłem o pomoc zaprzyjaźnionego mechanika samochowoego i po paru godzinach spedzonych na eliminacji poszczegolnych podzespolow padlo na czujnik polozenia walu.
    - wedlug producenta:
    With ignition switch in the “OFF” position, disconnect
    motion sensor from ignition amplifier. Measure
    resistance between sensor terminals. Resistance
    range - 140 to 180 ohms. (Rx10) If
    resistance is not within specifications, replace
    motion sensor.

    zastosowalismy sie do powyzszej instrukcji ale okazalo sie ze ma ok 20 ohm'ów wiecej niz podaje producent.

    Na cieplym silniku czesto nie podaje impulsu do sterowania na modul - test sprawdzajacy polegał na przyłączeniu kawałka przewodu do 1 z łącz idących do czujnika i krótkotrwałym szybkim dotykaniu masy - wówczas z iskra nie było problemów.
    Ponizej zamieszczam opis i kilka schematów/zdjęć tego ustrojstwa:
    w duzym skrocie sklada sie z 2 wyprofilowanych "blaszek" pomiedzy ktorymi umieszczono maly magnes i 1 z tych blaszek jest tak wygieta ze robi jako czujnik - na nia nalozona jest najprawdopodobniej cewka zalana plastikiem - do niej ida 2 przewody z łacza - zdjęcia i schematy powiedza to lepiej:


    zdjecie
    Czujnik położenia wału w Mercury / Mercruiser 3.0 L

    zdjecie2:

    Czujnik położenia wału w Mercury / Mercruiser 3.0 L





    zdjecie3:
    Czujnik położenia wału w Mercury / Mercruiser 3.0 L

    schemat zaplon:
    Czujnik położenia wału w Mercury / Mercruiser 3.0 L

    schemat dzialania:
    Czujnik położenia wału w Mercury / Mercruiser 3.0 L



    Szukałem w kilkunastu miejscach nigdzie nie moglem kupic zamiennika, orginalne nie sa produkowane a uzywka z ebaya to jakies >700zł


    teoria:
    Probowalem znalesc na czuja cos co mozna przerobic na pasujacy czujnik (podobne znalazlem u fiata i w jakims japonczyku) ale w miedzyczasie moj mechanik popytal kolegow i 2 zasugerowalo ze jesli przylozy sie napiecie ok +5V do tego magnesu wzmacniajac go/zmieniajac niejako w elektromagnes to powinien normalnie podawac mocny sygnal i nie powinno byc problwmow.


    pytanie:
    co o tym sadzicie - czy rzeczywiscie ma to prawo bezproblemowo dzialac?

    jesli tak bede mial 2 pytanie (patrzac na schemat skad najlepiej pociagnac takie napiecie?)

    schemat calosc:
    Czujnik położenia wału w Mercury / Mercruiser 3.0 L

    bede wdzieczny za pomoc i z gory dziekuje za poswiecony mi czas...

    ps:
    slyszalem ze identyczne silniki montowane sa/byly w niektorych wozkach widlowych - orientujecie sie moze w ktorych?

    0 1
  • #2 10 Cze 2012 23:59
    geralt2
    Poziom 9  

    w sumie odgrzebuje kotleta - czujnik dosc latwo przerobic/zastapic polonezowskim kwestia dobrego mechanika i dziala bez problemu (to tylko gdyby ktos mial podobne problemy) temat zamkniety

    0