Jeśli pytanie sformułowane było by : Jaki miernik uniwersalny z tru-rms, auto
To odpowiedzi było by sporo.
Niestety mierników dobrych firm które dodatkowo mają pomiar indukcyjności jest już sporo mniej ( w rozsądnych pieniądzach już prawie wcale).
Obecnie chyba jesteś skazany na zakup UNI-T.
Mierniki te mają tyle samo zwolenników co i przeciwników.
W f-mie uzywamy takiego od kilku lat i nawet się sprawdza- był wzorcowany w GUMIE i o dziwo wskazania ma prawie idealne.
Inna sprawa że był kupiony jakieś 5 lat temu - podobno wtedy te wyroby były lepszej jakości.
Osobiście doradzam zakup dobrego miernika np. Sanwa PC-5000 i do tego złozyc sobie jakiś kit miernika indukcyjności na Atmelu lub Pic-u.
Faktycznie może nie być łatwo. Sklep ELKOM-SERWIS odpisał mi:"(...)nie ma miernika który by posiadał funkcję TrueRMS i pomiar
indukcyjności nawet w serii UT70
Jeżeli posiada indukcyjność tak jak UT70A to nie ma funkcji Truerms tak
jak
w UT70D(...)".
Ale w Was wierzę! Choć może mam złe wyobrażenie o walorach TRUE-RMS: czy można tym zmierzyć np. napięcie żarzenia na kineskopie?
Myślę, że PROTEK 506 powinien spełnić Twoje wymagania - konstrukcja może nienajnowsza (z lat 90-tych), ale sporo osób chwaliło ten miernik. Kiedyś był dość drogi, obecnie jest do kupienia poniżej 300 złotych.
Jest do bani, jeśli chodzi o indukcyjność: 0,01H (10mH) to o dwa rzędy wielkości za mała dokładność- za wysoki zakres, kiedy w telewizorach mamy dł+awiki 1, 15mH albo np. 170µH.