Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PHILIPS LX 3600D schemat elektroniczy

quark 18 Mar 2004 19:54 18017 37
Altium Designer Computer Controls
    quark
    Level 11  
    Czy jest na forum jakiś posiadacz zestawu do kina domowego LX3600D?

Od czasu jego nabycia napotykam na same niedociągnięcia.
    Oprócz tego ma trochę wad.
    Po uruchomieniu odtwarzacza płyt nie zawsze urządzenie reaguje na impulsy z pilota. Trzeba zatrzymać a najlepiej wysunac kieszeń i ponownie uruchomić.
    Silnik od napędu pracuje czasami cicho a jeśli ma ochotę głośniej. Najlepiej wtedy urządzenie ustawić w pozycji ukośnej.
    System SLEEP działa trochę inaczej niż opisuje instrukcja. Nie sprawdzę ile pozostało mi czasu do wyłączenia urządzenia gdyż po naciśnięciu przycisku uaktywnia się kolejny czas funkcji SLEEP, a więc od początku trzeba aktywować funkcję.
    Ubogi wyświetlacz nie pokazuje nawet (choć to byłoby możliwe), że po wybraniu pilotem numeru utworu czeka na kolejną cyfrę, np: "1-" albo"2-". Dopóki się nie przyzwyczaiłem naciskałem przyciski po kilka razy myśląc, że urządzenie nie reaguje.

Mógłbym tak dalej wymieniać ale za bardzo się rozpiszę.
  • Altium Designer Computer Controls
    Darecky
    Level 14  
    w zasadzie to mam podobny problem, "blokowanie klawiszy pilota" wystepuje w przypadku przełączania funkcji w odpowiedzniej kolejnosci :
    1. power
    2. klawisz Tuner (na pilocie)
    3. klawisz Open (na tunerze)
    4. włożyć płytke (dvd, vcd, svcd, audio, z plikami mp3.. wszytko jedo)
    tuner zainicjuje odtwarzanie, ale niestety nie reaguje na klawisze nawigacji na pilocie, jedyne na co pozwala to "play", aby klawisze dzialaly trzeba wciskać stop (chyba 2 razy) pozniej klawisz menu, wtedy zaczyna dzialac normalnie.
    są jakies klopoty tez z przewijaniem plikow mp3 (tyl/przod), instrukcja pisze ze mozna, a tuner ma to gdzies ...
    podczas programowanie stacji FM, przy odpowiedniej (wlasciwie to prawie losowej) kombinacji wciskanych klawiszy mozna sobie "wygasic" wyswietlacz, i wlasciwie to nie bardzo wiadomo czy tuner dziala czy nie..
    ogolnie to moja opinia jes taka ze philips powinien
    - zatrudnic testera sprzetu
    - zmienic programiste(ow) bo robia knoty

podobno panaceum na te wszystkie bolaczki jest nowy soft, choć mi wroclawski serwis wgrywal juz 2 wersje, za pierwszym razem coś sknocił i nie chcial sie do tego przyznać, dopiero odgórna interwencja pomogla...
    olo-70
    Level 12  
    Ja mam taki zestaw od ponad roku i nie narzekam praktycznie na nic. Może mam po prostu dobry egzemplarz. Wszystko działa tak jak powinno. Trzeba było sie trochę pogłowić na początku, bo instrukcja napisana dość tajemniczo, ale dałem radę. Jedyna wada jaka mi się nasuwa to brak RDS, ale na to nie mam wpływu.
    Pozdrawiam.
  • Altium Designer Computer Controls
    Darecky
    Level 14  
    jaką masz wesję firmware ??
    tę informacje uzyskasz w następujący sposób:
    - otwórz tackę
    - naciśnij OSD (na pilocie)
    Darecky
    Level 14  
    jesli kogos by to zainteresował mały tuning LX3600D to może sobie wgrać dołączony soft, dodałem w nim menu w jezyku polskim (uaktywnia się po wybraniu jezyka OSD SVENSKA), odblokowałem w nim też pare ukrytych możliwości tego odtwarzacza

tutaj jest nieco zmodyfikowana wersja tego samego softu (dodatkowe ustawienia obrazu):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic288809.html
    olo-70
    Level 12  
    Nie za bardzo się znam na oznaczeniach, ale napisane jest: 030725 V18
    Pozdro.
    Darecky
    Level 14  
    głowy nie dam co do pierwszej części : prawdopodobnie jest to data,
    V18 oznacza numer wersji softu , aktualna najnowsza wersja ma nr 35, dalej posiada bugi, ale da sie z nimi zyc (przyzwyczajenie podobno to druga natura czlowieka;) )
    olo-70
    Level 12  
    Dzieki za podpowiedz. Co moge zyskac wgrywajac sobie nowa wersje softu? Nauczony doswiadczeniem ze nie poprawia sie czegos co dziala dobrze podchodze do sprawy dosc sceptycznie.
    Pozdrawiam
    czuchus
    Level 13  
    Jeżeli działa dobrze to palce precz chyba że ktoś jest chłonny wrażeń,podczas upgreadu może nastąpić mała przerwa w dopływie prądu lub uszkodzona płyta CD lub inne zjawisko i po sprzęcie,potem naprawa .Piloty w tych sprzętach są wielofunkcyjne to znaczy klawisze mają kilka wyjściowych kodów w zależności od wybranego trybu pracy niektóre klawisze wysyłają impulsy takie w jakim trybie aktualnie znajduje sie pilot,i tak przypadkowe naciśnięcie przycisku tv na pilocie w trakcie odtwarzania dvd,a nieauważony sygnał przez odbiornik,spowoduje właśnie niedziałanie funkcji strzałek na pilocie w trakcie odtwarzania DVD,naciśnięcie przycisku play powraca do trybu DVD.To jedyna usterka.
    Darecky
    Level 14  
    >>Dzieki za podpowiedz. Co moge zyskac wgrywajac sobie nowa wersje >>softu?

Polskie komunikaty, polskie menu, dodatkowe możliwości konfiguracji dźwięku (echo, poglosy, symulację odsłuchu pomieszczeń) , dodatkowa konfiguracja DD, DPL2,HDCD, equalizer dżwięku (podbicie wysokich, basu, super bas)... tyle mi sie udało odblokować

>>Nauczony doswiadczeniem ze nie poprawia się czegos co dziala dobrze >>podchodze do sprawy dosc sceptycznie.

nikt nikogo do niczego nie zmusza ;) i tak wszystko co zrobisz to na wlasna odpowiedzialność ;)
    pozdro
    Darecky
    volum
    Level 11  
    Darecky wrote:
    jesli kogos by to zainteresował mały tuning LX3600D to może sobie wgrać dołączony soft, dodałem w nim menu w jezyku polskim (uaktywnia się po wybraniu jezyka OSD SVENSKA), odblokowałem w nim też pare ukrytych możliwości tego odtwarzacza

Witam !
    Też jestem posiadaczem wpomnianego LX-3600D - od wczoraj po "tuningu" - po wgraniu firmware które zapodał 'Darecky'. Jestem pod wrażeniem ! Menu po polsku (!) z dodatkowymi funkcjami, fajnymi efektami dźwiekowymi...
    Upgrade troszkę urozmaicił dość ponure możliwości wspomnianego sprzętu. Trochę więcej zabawy ;-) Do szczęścia przydałby się jeszcze RDS w tym modelu ! To już by był wypas ! Chodzą głosy, że sprzętowo nasza maszynka jest na to przygotowana, a także na kilka innych rozwiązań (np. eualizer) Jeśli ktoś by coś wiedział w temacie to jestem (pewnie nie tylko ja) mocno zainteresowany....

Pozdrówka.
    seth2
    Level 11  
    No ok.Wszystko pieknie.ale nadal nie wiem czy idzie divxy na tym puscic??Prosze pocieszcie mnie ,ze jest chociaz nikla szansa,mam soft v35 wgrany.Jak wyglada procedura aktualizachi(zmiany) softu w dvd???
    Kopletnie zielony,moje pierwsze dvd i oczywiscie interesuje mnie podrasowanie.Aha...czy idzie ewentualnie zachowac stare oprogramowanie ,zeby ewentualny back zrobic jakby cos sie cielo.??Z gory dzieki i przepraszam jesli jakies niescislosci---swiezy jestem...
    Darecky
    Level 14  
    a wiec muszę Cie zmartwić , szanse na divixa w tym "sprzecie" sa rowne 0 (słownie: ZERO) niestety zastosowany w nim procek nie obsluguje mpeg4. Oryginalny soft w wersji 35 znajdziesz na stronach elektrody, wczesniej go juz publikowalem, poszukaj. Tam tez jest instrukcja jak zrobic upgrade (pdf w wersji angielskiej)
    Gregor34
    Level 12  
    mam problem po nagraniu softu na cd-rw dvd nie widzi wersji do aktualizacji
    Darecky
    Level 14  
    zamknij sesję, ale wpierw dokladnie przeczytaj PDF-a tam jest wszystko opisane
    Gregor34
    Level 12  
    Próbowałem nagrywać na płytkach cd-rw i dvd-rw za każdym razem zamykałem sesje i nic, nie widzi płyty.Gdzie szukać instrukcji w pdf?
    Darecky
    Level 14  
    pdf jest razem z plikiem firmware, jesli Ci nie widzi CD-RW to szarpnij sie na zwykle cd-r ;)
    cactusik
    Level 11  
    OOO rany ! soft V35 miałem V18
    Szukałem sporo po necie nt. LX3600D, ale to co zobaczyłem po wgraniu tego softu przeszło moje oczekiwania. Jeszcze nie ostygłem...
    Aczkolwiek z innej beczki... używacie oryginalnych głośników dostarczonych z kinem? czy może coś lepszego; a jeśli tak to czy efekt jest wymierny .. fakt brak equalizera jest b. dotkliwy. Ja miałem okazję jedynie podłączenia Altusów na przód - było lepiej ale nie zachwycająco.

PS. Dzięki DARECKY :P
    piotr_64
    Level 2  
    szkoda że nie ma equalizaera. szukałem tego już długo

Dodano po 2 [godziny] 42 [minuty]:

nie widze pliku pdf? wszytko rozpakowałem i tylko jest plik .bin
    LoveMachine
    Level 11  
    Może mi ktoś podać strone internetową z firmware v35 do philipsa lx3600d?
    Gregor34
    Level 12  
    czy ktoś mógłby instrukcję wgrywania softu do lx3600 napisać po Polsku bo po kilku próbach zaczynam wątpić że jest to możliwe.Z góry dzięki za pomoc
    LoveMachine
    Level 11  
    Mnie się udało już wgrać soft a instalacja jest dziecinnie prosta.
    Wkładasz nagraną płyte, po chwili wysuwa się tacka, wyciągasz płyte i czekasz aż tacka się sama wsunie. Efekt czy ci sie udało zobaczysz od razu.
    Dla tych co są niezbyt rozgarnięci - przed nagraniem na płyte trzeba najpierw soft rozpakować.
    Gregor34
    Level 12  
    To że trzeba soft rozpakować to wiem. Nagrywałem na rózne płytki DVD , CD, CD-RW i za każdym razem odtwarzacz nie widzi płyty. Dodam, że na przykład do Philipsa LX 3900 nie było problemu, soft zmieniałem kilkakrotnie.
    Jobej
    Level 18  
    A nagrałeś w systemie plików ISO 9660 z trybie I , bez żadnych ograniczeń ? Bo nie jednokrotnie słyszałem, że nagrywanie w innym trybie niż ISO nie zawsze jest akceptowanie przez sprzęt, tymbardziej jeśli jest z przędkością powyżej 16×. Może nie akceptuje akurat tej płyty. Bo jeżeli rozpakowałeś i nagrałeś prawidłowo to coś jest nie tak ze sprzętem.
    LoveMachine
    Level 11  
    Tak masz racje w instrukcji pisze żeby nagrać w ISO9660 a w nero jest standardowo ustawione Iso9660+Joliet może dlatego ci żle nagrywa spróbuj przestawić i najlepiej nagrywać wolno

Dodano po 17 [minuty]:

Jak ktoś chce mam bardzo lużne tłumaczenie z translatora opisu instalacji firmware
    Gregor34
    Level 12  
    Nagrałem płytkę bez ograniczeń i poszła .Sofcik jest SUPER.Dzięki za pomoc!!!
    Grzegorz_bt
    Level 16  
    witam wszystkich,
    podczas wgrywania nowego softu pojawił się komunikat "ERASE 0". Wysynęła się tacka i to wszystko. Teraz nic nie działa! swieci się tylko standby. Na nic nie reaguje. Jest jakiś ratunek na to?. Pragnę dodać, że soft z tej płyty już wgrywałem do dwóch innych i wszystko było ok.
    Pozdrawiam,
    Grzegorz
    Darecky
    Level 14  
    teraz jedyne co Ci pozostało to programowanie bezpośrednio z kompa, poszukaj programu MTKTool tam jest opis co trzeba mieć aby zaprogramować tuner kabelkiem

Pozdrawiam
    Darecky
    Grzegorz_bt
    Level 16  
    Witam,
    mam programik MKTtool jak również wykonałem interface do podłączenia z RS-em. Na płycie głównej LX3600D znalazłem złącze lutownicze (4 piny) pod nazwą I604 i myslę, że to jest właśnie to. Nie wiem natomiast jak podłączyć to wszystko ze sobą. Proszę o chwilę cierpliwości i małą pomoc.
    Dziekuję i pozdrawiam.
    Grzegorz