Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cobra 19 Ultra III włącza się tylko podświetlenie

korneldz 23 Lis 2008 12:58 3609 14
  • #1 23 Lis 2008 12:58
    korneldz
    Poziom 9  

    Witam,
    radio: Cobra 19 Ultra III.
    Usterka: Po przekręceniu włącznika podświetla się ekran LCD, ale nic na nim się nie pokazuje i słychać cichy szum w głośniku. Kręcenie pokrętłem głośności i squelech nic nie zmienia. Naciśniecie na przycisk nadawania w gruszce powoduje 'cykniecie' i nic wiecej. Radio nie odbiera ani nie nadaje -tylko cicho szumi.

    Sprawdzalem napiecia dochodzace do procka IC4:
    VSS: GND.
    XIN: 0,03V
    XOUT: 0,30V
    VDD: 1,09V
    ROM_DATA: 0,02V
    ROM_CLK: 0,02V
    RESET: 0,07V
    V1-V3:0,6V
    LCD1-LCD7 : 0V
    COM1-COM3 : 0V
    PLL_CLK: 0,02V
    PLL_DATA: 0,02V
    PLL_STB: 0,02V
    AVDD: 0,02V
    VAREF: 0,02V

    Co jeszcze sprawdzić, dlaczego procesorek nie daje nic na LCD i radio nie działa?

    0 14
  • #2 23 Lis 2008 14:43
    birband
    Poziom 23  

    Witam!
    Wypisujesz wartości ale co one Ci kolego dały?.
    Przeanalizuje podane wartości i zastanów się gdzie ma występować zasilanie i jaką ma mieć wartość.

    Pozdrawiam i życzę powodzenia.

    0
  • #3 23 Lis 2008 15:41
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    Napięcie zasilania jak napisałeś

    Cytat:
    VDD: 1,09V

    musi mieć +8,5V ze stabilizatora na tranzystorze. Na tym tranzystorze (jego bazie) jest dioda Zenera 9,1V.
    Sprawdź napięcia zasilania nie na procesorze a na układach zasilających.

    Pozdrawiam.

    0
  • #4 23 Lis 2008 15:47
    korneldz
    Poziom 9  

    birband napisał:
    Witam!
    Wypisujesz wartości ale co one Ci kolego dały?.
    Przeanalizuje podane wartości i zastanów się gdzie ma występować zasilanie i jaką ma mieć wartość.

    Pozdrawiam i życzę powodzenia.


    I własnie nie wiem jakie wartosci dokładnie powinno miec to zasilanie, stad moje pytanie. W/g schamatu tego układu napiecie 1.09V miesci sie w zakresie pracy tego układu. Ale nie wiem jak inne parametry, dlatego prosiłem o pomoc. Nie wiem od czego zacząć, nie wiem czy zasilanie jest ok i procek spalony bo nic nie daje na COM i LCD.

    Dołączam schemat tego procesora. Schemat całego radia jest dostepny juz na elektrodzie.

    PS. Dzieki SP5ANJ, zaraz to sprawdze, odpisywałem w tym samym momencie.

    0
    Załączniki:
  • #5 23 Lis 2008 16:08
    birband
    Poziom 23  

    Jeśli jest to ten procek to nie może mieć większego napięcia niż 5V.
    Tak przynajmniej stanowi załączona dokumentacja.

    0
  • #6 26 Lis 2008 22:47
    szymtro
    Poziom 30  

    Tak czy tak to zasilanie które masz to buck-up pamięci przez rezystor 3.3M. Brakuje ci prawidłowego zasilania więc sprawdź sobie oba stabilizatory(tranzystory z otoczeniem w tej roli).
    Potrafią padać same z przegrzania.
    W dwóch przypadkach miałem że się nóżka rozlutowała - chyba z nadmiaru ciepła.
    Dobrą praktyką jest wstawienie zwykłego stabilizatora - fabryka nie wstawiała bo to drożej by pewnie wychodziło.

    0
  • #7 02 Gru 2008 16:54
    korneldz
    Poziom 9  

    szymtro napisał:
    Tak czy tak to zasilanie które masz to buck-up pamięci przez rezystor 3.3M. Brakuje ci prawidłowego zasilania więc sprawdź sobie oba stabilizatory(tranzystory z otoczeniem w tej roli).
    Potrafią padać same z przegrzania.
    W dwóch przypadkach miałem że się nóżka rozlutowała - chyba z nadmiaru ciepła.
    Dobrą praktyką jest wstawienie zwykłego stabilizatora - fabryka nie wstawiała bo to drożej by pewnie wychodziło.


    A gdzie jest ten rezystor 3.3M? Moglbys podac oznaczenie ze schematu? Bo widze tylko rezystory 2.2M... :(

    0
  • #8 02 Gru 2008 21:22
    szymtro
    Poziom 30  

    Faktycznie - jest 2.2M ale to ten sam - służy do podtrzymania pamięci ostatniego kanału. Ale to nie zmienia faktu że masz walnięte zasilanie uC.

    0
  • #9 03 Gru 2008 11:33
    korneldz
    Poziom 9  

    szymtro napisał:
    Faktycznie - jest 2.2M ale to ten sam - służy do podtrzymania pamięci ostatniego kanału. Ale to nie zmienia faktu że masz walnięte zasilanie uC.

    No więc pomierzyłem znowu tu i tam.. Czy mam rację, że walnięty jest tranzystor QB1 KTC3875? Prąd wyjściowy powinien wynosić 5V, a jest 0,54V.
    Załączam specyfikację tego tranzystora, jak również aktualne wyniki moich pomiarów zaznaczone na schemacie.

    Cobra 19 Ultra III włącza się tylko podświetlenie

    0
    Załączniki:
  • Pomocny post
    #10 03 Gru 2008 22:08
    szymtro
    Poziom 30  

    No ewidentnie walnięty. Zamień na scalony stabilizator - ten 78S08 i będzie gites.

    0
  • #11 03 Gru 2008 22:24
    korneldz
    Poziom 9  

    szymtro napisał:
    No ewidentnie walnięty. Zamień na scalony stabilizator - ten 78S08 i będzie gites.

    Aha - czyli wywalam całkiem ten zepsuty tranzystor i w miejsce niewstawionego przez fabryke IC6 wstawiam stabilizator 78S08. A nie powinien to być 78S09 ? I jeszcze jedno pytanko: gdzie go dostać (ten stabilizator)? Nie moge go nigdzie znaleźć. Bo ten tranzystor KTC3875 namierzyłem w north. Ew. w banku semiconductors w Warszawie mają pasujacy blisko zamiennik czyli BC848.. Patrzalem na specyfikacje bardziej dostepnego w sklepach BC846B ale okazuje sie ze ten ma napiecie wyjsciowe max 6V wiec boje sie o procka, zeby go tym razem nie upalić..

    0
  • #12 04 Gru 2008 07:52
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    korneldz napisał:
    ... Nie moge go nigdzie znaleźć. Bo ten tranzystor KTC3875 namierzyłem w north. Ew. w banku semiconductors w Warszawie mają pasujacy blisko zamiennik czyli BC848..

    Nie zawracaj sobie głowy jakimiś zamiennikami, za które zapłacisz "kupę forsy".

    Nie zmieniaj układów , tylko w miejsce spalonego QB1 wstaw dowolny tranzystor npn o większej mocy, taki jak np. BD135, BD137 lub BD139.
    Koszt takiego BD13x to nie cała złotówka (około 93grosze).
    A na pewno będzie bardzo dobrze pracował w tym miejscu.


    Pozdrawiam.

    0
  • #13 04 Gru 2008 13:26
    sp9nsq
    Poziom 15  

    Ten podany schemat jest dość "ciekawy", QB1 jest stabilizatorem tranzystorowym, a pod spodem znajduje się równoległy stabilizator scalony IC6 - faktycznie dziewięciowoltowy. To chyba jakaś chińska "uniwersalizacja"? Kolega wykreślił stabilizator U1, ale wydaje mi się, że IC6 jest również nieobecny...?
    Jerzy

    0
  • #14 04 Gru 2008 21:17
    korneldz
    Poziom 9  

    SP5ANJ napisał:
    korneldz napisał:
    ... Nie moge go nigdzie znaleźć. Bo ten tranzystor KTC3875 namierzyłem w north. Ew. w banku semiconductors w Warszawie mają pasujacy blisko zamiennik czyli BC848..

    Nie zawracaj sobie głowy jakimiś zamiennikami, za które zapłacisz "kupę forsy".

    Nie zmieniaj układów , tylko w miejsce spalonego QB1 wstaw dowolny tranzystor npn o większej mocy, taki jak np. BD135, BD137 lub BD139.
    Koszt takiego BD13x to nie cała złotówka (około 93grosze).
    A na pewno będzie bardzo dobrze pracował w tym miejscu.


    Pozdrawiam.


    Dzięki wielkie dla @szymtro za naprowadzenie na dobry trop!!

    A wiec zanim zdążyłem przeczytac Twoją (SP5AJN) odpowiedź zakupiłem tego BC848. I oczywiscie go wstawiłem. Radio już działa.

    Natomiast ten który podajesz tj.BD13x są że tak powiem 'duzego rozmiaru' i trzeba byloby je wlutowac w miejsce IC6, ale nie wiem czy by to działało w momencie gdy do układu nie było by włączonego QB1. A tego BC848, który jest rozmiaru SMD wmontowałem w miejsce QB1.. Nie wiem jak z wytrzymałością tego tranzystora, ale w/g specyfikacji powinien dawać rade :) Btw. sprzedawali je po 10szt (całe 12gr/szt), wiec jakby co to wstawię nowy :)

    Natomiast w kwestii okrajania ze wszystkiego Cobry to kolega @sp9nsq ma racje: nie ma ani U1 (stabilizator na 5V) ani IC6 (stabilizator na 9V).. Nie skresliłem IC6 bo zauwazyłem dopiero później że też go wykroili! Na wszystkim oszczedzają.. I stąd radio kosztuje tylko (albo aż jak za takie dziadostwo) 120 zl... :P

    0
  • #15 05 Gru 2008 23:37
    szymtro
    Poziom 30  

    Faktyczna wartość radia to około 45zł.
    Montaż automatyczny smd = mniej dla pracownika lutującego przewlekane.
    Zaprojektowali amerykanie.

    0