Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Odzyskiwanie danych z dysku USB

23 Lis 2008 18:35 5303 11
  • Poziom 27  
    Witam,
    Posiadam przejściówkę IDE 2,5" --> USB 2.0 w której umocowałem dysk Seagate Momentus 5400.2 100GB (Model: ST9100823A) z jedną partycją NTFS (primary) 100GB.

    Do tej pory dysk działał idealnie do dnia kiedy chciałem przegrać pliki od kolegi (kod strony WWW), wszystko przebiegło bez problemu ale zapomniałem użyć opcji bezpiecznego usuwania sprzętu i wyciągnąłem wtyczkę USB na gorąco. Od tego momentu dysk przestał działać prawidłowo.

    W Windowsie po podłączeniu dysku identyfikuje się jako "Urządzenie pamięci masowej USB" (z wykrzyknikiem na żółtym tle) i tyle z dysku.
    W systemie operacyjnym Linux identyfikuje się jako pamięć:
    Disk /dev/sdc - 3623 MB / 3456 MiB - ST910082 3A

    I tutaj tkwię w martwym punkcie gdyż nie wiem co mam robić by odzyskać dane i partycje. Na Windowsie próbowałem TestDiskiem ale nie został wykryty, na Linuksie został wykryty ale nie mam pojęcia co zrobić by odzyskać dane i partycje bez kopiowania ich na dysk Twardy (mój dysk to tylko 20GB).

    Doradzicie coś ?

    Dodam ze podpięcie dysku do komputera stacjonarnego poprzez IDE jest nie możliwe.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 26  
    Bullseye napisał:
    Dodam ze podpięcie dysku do komputera stacjonarnego poprzez IDE jest nie możliwe.

    Zastanow sie, dopoki nie podlaczysz dysku bezposrednio do kontrolera w plycie glownej nie bedziesz w stanie stwierdzic czy uszkodzil sie dysk czy przejsciowka. Jesli nawet to dysk to wszelkiego typu diagnozy i operacje dokonuje sie na dysku pracujacym pod kontrolerem.
  • Poziom 27  
    Cytat:
    Od razu dodam że przejściówka działa poprawnie bo 4 różne dyski z laptopów działają na niej bez problemu żadnego.


    Dodano po 8 [minuty]:

    Znalazłem przejściówkę IDE 2,5" -- IDE 3,5", i dysk jest już podłączony do IDE bezpośrednio.

    Dodano po 44 [minuty]:

    Ok faktycznie podłączenie pod IDE dało oczekiwany skutek, Partycja wraz z danymi została prawidłowo przywrócona.
    Napisze jak to zrobiłem:

    1. Odpaliłem TestDiska (jako root, partycja od montowana).
    Code:
    sudo testdisk

    2. Wybrałem opcje Create (żebym widział co robił.
    3. Wybrałem mój dysk twardy na którym zepsuł się system plików i tablice partycji (tj. ATA ST9100823A) i kliknąłem "Proceed"
    4. Wybrałem rodzaj tablicy partycji (zazwyczaj Intel, ale program sam powinien wykryć).
    5. Wybrałem Analyse (przeszukuje dysk w poszukiwaniu utraconych partycji) potem "Quick Search", następnie "N", ENTER, "Deeper Search" i na koniec "WRITE".
    6. Na koniec restart i montowanie partycji, na której była poprawna ilość miejsca oraz wszystkie pliki.

    Od momentu utraty danych partycja była tylko dwa razy montowana z błędem, wszystkie kolejne kroki wykonywałem przy od montowanej partycji dzięki czemu odzyskałem wszystkie dane.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 27  
    NTFS - wystarczyło raz odłączyć urządzenie bez użycia bezpiecznego usuwania i stworzyło to same problemy.

    EXT3 chociażby nie ma z takimi praktykami najmniejszego problemu a dane po formacie też da się odzyskać w równie prosty sposób (niestety żaden windows nie obsługuje tego systemu plików bez dodatkowych sterowników).

    Wiec szukam czegoś bardziej otwartego.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 27  
    Napisałem wyraźnie, raz odłączyłem dysk na gorącą (dane skończyły się kopiować) i straciłem wszystkie partycje wraz z danymi (co prawda odzyskałem wszystko), chcę tego w przyszłości uniknąć i przy okazji nie musieć pamiętać o bezpiecznym usuwaniu na systemach Microsoftu.

    Więc jaki system plików zamiast NTFS ? (partycja 100GB)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 27  
    Stwierdziłem ze dysk USB będzie służył tylko i wyłącznie w moim domu i na moim sprzęcie więc zostaje EXT3 (z nim nigdy nie miałem żadnych problemów a przeżył już nie raz HardReset i od roku non stop bezawaryjnie działa na serwerze dedykowanym). Temat chyba do zamknięcia.