Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wasze pierwsze układy elektroniczne.

AREK0882 23 Nov 2008 18:48 91334 63
Renex
  • Renex
    pticajs
    Level 11  
    Mój pierwszy układ to był wyłącznik TV a było to dokładnie 33 lata temu.
    Odziedziczyłem wtedy czarno biały TV lampowy a nadawanie programów (było ich 2) kończyło się koło północy a ja zasypiałem i budziła mnie mama nad ranem z opieprzem że weźmie mi ten TV.
    Kiedy sygnał szedł z anteny wszystko było OK. Kiedy odcinki sygnał uruchamiał się ten wyłącznik odcinając zasilanie do TV. potem wlutowałem isostat z elektromagnesem i układ najpierw wyłączał tv a następnie sam siebie. TADAAAA.
  • Renex
    zimny8
    Level 33  
    Budowałem podobny, a może ten sam?, układ chyba z "Elektronika", sygnał sterujący z tv był z tego co pamiętam pobierany z toru luminancji a może chrominancji.
    AREK0882
    Level 16  
    Odnawiam temat i bardzo proszę nie wstydzić się zamieszczać " tego czegoś " co wam się udało stworzyć .Proszę opisywać też swoje przeżycia związane z budową ,co było trudne ,z czym był problem i dodatkowo co byście może kiedyś chcieli zbudować ,może własne przemyślenia ..... . Zachęcam osoby młode też do tego tematu jak i starsze z doświadczeniem . To jest temat który może w pewnym stopniu pokaże też że pierwsze układy wiążą się z radością kiedy coś zadziała jak zmontujemy. Jeżeli macie jeszcze "to coś " pochwalcie się .Jeżeli nie macie żadnych pamiątek z tego czasu ,zdjęć to proszę kilka słów od siebie bez zdjęć . Chciałbym by każdy mógł w tym temacie pokazać coś swojego i nie wstydzić się wcale. Być może ktoś po obejrzeniu zainteresuje się tematem jakim jest elektronika i coś samemu zacznie robić choćby hobbystycznie .Zachęcam i pozdrawiam.