Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Amica PA5580B421 - wywala bezpieczniki

Daab 24 Nov 2008 19:30 3327 5
    Daab
    Level 12  
    Witam! Chciałem ostatnio włączyć pralke, więc włożyłem wtyczkę do kontaktu, wciskam START, pobrało trochę wody i potem wywaliło korki. Potem już pralka włączała się, ale na przycisk START już nie reaguje. Zauważyłem spalony tranzystor (mocno okopcona płytka), który dzisiaj wymieniłem na zamiennik, jednak nie wiele pomogło - efekt ten sam dalej. MA ktoś jakieś pomysły jak temu zaradzić ?? czy może przełącznik też muszę wymienić ?? Nie udało mi się zlokalizować bezpieczników :/
    Daab
    Level 12  
    5bkera wrote:
    Chyba jednak wypada podać firmę,model pralki .... :-)

Racja :D

Amica
    typ: PA5580B421
    5bkera
    Level 18  
    Hmm... stwierdziłeś ,że tranzystor był ewidentnie spalony (okopcona płytka).Jesteś w stanie napisać co on zasilał,co sterował?.Wybicie bezpieczników świadczy o być może zwarciu któregoś z elementów sterujących (triaka), może dostała się gdzieś woda lub przebiło na którymś złączu.Musisz dokładnie przyjrzeć się jeszcze raz płytce elektroniki i elementom wykonawczym sterowanym przez triaki,bo być może przez uszkodzenie któregoś z nich padł tranzystor ,który wymieniłeś (jeszcze raz go sprawdź).
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Post był raportowany Reg. pkt 8.3.
    Przeniosłem z: Inne Diagnoza
    Daab
    Level 12  
    A wie ktoś może gdzie zlokalizować bezpieczniki ?? bo na płytce ich chyba nie ma :? A tka w ogóle to może być tak że poszedł przełącznik po prsotu ??