Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka BOSCH SGS3002 (S10R1B) - nie wypompowuje wody

jurca 24 Lis 2008 23:11 8592 3
  • #1 24 Lis 2008 23:11
    jurca
    Poziom 9  

    Witam
    Zmywarka jak w temacie (ma już 10 lat) nie wypompowuje wody. Pompa próbuje wypompować (kilka razy, każda próba trwa ok. 1 sek), następnie zmywarka "staje". Wg mnie coś zapchało pompę (pestki, ości itp). Po zdjęciu lewej pokrywy widzę, że mocno zanieczyszczone są plastikowe rurki i zawór u dołu. Chciałbym usunąc zanieczyszczenia z pompy i rury odprowadzającej, wszystko gruntownie wyczyścić, ale nie wiem jak zdjąć dół, żeby dostać sie do pompy i rury. Przeglądałem inne wątki i z zazdrością/podziwem czytałem, jak inni uzytkownicy doprowadzili swoje zatkane brudem zmywarki do właściwego stanu https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...zmywarka&sid=f9920936e18df3f2e93a8f5805667ba3
    Bardzo prosze o pomoc - szczegółową instrukcję "krok-po-kroku", które śruby i w jakiej kolejności odkręcać.
    Z góry bardzo dziękuję (temat raczej pilny- zmywarka stoi rozbebeszona i "straszy")

    0 3
  • #2 26 Lis 2008 00:29
    jurca
    Poziom 9  

    Witam!
    Właśnie skończyłem czyścić płaszcz wodny i system dwóch zaworów, które znajdują się ponizej (te z mikrowyłącznikami. Udało mi się także dotrzeć do rurki łaczącej pompę z tymi zaworami (przezroczysta, karbowana) - wyjąłem ją i wyczyściłem - była prawie całkowicie zaklejona tłuszczem!.
    Wszystko ładnie wyczyściłem i przepłukałem, złożyłem w całość i nie montując ścianki bocznej pdłączyłem zmywarkę "na pusto"- tylko czysta woda. No i sytuacja się powtórzyła !! mycie się odbyło jak należy - na ciepło, natomiast przy próbie wypompowania wody objawy były następujące: było słychać kilkukrotne przełączanie przekaźnika, te zawory na dole całkowicie się napełniły i zmywarka stanęła definitywnie nie wypompowując wody.
    Bardzo proszę, pomóżcie rozwiązać ten problem. Pozdrawiam

    1
  • Pomocny post
    #3 26 Lis 2008 08:22
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Przyczyn moze byc kilka: zablokowane smiglo pompy przez cialo obce ( kawalek szkla itp), uszkodzona pompa, uszkodzone sterowanie pompy (triak), uszkodzony procek, zatkany waz odplywowy lub sam odplyw. Zacznij od wyczyszczenia pompki. Po usunieciu wody z komory oraz filtrow, w "najglebszym" miejscu w komorze jest zaslepka przykrecona wkretem. Zdemontuj ja i sprawdz czy nic nie utknelo pod smiglem.

    przepraszam za brak pl.liter

    1
  • #4 26 Lis 2008 18:25
    jurca
    Poziom 9  

    Witam !
    Już OK. zablokowane było jeszcze śmigło pompki (poza "zaklejeniem" płaszcza wodnego i rurek tłustym szlamem, który wyczyściłem wczoraj). Po odkręceniu wskazanej przez mrhari śrubki wyczyściłem śmigło i wyjąłem trochę stałych zanieczyszczeń, m. in. pestkę od cytryny, które prawdopodobnie blokowłąy pompę.
    Bardzo dziękuję mrhari za diagnozę i wskazanie sposobu rozwiązania.

    0