Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kolorofon 4 kanałowy

_JF_ 25 Nov 2008 09:31 2805 9
    _JF_
    Level 23  
    Witam.

Chcę zrobić kolorofon 4 kanałowy, <0-300Hz; 300-2kHz; 2-8kHz; 8-20kHz> i dobrać odpowiednio elementy do każdego kanału, przed każdym wzmacniaczem operacyjnym. Oczywiście nie muszą być takie dokładne częstotliwościowi, tylko koło tego. Czy zamiast wzmacniacza operacyjnego można dać tranzystor?

Pozdrawiam
  • Helpful post
    elkard
    Level 36  
    Witam.
    Jeżeli chcesz to zrobić z wykorzystaniem tranzystorów to tu masz taki przykład.
    http://www.elportal.pl/pdf/K06/29_01d.pdf
    W prawdzie jest to iluminofonia trzy kanałowa ale układ ten możesz rozbudować o kolejny kanał. Zostaje tylko kwestia doboru filtrów dla interesujących Ciebie częstotliwości.
    Możesz jeszcze tu zobaczyć : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic231503.html
    _JF_
    Level 23  
    dzieki wielkie, myśle nad paroma zmianami
    brofran
    Level 39  
    Radziłbym na wejściu zastosować mikrofon + wzmacniacz , aby uniknąć przedostawania się napięcia sieci do sprzętu audio . Podobne zadanie może spelnić transformator separacyjny. Bez tych dodatków iluminofonia stwarza poważne zagrożenie !!
    elkard
    Level 36  
    Kolega brofna ma całkowitą rację.
    Dodam tylko, że zastosowanie transoptorów, tak jak jest to zrobione w iluminofoni z pierwszego linku też rozwiązuje problem separacji od sieci.
    _JF_
    Level 23  
    hmm zastosuje do tego MOC3041, tylko mi chodziło o filtry do odcinania częstotliwości, znacie jakies programy symulijącie dobór elementów do wzmacniacza operacyjnego by miec wyciętą daną częstotliwość
    jakubb8
    Level 11  
    Ja tez chcialbym sie zapytac jak mam dobierac filtry, znaczy jakie rezystory i kondensatory. Bo jesli chcialbym sobie zrobic kolorofon na 6 kanalow to musze miec 6 filtrow, a problem w tym ze nie wiem jakie wartosci dobrac. Tak jak kolega wyzej chce sie zapytac czy sa jakies programy do obliczania watrosci elementow albo jakies wzory, oczywiscie metoda prob i bledow zostaje na sam koniec jesli nic sie nie uda wymyslic :)
    brofran
    Level 39  
    jakubb8 wrote:
    metoda prob i bledow

Takiej metody bym nie polecał . Raczej pooglądaj schematy iluminofonii dostepne w sieci i wykonaj wg nich filtry . Po co odkrywać znowu " Amerykę ".
    _JF_
    Level 23  
    programy, symulatory filtrów aktywnych.... ja obliczam w programie WinISD beta, co prawda jest on przeważnie do kolumn, ale ma dodatkowe opcje, dla filtrów aktywnych gdzie można sobie wyliczyć pożądaną częstotliwość, podaj wartosci na jakich chciałbyś dzieli, to ci podam jakie wartsci elementów.
    jakubb8
    Level 11  
    Bardziej bym wolal sam sie nauczyc obiliczac to poniewaz mam w planach nie jedna a pare kolumn, wiec przyda mi sie. A ten program juz widzialem i slyszalem o nim, a wiecie moze czy jest on w polskiej wersji jezykowej?? Bo po angielsku tez dam rade ale latwiej po polsku ;D