Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IFK120 z 2 nóżkami jak wyzwolic błysk

_JF_ 25 Nov 2008 16:50 2433 7
    _JF_
    Level 23  
    Witam, chciałem kupić IFK120, ma ona praktycznie 3 nóżki, a ja kupiłem kota w worku, moj ifk ma tylko 2 i nie wiem jaki zrobic układ do niej by działało jak ten "orginalny" czy może ktośpodesłac schemat, albo powiedziec co trzeba pozamieniać by działał, pozdrawiam
  • Helpful post
    zdzislaw111
    Level 26  
    Witaj.
    Palnik IFK 120 posiada 3 wyprowadzenia
    dwa połączone są z wewnętrznymi zakończeniami elektrod ,

a jedna z nich to napylona elektroda na zewnątrz i ona służy do wyzwalania błysku.
    Tę trzecią zapłonową można zastąpić kilkoma zwojami drutu nawojowego nawiniętego na palniku.
    Należy nawijać zwoje w odległości około 5 - 7 mm i zabezpieczyć przed rozwinięciem.
    _JF_
    Level 23  
    jeden koniec jako ta srodkowa nózka o druga końcówka przewodu gdzie?
    a czy moge zrobic tak ze podłaczyc schemat tak ze szamiast srodkowej nóżki podłącze po blaszke co mam zaznaczoną na czerwono?IFK120 z 2 nóżkami jak wyzwolic błysk

Dodano po 7 [minuty]:

http://photos04.allegro.pl/photos/oryginal/483/84/96/483849643 mam taki palnik

Dodano po 20 [minuty]:

czy koledze chodziło o owijanie drubija jak jest na tym palniku?
    https://obrazki.elektroda.pl/57_1216575994.jpg
  • Helpful post
    Popak
    Moderator on vacation ...
    _JF_ wrote:
    czy koledze chodziło o owijanie drubija jak jest na tym palniku?
    https://obrazki.elektroda.pl/57_1216575994.jpg

Tak jak na rysunku nawiń cieki drucik i połącz ze środkowa blaszką i masz trzy wyprowadzenia.

Pozdrawiam
    palo
    Level 14  
    prosty schemat, aby wiedzieć na jakiej zasadzie to działa:

Moc błysków jest zależna od kondensatora C1, elektrolity mają dużą pojemność ale niestety szybko padają. Najlepiej podwoić napięcie na diodach i zastosować kondensatory MKT, ale to będzie inny schemat ( szukaj np stroboskop 300J )
    Popak
    palo wrote:
    prosty schemat, aby wiedzieć na jakiej zasadzie to działa:

Moc błysków jest zależna od kondensatora C1, elektrolity mają dużą pojemność ale niestety szybko padają. Najlepiej podwoić napięcie na diodach i zastosować kondensatory MKT, ale to będzie inny schemat ( szukaj np stroboskop 300J )

Widzę że kolega nabija sobie punkty drugi temat z taką samą odpowiedzią :| a regulaminu nie czytał kolega?
    Twój schemat jest zły bo ma wiele błędów. Dużo ciepła wyzwalająca się z rezystora i padający kondensator. Wiec jest to zły schemat do nauki. Proszę nie pisz takich postów więcej.
    Ps. Jestem ciekaw czy kolega zrobił stroboskop z tego schematu.

Pozdrawiam
    Popak
    palo wrote:
    maja odpowiedź jest na temat i jest to prosty schemat który działa i ewidentnie widać na nim zasade działania

Ale po co w dwóch tematach pisać to samo?
    Może jest prosty i działa, ale jak już pisałem są błędy. Temat jest o palniku IFK, a nie o schemacie do niego.